הסכסוך בין רשת סטימצקי להוצאת הספרים מודן עולה מדרגה. לאחר שבחודש יולי האחרון נודע כי רשת סטימצקי תוריד את ספרי הוצאות כתר ומודן מהמדפים, וזאת בשל אי הסכמות כלכליות, מודן וסטימצקי הוציאו הודעות רשמיות לסופרים שמנסות להסביר את צדם במחלוקת.
הוצאת מודן (מודן היא הבעלים גם של הוצאת כתר) הבהירה במכתב לסופריה, שהופץ גם לתקשורת, כי בימים הקרובים תצא בקמפיין פרסומי שיעודד צרכנים לרכוש בחנויות עצמאיות וברשת המתחרה, רשת צומת ספרים, שהוצאת מודן היא אחת מבעליה מאז 2005. "בשנתיים וחצי האחרונות, כתוצאה ממגפת הקורונה והמשבר הגלובלי שבא בעקבותיה, עלו מחירי הנייר בשיעור של למעלה מ-100%. נוסף על כך, אנחנו סופגים עליות כבדות במחירי הדפוס, הכריכה, הלוגיסטיקה ועוד. התוצאה היא שעלות הפקת הספרים הוכפלה", כתבו מההוצאה לסופרים. "המצב בענף הספרים עד כה היה שכמעט כל הכסף ממכירת ספרים נשאר ברשתות, ורק החלק הקטן חוזר להוצאות הספרים ולתשלום התמלוגים לסופרים. לתנאים הכספיים של סטימצקי אין אח ורע בעולם. בעולם של פוסט קורונה, המשמעות מבחינתנו היא מכירת הספרים במחירי הפסד".
בין הספרים שלא זמינים כעת בסניפי סטימצקי בגלל הסכסוך: רומנים של סופרים ישראלים כמו מאיה ערד, צרויה שלו, עמוס עוז, אילן הייטנר ושרית ישי-לוי, וגם ספרים מתורגמים, דוגמת ספריו של סלמאן רושדי, שנמכרים מאוד בימים האחרונים בחו"ל מאז שנדקר באירוע ספרותי
בהמשך המכתב מציינת ההוצאה כי היא הגיעה להבנות עם כלל לקוחותיה למעט סטימצקי, וטענה כי סטימצקי החליטה להורות "בצעד בריוני וחד-צדדי" להוריד מאות אלפי ספרים של מודן וכתר מהמדפים. לסטימצקי, מצידה, יש גרסה אחרת לאירועים – והרשת טוענת כי הוצאת מודן הציבה אולטימטום וסירבה להידבר ועל כן הספרים הורדו מהמדפים. ובזמן ששני הצדדים מאשימים זה את זה, עשרות כותרים של הוצאות מודן וכתר לא זמינים ללקוחות רשת סטימצקי - ביניהם ספרי הבישול של לייזה פאנלים וקרן אגם, למשל, רומנים של סופרים ישראלים כמו אילן הייטנר, שרית ישי-לוי, מאיה ערד, צרויה שלו ועמוס עוז, וגם ספרים פופולריים של סופרים רבים מחו"ל, דוגמת סלמאן רושדי, שספריו הפכו לפופולריים במיוחד בימים האחרונים בכל העולם לאחר שנדקר באירוע ספרותי.
סטימצקי: "מלחמה מניפולטיבית ומתחסדת"
בתגובה למכתב של מודן, רשת סטימצקי החליטה גם היא לשלוח מכתב רשמי לסופרי ההוצאה. "בשבועיים האחרונים אתם מצויים בלבה של 'מחלוקת מסחרית', הפוגעת – קודם כל ולפני הכל – בכם", כתב מנכ"ל החברה אייל גרינברג, בנה של ג. יפית ז"ל. "כפי שאתם ודאי יודעים, גם רשת סטימצקי נתונה במקביל תחת מתקפה צינית של רוני ועודד מודן, הבעלים של הוצאת מודן, בה בחרתם לפרסם את ספריכם. רוני ועודד מודן הם מו"לים חזקים ומבוססים, שרכשו אך לפני שנים ספורות, בסכום עתק ובמזומן – 26 מיליון שקל, סכום שאף גוף בתעשייה לא היה יכול לשלם – את הוצאת 'כתר' (שנבלעה מאז בתוך 'מודן'), מו"ל המחזיק בבעלותו ב-33 אחוזים מרשת "צומת ספרים" המתחרה. רוני ועודד מודן הם גם הבעלים של רשת "באג" המצליחה, אך כל אלה אינם מספיקים להם: עתה, הם מנהלים מלחמה אגרסיבית, מניפולטיבית ומתחסדת כדי לחזק את ערוצי ההפצה המצויים בבעלותם, תוך שהם מחזיקים בכם – סופרי המקור – כבני ערובה".
"חשוב שתדעו: גם בעת המחלוקת הנוכחית, הוצע למודן להשאיר את ספריה ברשת, ולנהל משא ומתן במקביל. אלא שמודן לא רצו לנהל משא ומתן, הציבו אולטימטום וסירבו לכל הידברות. כתוצאה מכך, נאספו ספרי ההוצאה מכל חנויות סטימצקי", הוסיף גרינברג בהמשך המכתב, וסיכם: "עליית מחירי הנייר אכן אמיתית, ולכן סטימצקי – מיוזמתה – נתנה כתף והורידה את אחוזי ההנחה לכלל המו"לים בישראל. הקשיים של המו"לים הם גם הקשיים שלנו, אך זה אינו המקרה של רוני ועודד מודן. הם משתמשים בעניין התייקרות הנייר כמנוף לשיפור עמדות – ניסיון ציני לחזק את רשת הספרים שבבעלותה. מה מאכזב לגלות שהניסיון הזה פוגע בכם ונעשה על גבכם. שום מחלוקת, בין מו"ל לבין רשת חנויות ספרים, אינה צריכה להתנהל על גבם של הסופרים".