אלכוהול ונהיגה לא הולכים ביחד. את זה כולם יודעים כבר זמן רב אבל אם עד לפני מספר שנים היה קשה לקבוע מיהו שיכור ומי פיכח נראה שבשנים האחרונות, עם קביעת רף מספרי ברור לשכרות ופיתוח מכשירים המאפשרים בדיקת שכרות מיידית, היכולת של רשויות החוק מסביב לעולם לאכוף נהיגה בשכרות השתפרה לאין ערוך.
נהיגה תחת השפעת סמים נחשבת אף מסוכנת יותר, אך מסתבר שהאכיפה שלה מסובכת במיוחד לנוכח הפופולריות הגואה של מריחואנה רפואית חוקית שהפכה למשכך כאבים לגיטימי במדינות רבות בעולם.
נושא השימוש במריחואנה באופן חוקי ונהיגה עלה לאחרונה לכותרות בארצות הברית לאחר שחבר מושבעים בסן דייגו זיכה נהג המשתמש במריחואנה באישור רפואי שהיה מעורב בתאונת דרכים קטלנית מאשמת גרימת מוות ברשלנות למרות שהתאונה אירעה זמן קצר לאחר שעישן מריחואנה ובדמו נמצאו אחוזים גבוהים של החומרים הפעילים בסם.
מיהו מסטול באופן מדעי?
התברר שמעבר לסממנים חיצוניים, גם כשנעשית בדיקת דם לא קיימת הגדרה לרמה ברורה באשר למי מסטול ומי לא. במקרה של מריחואנה המרכיב העיקרי Delta-9-THC נשאר בדם למשך זמן קצר יחסית של כשעה אך לאחר מכן הוא עשוי להיספג ברקמות הגוף ולהשתחרר בקצב איטי במשך ימים כשאצל משתמשים כבדים המזינים את גופם באופן קבוע בסם יתכן מצב המדמה סוג של סוטול תמידי.
"כולם רוצים מספר קסם, שיפשט את הדברים", אמרה שרה קריגן, טוקסיקולוגית מאוניברסיטת יוסטון שהוזמנה להיות עדה מומחית בנושא סמים במשפטים בהם משתמשי מריחואנה היו מעורבים בתאונות דרכים, "אבל לקבוע רף חוק שאומר שמעל רמה מסוימת מישהו מוגדר כמסטול באופו חוקי זה דבר לא נסבל מבחינה מדעית".
כך או כך, אין ספק שבעייתיות הנהיגה והשימוש בסמים רק מחמירה עם השנים: המינהל האמריקני לבטיחות בכבישים טוען, בהתבסס על בדיקות אקראיות שנערכו בכבישים ברחבי אמריקה, כי 16.3 אחוזים מכלל הנהגים שנבדקו בשעות הלילה נהגו תחת השפעת סמים שונים.
1000 הרוגים בשנה כתוצאה מנהגים מסוממים
בקליפורניה לבדה מדי שנה תאונות שנגרמות על ידי נהגים מסוממים גורמות לכמעט 1000 הרוגים ופצועים.גורמי אכיפת החוק בקליפורניה מטילים חלק מהאשמה על הצמיחה הגדולה במספר ההרוגים בעליה החדה בשימוש במריחואנה רפואית בעשור האחרון.
ברשות האמריקאית הלאומית לבטיחות בדרכים החליטו לאחרונה לבדוק את הנושא לעומק ובימים אלה מתקיים מחקר, שתוצאותיו טרם התפרסמו, הבוחן בסימולטורים מתקדמים של נהיגה את רמת השליטה של נהגים בפרקי זמן שונים לאחר שהשתמשו במריחואנה.
אחת הבעיות הנלוות היא הנטייה של משתמשי מריחואנה רבים לשתות במקביל גם אלכוהול שתורם להעצמת ערפול החושים.
בינתיים, עד אשר רשויות החוק יגבשו עמדה ברורה, המשתמשים במריחואנה רפואית באופן חוקי במרבית המדינות בארצות הברית נהנים מהאפשרות להתחמק מהרשעה באשמת נהיגה תחת השפעה.
>> 40 אחוז מהציבור בישראל סבור שאפשר לשתות אלכוהול ולנהוג