סבסטיאן פטל חוגג. בקרוב באוקראינה? (GettyImages) (צילום: מערכת ONE)
אלוף העולם, סבסטיאן פטל, יעלה עשן בעזרת מנוע בנפח זהה לזה שבמשפחומטית שלכם|צילום: מערכת ONE
איזה מנוע מניע את הגלגלים שלכם? שאלה שבמרבית מדינות העולם הייתה זוכה לשלל תשובות מגוונות, אך בישראל נקבע לפני אי אלו שנים תו תקן ברור: מנוע בנזין, 4 צילינדרים בנפח 1.6 ליטר.

בקרוב, הנפח הכי ישראלי יהפוך גם לנפח של מכוניות המירוץ המהירות בעולם.

בסוף השבוע, התאחדות הספורט מוטורי העולמית ה  FIAהתכנסה כדי  לדון במספר עניינים בהקשר לחוקים ולתקנות לעונות הבאות של הקרקס הנודד המהיר בעולם. אחת ההחלטות המרכזיות הייתה לנטוש, החל מעונת 2013, את מנועי הוי-8 נטולי מגדש הטורבו הנהוגים היום ולעבור למנועים צנועי נפח וצילינדרים.

אמנם הנפח של מנועי הפורמולה יהיה זהה לזה של המשפחומטית שלכם אך ההספק צפוי להיות "מעט" יותר גבוה ובעוד משפחתית ממוצעת מסתפקת ב100-130 כ"ס, מנוע הפורמולה באותו הנפח צפוי להפיק כ-800 כ"ס. 

אין ספק שמדובר במשימה בכלל לא פשוטה, אך אין זו הפעם הראשונה שנפגוש נפחים צנועים במנוע פורמולה. כבר בסוף שנות השבעים רנו הציגה מנוע עם 6 צילינדרים בנפח צנוע של 1.5 ליטר שהצליח להפיק הספקים מדהימים גם ביחס לטכנולוגיה היום. הבעיה הייתה יכולת השרידות הנמוכה שלו שגרמה לו לא פעם להתפוצץ. בראשית שנות השמונים קבוצות רבות נוספות השתמשו במנועי טורבו בנפח 1.5 ליטר אך ריבוי תקלות ותאונות גרמו לכך שהחל משנת 1988 ועד היום נאסר שימוש במנועים מוגדשי טורבו בפורמולה 1.

סבסטיאן ווטל בפורמולה 1 (צילום: Vladimir Rys, GettyImages IL)
מנוע 1.6 נותן לך כנפיים|צילום: Vladimir Rys, GettyImages IL

המשימה להפיק כל כך הרבה כוח מנפח קטן אינה פשוטה ומאלצת את כל רכיבי המנוע לעמוד בלחצי גדישה אדירים המגדילים את הבלאי ואת הסבירות לתקלות קשות, לא עניין של מה בכך בהתייחס לתקנות החדשות המגבילות את מספר המנועים שיוכל כל נהג להשתמש בהם במהלך עונה הכוללת 18 מרוצים ל-4 מנועים בלבד, בניגוד ל-8 המאושרים בימים אלה.

תוספת כוח בלחיצת כפתור

בנוסף, מכוניות הפורמולה יצוידו במערכת מעניינת לתוספת כוח בשם .KERS לא מדובר בהזרקת גז נייטרו כמו ברכבי כביש משופרים  אלא במערכת שדומה למערכת שאנחנו מכירים ממכונית בלי שום יומרות ספורטיביות – הטויוטה פריוס. מערכת הKERS אוגרת אנרגיה להטענת המצברים שלה בכל האטה של המכונית. בניגוד לפריוס שמחשב משלב בין הכוח החשמלי האגור במערכת למנוע הבנזין, מערכת הKERS מאפשרת לנהג לקבל תוספת כוח בלחיצת כפתור. המערכת הזאת הוצגה לראשונה בעונת 2009 ונחלה כשלון, אך כעת, לקראת המעבר למנועים קטנים יותר ועם שיפור טכנולוגית הסוללות המאפשרת לספק יותר אנרגיה מבעבר, יש שתולים בה תקוות גדולות.

אין תמונה
גם מארק וובר החליט: אין כמו מנוע 1.6

אגב, הסיבה הרשמית למעבר לנפחי המנוע הקטנים היא כדי לשמור על הסביבה, או יותר נכון לעטוף את סבב המרוצים הראוותני הכולל הטסת צוותים מסביב לעולם והרבה דלק שרוף בעטיפה ירקרקה וידידותית שלא תרתיע ספונסרים גדולים מלתמוך בקבוצות.  

>> גם ולדימיר פוטין נותן בגז