נפרדים מאגדה: קשה לדמיין את הקולנוע ואת התיאטרון הישראלי בלי חיים טופול, שהלך הלילה לעולמו בגיל 87. כשחקן זכה טופול לתהילה מקומית ובינלאומית, ונחשב לאחד השחקנים הישראלים המעוטרים ביותר עם מספר רב של פרסים, בראשם פרס ישראל, פרס גלובוס הזהב ומועמדות לאוסקר. בהתאם לקריירה המפוארת שלו, עם היוודע דבר מותו – רבים מחבריו לתעשייה ואישי ציבור ספדו לו. טקס האשכבה של טופול יתקיים מחר (ו') בשעה 10:15 בתיאטרון הקאמרי, וארונו יוצב החל מהשעה 09:30 באולם קאמרי 2. בשעה 11:00 ייצא מסע הלווייתו לבית העלמין בקיבוץ קבוצת שילר.

ראש הממשלה בנימין נתניהו ספד לטופול: "רעייתי שרה ואני, ככל אזרחי ישראל, נפרדים היום בכאב עמוק מיקירנו חיים טופול – אהוב הקהל שהיה מגדולי אמניה של מדינת ישראל. הוא היה מגדולי אוהביה של ארץ ישראל, ועם ישראל החזיר לו אהבה. טופול היה אמן רבגוני, בעל כריזמה ואנרגיות כבירות. הוא ייצג בגאון את ישראל בעולם וזכה להכרה בינלאומית שמעטים שזכו לה.

"כל מחזה או סרט קולנוע בהשתתפותו סיפקו חוויה יוצאת דופן. החיוך הרחב שלו, קולו החם וחוש ההומור הייחודי הפכו אותו לדמות עממית שכבשה את לב העם. לטופול היה לב ענק. הוא תמך תמיכה נלהבת בצדקת דרכה של ישראל, והאמין בלהט בחזון הציוני. הייתה לי הזכות להעניק לטופול את פרס ישראל לפני שמונה שנים ואמרתי לו עד כמה כולנו גאים בו. בין אם שיחק את סאלח שבתי, טוביה החולב, או מילוס קולומבו לצידו של ג'יימס בונד, טופול נותר צנוע ואוהב אדם. לדאבון הלב, הכנר על הגג איננו עוד איתנו. מיתרי הכינור פקעו. מגילת חייו של טופול נחתמה, אבל אני יודע בביטחון מלא שתרומתו לתרבות הישראלית תוסיף להתקיים לדורות".

רה
חיים טופול מקבל את פרס ישראל|צילום: גיל יוחנן

נשיא המדינה יצחק הרצוג כתב בהודעתו על פטירת טופול: "מכנר על הגג ועד לגג העולם, חיים טופול שהלך מאיתנו היה מאמני הבמה הישראליים הבולטים, שחקן מחונן אשר כבש במות רבות בארץ ומעבר לים, מילא בנוכחותו את מסכי הקולנוע ובעיקר נכנס עמוק לליבנו. במהלך עשרות שנות הקריירה המפוארת שלו, ייצג אותנו טופול בכבוד רב. הוא עוטר בפרסים רבים על כישרונו ויצירתו, אך בפרס החשוב מכל זכינו אנחנו, שצחקנו ודמענו איתו בעשרות הדמויות אותן גילם.

"כעדות חיה למעורבותו החברתית ולרגישותו מהווה המיזם אותו הוביל, כפר נהר הירדן, למען ילדים חולים ומוגבלים ובני משפחותיהם. זכיתי להכירו מקרוב בעת הקמתו של הכפר הייחודי, ולהיחשף לעשייתו גם מחוץ לאור הזרקורים. טופול היה מענקי התרבות הישראלית והוא יחסר לנו מאוד. תנחומים למשפחתו היקרה וכל אוהביו. יהי זכרו ברוך".

חיים טופול בצילומי
חיים טופול בצילומי "כנר על הגג"|צילום: NFB באדיבות yes דוקו, יחסי ציבור

"זה יום עצוב, מבחינתי אפשר להגיד שסאלח שבתי מת, כי ככה אני מכיר את טופול מהרגע הראשון", אמר הבוקר ד"ר רפי קישון, בנו של היוצר אפרים קישון, בריאיון ל"חדשות הבוקר" עם נסלי ברדה, "כשהייתי בן שש ראיתי אותו על סט הצילומים של 'סאלח שבתי' באולפני הרצליה, בסרטו של אבי. הסרט הזה, 'סאלח שבתי', שהוא סרט אייקוני ישראלי, הסרט הישראלי המצליח בכל הזמנים בעצם, עד היום, הוא תולדה של הקשר העמוק והכל כך ישראלי בין אבי, ניצול השואה והעולה החדש, שפגש במרתף של העיתון את הנער הצבר הצעיר חיים טופול, שעבד אז כעוזר פועל דפוס. הם נפגשים שם, טופול בשלב זה לא כל כך אוהב את ההונגרי הקפדן הנוקדן שיורד לחייהם ודורש, ובהמשך כשטופול נהיה מפקד להקת הנח"ל הוא מביא את ההונגרי הזה, ואבי מתחיל לרשום להם מערכונים ללהקת הנח"ל. שש שנים הם עובדים ביחד על המערכונים ומעצבים ביחד את דמותו של סלאח שבתי, דבר שהוליד את יצירת המופת וחברות לכל החיים בעצם".

קישון המשיך ואמר כי "בעיניי הוא תמיד היה ההיפוך של אבא שלי. אם אבי היה אדם קצת קודר, רציני, ניצול שואה, עולה חדש, הוא היה הצבר האולטימטיבי, הגבוה, הנאה, המחייך, החזק, הציוני, אוהב המדינה. היה בו באמת את הכל, הוא היה דמות סוחפת, כריזמטית וגם שחקן באמת יוצא דופן. תביני שאת התפקיד של סאלח שבתי המבוגר הזה, הוא עשה כשהיה צעיר בן 30, חתיך וגבוה. כשהוא הגיע ללונדון לעשות אודישן לתפקיד חייו, טוביה החולב ב'כנר עד הגג', הם מסתכלים עליו ואומרים: 'אדוני, מי אתה?', הוא אומר: אני סאלח שבתי, הם אומרים: לא, חיפשנו את ההוא המבוגר שמשחק את סאלח, מי אתה בכלל? לקח לו 20 דקות לשכנע אותם שזה הוא, ואלה אנשים שיודעים ששחקנים מתחפשים. זה מראה את גדולתו כשחקן, ביחד עם זה שהוא סבב בעולם בעשרות תפקידים, כולל בסרט ג'יימס בונד. הקשר שלו לישראל היה עצום ואהבתו למדינה הייתה עצומה, והוא גם הקים פה פרויקט התנדבותי, כפר התקווה, זה בצפון, שזה בעצמו דבר מופלא".

"פעם אחת בחיים הופענו יחד בהיכל התרבות וכשדיברנו אחרי ההופעה, רעד קולי מהתרגשות", ספד לטופול המוזיקאי שלמה ארצי, "היית ענק שבענקים. שחקן השחקנים. טוביה הנצחי ויותר מכל - אוהב אדם. יהי זכרך ברוך". השחקנית גל גדות כתבה בחשבון האינסטגרם שלה כי "המורשת שלך תישאר איתנו לנצח".

שר התרבות מיקי זוהר ספד לשחקן: "הצטערתי לשמוע על פטירתו של חיים טופול, חתן פרס ישראל על מפעל חיים, מענקי עולם התרבות שלנו. חיים ז"ל, הטיב לשחק, ודמויות שגילם נכנסו ללבבות של כולנו. סאלח שבתי וטוביה החולב, והחיים שהפיח בדמויות - מבטאים את דברי ימיו של העם שלנו לאורך הדורות ויחקקו לנצח בזכרונותינו. טופול החל את דרכו המפוארת בלהקת הנח"ל והוא טיפס באמצעות כשרונו יוצא הדופן לראש הרשימה של אמני ישראל, שזכו להצלחה בארץ ומעבר לים. ליצירתו רבת הפעלים היה חלק חשוב בעיצוב נוף התרבות הישראלית, והיא תישאר עימנו לעד".

ראש האופוזיציה יאיר לפיד כתב בטוויטר: "חיים טופול, חתן פרס ישראל, איש רוח ותרבות. טוביה מכנר על הגג וסאלח שבתי האגדי, שלימד אותנו אהבת תרבות ואהבת הארץ, הלך לעולמו. דמותו וחיוכו ימשיכו ללוות את התרבות הישראלית, מורשתו עשירת השפה והמוזיקה תשאר לנצח חלק מנכסי הישראליות. שולח ניחומים לגליה ולכל המשפחה".

בעמוד הפייסבוק של התיאטרון העברי נפרדו מהשחקן: "התיאטרון אבל וכואב את מותו של חיים טופול. מגדולי שחקני ישראל, חתן פרס ישראל וזוכה פרס גלובוס הזהב. זמר, שחקן, מפיק, איש אשכולות, איש תרבות, יודע ספר, התנדבות, תרומה ונתינה, ואהבת ישראל. מותו הוא אבדה גדולה למשפחת התרבות הישראלית ולמשפחתו האישית".

מנכ"לית תיאטרון גשר, לנה קריינדלין, ספדה אף היא לשחקן שביצע את תפקידו האחרון על הבמות במחזמר "השטן במוסקבה" משנת 2000: "נזכור אותו כשחקן גדול שידע לשלב בין קומי לטראגי שהיה מוערך בכל עולמות התרבות בין אם על במות התיאטרון או על מסכי הקולנוע, ובעיקר נזכור אותו על האדם הייחודי והטוב שהיה". 

השחקן, היוצר וחתן פרס ישראל חיים טופול הלך לעולמו הלילה בגיל 87. טופול היה אחראי להצלחה הבינלאומית האדירה הראשונה של שחקן ישראלי בהוליווד, והעניק את אחת ההופעות הזכורות ביותר בקולנוע הישראלי בתור סאלח שבתי - תפקיד עליו זכה בגלובוס הזהב. הוא חקק את שמו על קירות הפנתיאון גם בזכות תפקידו כטוביה החולב במחזמר "כנר על הגג" - וגם בעיבוד הקולנועי שלו, שבזכותו קיבל מועמדות לפרס האוסקר.

לפני מספר שנים טופול אובחן עם מחלת האלצהיימר, שגורמת להידרדרות ביכולת השכלית, לאובדן זיכרון ולפגיעה ביכולת החשיבה והתקשורת. הוא הניח אחריו אישה, גליה, ושלושה ילדים.