מכונית שנתפסה במהירות 200 קמ
נתפס במהירות 200 קמ"ש

באגף התנועה במשטרת ישראל, בפיקודו של ניצב ברונו שטיין, החליטו להילחם בתופעת הנהגים 'הטייסים' שנוסעים במהירות מופרזת ומסכנים את חייהם וחיי הנהגים האחרים שנוסעים בצורה תקינה.

במשטרה החליטו למפות את רשימות ה'טייסים' כדי לטפל בהם בחומרה רבה. הקריטריון להיכנס לרשימה היה: מהירות כפולה מהמותר על פי החוק. כלומר, נהג שנוסע במהירות של למעלה ממ-180 קמ"ש. בשנים האחרונות שוטרי אגף התנועה תיעדו במכמונות המהירות (דבורה ומד לייזר) ובמצלמות מהירות הפרוסות ברחבי הארץ נהגים ששברו שיאי מהירות: 200 קמ"ש, 224 ואפילו 276 קמ"ש. במשטרה ניתחו את התופעה והגיעו למסקנה שאחד הגורמים לתאונות הקטלניות היא המהירות המופרזת שגורמת לנהג לאבד את השליטה על ההגה.

במסגרת הפיילוט, קיבלו שוטרי אגף התנועה הארצית רשימה של מאות הנהגים והוראה חד משמעית לעצור מיידית כל נהג שעובר את המהירות הכפולה 180 קמ"ש. הפיילוט הניסיוני התייחס לכך שכל מי שיעבור את המהירות הזו, יעצר, יובא בפני שופט, יוגש נגדו כתב אישום בהליך מזורז, רישיונו ישלל עד לסיום ההליכים המשפטיים והדרישה מבית המשפט תהיה להשאירו במעצר בית עד לסיום משפטו כדי שלא יחזור לנהוג על הכביש ויגרום לתאונות קטלניות או יסכן חיי נהגים והולכי רגל.

>> נתפסתם על מהירות מופרזת? בואו להתייעץ עם עורך דין בוידאו צ'ט

לאחרונה, בלשי היחידה המרכזית במשטרת התנועה עצרו כמה טייסים כאלה. כך נפס הבוקר בכביש 40, בין בית קמה ללהבים, נהג תושב שגב שלום בן 19 שתועד על ידי מכמונת המהירות נוהג במהירות של 213 קמ״ש. "לא שמתי שנסעתי כל כך מהר", טען הנהג להגנתו, "כבר נסעתי במכונית הזו 235 קמ״ש". רישיונו נשלל ל-30 יום והוא יישפט בהליך מהיר.

במקרה אחר נתפס לפני כמה ימים נהג בן 23 מהעיר טייבה. הוא תועד על ידי מכמונת מהירות שהותקנה על מכונית סמויה של שוטרי משטרת התנועה הארצית-שפלה כשהוא נוהג בכביש 61 סמוך למחלף נשרים צפון במהירות של 200 קמ"ש. על פי מדיניות האגף החדשה, בלשי ימ"ר תנועה הגיעו לביתו, והפתיעו אותו כאשר הוא נעצר ונלקח לשיפוט מהיר.

התובעים באגף התנועה, עורכי הדין רפ"ק רועי בראון ודוד כתרי, ביקשו לעצור את 'הטייס' עד לתום ההליכים המשפטיים נגדו ולפסול את רישיונו. לטענתם, הוא הורשע בעבר בנהיגה במהירות מופרזת והוא מסוכן לציבור.

שופט בית משפט השלום בפתח תקווה נעתר לבקשת תובעי אגף התנועה ובאופן תקדימי קבע כי הנהג ישהה במעצר בית עד לסוף המשפט ולא יחזור לכביש בחודשים הקרובים.

"זו אחת הדרכים שלנו כדי להילחם ב'טייסים' שנוהגים במהירויות מטורפות ומסכנים את חייהם של הנהגים ומעורבים בתאונות קטלניות, אמר קצין בכיר באגף התנועה, "הפרויקט הזה יצמצם את התופעה וירתיע נהגים מלהשתולל בכבישים, כולל בכביש 6".

130 זה חוקי. מכמונת מהירות (צילום: חדשות 2)
מכמונת מהירות. המשטרה תבקש מעצר עד תום ההליכים של ה"טייסים"|צילום: חדשות 2
עו"ד אודי חגי מומחה לדיני תעבורה, תובע משטרתי לשעבר ומנהל פורום נהיגה בשכרות בפרקליטי IL טוען כי עבירות המהירות הכפולה מוגדרת כחמורה ביותר ומהווה סכנה ממשית לציבור.  "אין נוהל בתחום הזה", הוא אומר, "אבל המדיניות של ראש אגף התנועה החדש היא להחמיר ולנקוט ביד קשה כלפי נהגים שנוסעים במהירות כפולה. אדם שנתפס במהירות כפולה נעצר מיידית באזיקים, למחרת מובא לבית המשפט במסגרת הליך שיפוטי מהיר כשהמשטרה לסיים את ההליך תוך 30 יום. כתב האישום מוגש נגדו עם בקשה לעצור אותו עד תום ההליכים המשפטיים נגדו. לרוב הנהגים נשלחים למעצר בית מה שמנטרל את מסוכנותם לציבור לחזור אל ההגה. בעניין הזה מרבית  השופטים מיישרים קו עם תובעי התעבורה של משטרת התנועה".

לדבריו, קיים נוהל 'תלתן' במשטרה שמופעל על ידי משטרת התנועה באישור המשרד לבטחון פנים, ומאומץ על ידי שופטי התעבורה המגדיר את הנהגים המסוכנים על פי העבירות החמורות שביצעו (מהירות מופרזת, נהיגה בשכרות, נהיגה ללא רישיון או תחת פסילה). "המשטרה ערכה טבלה פנימית שבה רשומים העבירות החמורות המחייבות טיפול שיפוט מהיר ומחמיר עם הנהגים ולמעשה השופטים מחוייבים בצורה כזו או אחרת להעניש בחומרה רבה את אותם עברייני תנועה מסוכנים. מדובר בעבירות שזוכות לטיפול ויחד מועדף של המערכת", הוסיף עו"ד חגי.