הפסטיבל הבינלאומי לסרטי סטודנטיות וסטודנטים יתקיים השנה במהדורתו ה-26, בין התאריכים 14 ל-20 באוגוסט, ואירועיו השונים ייערכו בסינמטק תל אביב וברחבי העיר. בהודעה לעיתונות נכתב כי התוכנית האומנותית מורכבת מסרטים ואירועים רלוונטיים, שמתעסקים במציאות החדשה בראי הקולנוע. במסגרת האירועים המיוחדים ייערכו אירועי הנצחה ליוצר יהב וינר ז"ל והסטודנטית מאיה פודר ז"ל שנרצחו ב-7 באוקטובר. כמו גם אירועים הדנים בעשייה הקולנועית בראי התקופה.

בתחרויות הפסטיבל ישתתפו השנה כ-100 סרטים קצרים מ-20 מדינות ביניהן אוקראינה, יפן, דרום קוריאה ובורקינה פאסו. כמו כן, ישתתפו בתחרות הבינלאומית מספר סרטים שנעשו על ידי פליטים ממלחמת אוקראינה - רוסיה. "מתחילת המלחמה התחדדה לנו חשיבותו של הפסטיבל בפעילויות טרום הפסטיבל שקיימנו, בין אם זה בהקרנות לילדים שפונו מבתיהם או במפגשי זום שקיימנו עם יוצרים מחו"ל אשר היוו לסטודנטים נקודת אור", הסבירו אורי ארתור וולף וגל אוסטרינסקי, מנהלי הפסטיבל. "הפסטיבל הבינלאומי לסרטי סטודנטיות וסטודנטים הוא אירוע מעורר תקווה ויצירתיות, אליו קהל הצופים והמתנדבים שלנו מצפים ומחכים מידי שנה".

מנהלי הפסטיבל המשיכו: "לדעתנו, לתרבות לא רק ערך וויזואלי ומהנה המסייע בבריחה אל מחוזות דמיוניים, אלה היא גם מחברת אותנו בחזרה למציאות מזוויות חדשות, משמיעה את זעקות הלב ומחאות הציבור ונותנת שלווה וסיוע רגשי לאלה הזקוקים לכך. אנו מקווים כי הפסטיבל ייתן כוח לקהל שלנו בזמנים קשים אלה ומייחלים לחזרתם המיידית של כל החטופות והחטופים ולסיום המלחמה".

שי-לי עטרי, יהב וינר (צילום: באדיבות המשפחה)
יהב וינר ז"ל|צילום: באדיבות המשפחה

בפסטיבל יתקיים אירוע הנצחה לזכר היוצר והבמאי יהב וינר ז"ל שנרצח במתקפת הטרור ב-7 באוקטובר. סרטו המדובר של יהב, "הילד", זכה במהדורה הקודמת של הפסטיבל בפרס הצילום בתחרות הישראלית. במפגש יתקיים דיון ביחד עם הבמאית, היוצרת ואלמנתו של יהב, שי-לי עטרי וינר כמו גם עם כמה מחברי כפר עזה שלקחו חלק בעשיית הסרטים, בשיטות העבודה הייחודיות של יהב ובמורשת בעלת הפוטנציאל העצום שלה.

בנוסף, יתקיים אירוע הנצחה לסטודנטית מאיה פודר ז"ל, שנרצחה במסיבת הנובה ב-7 באוקטובר. מאיה הייתה אמורה להתחיל שנה ב' במסלול הפקה בביה"ס לקולנוע ע"ש סטיב טיש באוניברסיטת ת"א והייתה מתנדבת במהדורה הקודמת של הפסטיבל. 

כמדי שנה, גם הפעם הפסטיבל יארח מספר יוצרים מוערכים מהעולם כאורחי כבוד, יערוך כיתות אמן ויקרין את סרטיהם, חלק לראשונה מול קהל ישראלי. בין אורחי הפסטיבל, זוכה הפוליצר, התסריטאי, הבמאי והמחזאי המוערך דייוויד מאמט (״הבלתי משוחדים״, ״גלנגרי גלן רוס״), היוצר האוגנדי אייזק נבוואנה (״מי הרג את קפטן אלכס?״), העורכת המועמדת לאוסקר וזוכת פרס סזאר ג'ולייט וולפלינג (״הפרפר ופעמון הצלילה״, ״אמיליה פרז״, קאן 2024) ומנהל פסטיבל הסרטים הקצרים הבינלאומי אוברהאוזן לארס הנריק גאס.

אייזק נבוואנה
אייזק נבוואנה

הפסטיבל ייפתח ב-14 באוגוסט באירוע פתיחה עם הקרנת טרום בכורה של שני סרטים קצרים שזכו בתחרויות הפיצ'ינג במהדורה הקודמת: "השומרת", סרטו הקצר של רועי קנבסקי, העוקב אחרי עולה ברה"מ לשעבר שעובדת במוזיאון כשומרת, ואחרי תקרית מביכה מבינה שהיא משלמת מחיר על הביישנות שלה ועל היעדר השפה. היא מחליטה להתמודד עם הפחד הכי גדול שלה - תקשורת עם בני אדם, ומתוך כך להפסיק להיות ״שקופה״ מול הסובבים אותה; ו"גלוג": סרט האנימציה הקצר של היוצר אורי גולד. שמתרחש על פלנטה זעירה עשויה בשר ודם, מערכת היחסים המשונה בין תושבה היחיד לבין עץ הפרי שמזין אותו מתערערת עם הופעתו של יצור מתוק מאין כמוהו.

השנה יתקיימו חמש תחרויות מרכזיות: תחרות ישראלית, תחרות בינלאומית, תחרות הסרט העצמאי הקצר, התחרות למדיה דיגיטלית והתחרות לאמנות וידאו וקולנוע ניסיוני. בנוסף, השנה תתקיים בפעם הראשונה תחרות סרטי תיכונים ארצית. במסגרת התחרויות יוענקו פרסים בשווי של 130 אלף שקלים.

מתוך
מתוך "השומרת"|צילום: מעין בוכניק

הסרטים שיתמודדו בתחרות הישראלית (הזוכה במקום הראשון יזכה בפרס כספי של 24 אלף שקלים): עיגול מושלם" (חן שמואלי), "חלקים כהים" (עמית קרני), "סימביוזה" (לירון רחל ארז), "מיתוס" (עומר מלמד), "עוד חמצן בבקשה" (אלה דגן), "אוף, תקשיבי" (אביב גפני, עלמה קיני), "אמא אדמה" (נתי לוינגר), "עיניים של אבא" (תמי ממיסטבלוב), "אור שמש מפל" (שמעון מכלוף) ו"השיר הטיפשי לליה" (ירדן אבריאל).

עוד ישתתפו בתחרות: "מים ודלק" (יואב בירן), "פרמיירה" (עומר בן-דוד), "מיטה חולה" (נטע אריכא), "זה לא זמן לפופ" (עמית וקנין), "מותו של קיץ" (עלמא זלאיט), "כולרה" (ג'ניה מליי), "יואל ארציאלי" (עמרי לשניק), "משחק הכיסאות" (עמית אראל), "תמונת מראה" (נעמה להב), "קוראים לי דניה" (לב ברודינסקי), "דברים שאני זוכרת מקיץ 2004" (בת-סער רביב), "כוונות טובות" (איילת פרידמן וזואי כהנא) ו"תשובה" (אפק טסטה לאונר).

מתוך
מתוך "עיגול מושלם"|צילום: Getty images

בין הכוכבים שמשתתפים בסרטים שיוקרנו בפסטיבל: דובר קוסאשווילי, אנסטסיה פיין, סוזאנה פפיאן, שלמה בראבא, דאנה איבגי, ליאת הרלב, לייב לב לוין, אדם גבאי, אורי בלופרב, ליר כץ, עלא דקה, אלישבע וייל, אורי פפר, גור בנטביץ׳, דניאל סטיופין, זוהר שטראוס ועוד.

_OBJ

למרות הקשיים והחרם התרבותי אותו חווה ישראל בימים אלה, בתחרות הבינלאומית השנה ישתתפו 35 סרטים מ-20 מדינות שונות, בינהן הודו, בורקינה פאסו, יפן, דרום קוריאה, גאורגיה וארה"ב. על אף האתגר בקיום ושימור קשרים בינלאומיים, הוגשו סרטים רבים ע״י הסטודנטים באופן עצמאי למרות התנגדות בתי ספר מסוימים. כמו למשל הסרט "לילות חורף מעטים" (A few winter nights) מבית הספר לונדון פילם סקול, אשר יוצרו החליט להגיש את הסרט באופן עצמאי ואף התקבל - למרות התנגדות ביה"ס. סרטים רבים שהוגשו לפסטיבל הינם של סטודנטים ממוצא אוקראיני אשר היגרו למדינות אירופה, ברובן גרמניה, ועוסקים באופן עלילתי או דוקומנטרי במלחמת רוסיה-אוקראינה