שלשום, בשעות הצהריים, הציב פעיל הימין רן כרמי בוזגלו מיצב אמנותי בכיכר רבין שבתל אביב. במיצב, מופיעים פרצופיהם של כמה בכירים במערכת המשפט ובתקשורת (בהם היועץ המשפטי לממשלה אביחי מנדלבליט והעיתונאי גיא פלג), כמו גם המיליארדר ג'ורג' סורוס וראש הממשלה לשעבר אהוד ברק - שמקיפים כולם את דמותו של ראש הממשלה בנימין נתניהו. במהלך העבודה על היצירה, המיצב הוחרם בידי המשטרה וכרמי בוזגלו זומן לחקירה בחשד להסתה.

בשיחה עם כרמי בוזגלו, הפעיל סיפר על היצירה, אותה העלה "בכיכר מלכי ישראל, היום קוראים לזה כיכר רבין". מדובר, לדבריו, בשדרוג של יצירת אמנות מימי הביניים "המתארת עלילת דם מוכרת שבה היהודים מוצגים כמוצצי דם של ילדים נוצרים רכים, ועושים שימוש בדמם לצורך טבילת מצה כחלק ממנהגי חג הפסח". "מאוד אהבתי את הרעיון של לשבץ עוד מוטיבים כמו נתניהו והשמפניה", הסביר, "החלטתי ללכת על אותו קו וגם לבחון את ההתייחסות של המבקרים ושל הציבור - וגם של רשויות החוק - אתה יודע, אני הוספתי את השם 'בוזגלו', יש לנו כאן מבחן בוזגלו ממדרגה ראשונה".

על ההשראות ליצירה, כרמי בוזגלו סיפר כי מדובר בשילוב של "סגנונות שונים ומגוונים מתקופת הרנסאנס ועד התקופה הסוריאליסטית המאוחרת, עם נגיעות של דאדאיזם, ממירו ועד דאלי. הייתי משוכנע שאותה פתיחות תרבותית שבאה לידי ביטוי במיצגים קודמים, כמו פסל נתניהו מזהב, תמצא מקום גם ליצירתו של אמן מיוסר".

במהלך השיחה, כרמי בוזגלו הקפיד להדגיש את הפער בין מיצבים אחרים שעלו בכיכר רבין בתקופה האחרונה - בהם גם שחזור של "הסעודה האחרונה" עם דמותו של נתניהו - לבין מיצבו שלו. טרם החרמת היצירה בידי המשטרה, הוא אף תכנן להוסיף לה עוד כמה אלמנטים, ולמכור אותה תמורת סכום מסוים. "זימנו אותי לחקירה. מה קרה לחופש היצירה?", הוא שאל, "החרימו לי את היצירה שרציתי למכור. היא עוד לא הושלמה. המשכתי נגיעות אחרונות וברגע שקיפלו אותה זה נמרח".

"הייתה כאן תולדה של השראה", הסביר, "השראה היא דבר חולף. אני תוהה מה הלאה - אולי ישרפו ספרים, אולי יעלו על המוקד אנשים שלא מתאימים לתרבות המקומית". כרמי בוזגלו, יש לציין, טרם נחקר בנוגע לאותה יצירה. בעת ההחרמה הוא קיבל זימון לחקירה במשטרה, אליה הוא צפוי להגיע בימים הקרובים. "בדרך כלל החקירות האלה נגמרות בסלפי עם השוטרים", ציין.

"אני מצפה מכל אותם אנשי רוח למיניהם ואבירי חופש הביטוי וזכות הבעת הדעה שיתייצבו לידי, יגנו את עצם הדרישה לחקור אותי", הוסיף, "לפי מיטב ידיעתי המבוססת, על חקירה על הלכות הסתה יכול להורות רק היועמ"ש. אני רוצה לדעת האם היועץ הורה לפתוח על חקירה נגדי, כי במידה ולא - אין שום זכות להזמין אותי לאחת. האם הם הזמינו לחקירה גם את אותם אמנים שהתירו את דמו של ראש הממשלה מר בנימין נתניהו, הציגו אותו כשחבל תלייה לצווארו או ערכו לו סעודה אחרונה?. הייתי מצפה גם ממך, הכתב, לבדוק את זה". 

אז בדקנו. בשנת 2004 קבע היועץ המשפטי דאז כי המשטרה תוכל לפתוח בחקירה על הסתה, ללא אישור הפרקליטות, רק כאשר אדם קורא מול קהל בצורה מפורשת לאלימות נגד נבחר ציבור. במידה ואותה קריאה לא מבוצעת מול קהל אלא דרך התקשורת, ניתן לנהל חקירה אך לא לחקור את האדם באופן רשמי. כאשר הקריאה לאלימות היא מרומזת - החקירה אכן טעונה אישור של הפרקליטות.

בנוגע לטענותיו של כרמי בוזגלו באשר לאכיפה נגדו אל מול האכיפה במקרה של יצירות קודמות, רק במקרה אחד אותו ציין, במסגרתו סטודנטית לאמנות יצרה פוסטר בו נתניהו מוצג לצד חבל תלייה, נפתחה חקירה - שבהמשך נסגרה מחוסר אשמה. בשני המקרים האחרים - פסל הזהב ומיצב "הסעודה האחרונה" - לא נפתחה חקירה כלשהי נגד האמן, כשבמקרה הראשון כן נפתחה חקירה נגד אחד האזרחים שהפילו את הפסל.