אחרי סחבת של יותר משנתיים, משרד התחבורה גיבש תקנות להסדרת שימוש באופניים חשמליים, ואלה אושרו אתמול בידי ועדת הכלכלה. עד כה, מודים גם במשרד התחבורה, היה לא חוקי להשתמש באופניים חשמליים.
התקנות שהוסדרו הן חלקיות, ולא כוללת את הסדרת השימוש באופניים עם מצערת וקורקינטים חשמליים - שני הכלים האלה אינם חוקיים כיום.
לפי התקנות, האופניים החשמליים יוגבלו להספק של 250 ואט (0.33 כ"ס) והמהירות תוגבל ל–25 קמ"ש. במהירות גבוהה מזו ייכבה המנוע החשמלי, בהתאם לתקינה האירופית. גיל השימוש יוגבל ל–14 לפחות.
לפי התקנות, באופניים יהיו צופר או פעמון, פנסים מלפנים ומאחור ומחזיר אור. גם מצערת (ידית "גז") מותרת, אך רק לשם תחילת הנסיעה - עד למהירות 6 קמ"ש.
עוד ב-mako רככ
איך אופניים חשמליים הפכו מכלי ירוק למסוכנים?
צפו: פעמון האופניים הכי חזק בעולם
גם אתם יכולים להיות טל מור הבא
עוד נקבע כי האופניים יישאו מדבקה עם הכיתוב "אופניים עם מנוע עזר" שתודבק על השלדה. על המדבקה יצוינו שם הדגם, היצרן וכתבתו, ארץ יצור ושם היבואן וכתובתו, וההגבלות על הספק המנוע, המהירות והגיל. במקביל, תקודם הצעת חוק המרחיבה את חובת חבישת הקסדה בכל נסיעה על אופניים, בכל נסיעה ובכל גיל.
עם זאת, נושא האכיפה לא הוסדר. כיום, המשטרה היא שצריכה לאכוף את תקנות האופניים, ובעתיד יקבלו גם פקחי הרשויות המקומיות סמכויות בנושא. זאת בעקבות סיכום בין משרדי התחבורה, המשפטים, בטחון הפנים, משטרת ישראל ומרכז השלטון המקומי. האכיפה על יבוא, שיווק ומכירה של אופניים חשמליים תבוצע על ידי פקחים של משרדי התחבורה, הכלכלה ומכון התקנים הישראלי.
במשרד התחבורה מבטיחים כי בשבועות הקרובים יחל קמפיין הסברה של הרשות הלאומית לבטיחות בדרכים והמשרד, המדגיש את חובת הזהירות בדרכים ואופן השימוש באופניים חשמליים לרוכבים ולמשתמשי הדרך.
שר התחבורה, ישראל כ"ץ, אמר כי "בדומה לאופניים רגילים, אופניים עם מנוע חשמלי מאפשרים גמישות בתכנון הנסיעה ומהווים פתרון יעיל וזול לבעיות חניה במרכזי הערים"
פורום יבואני האופניים בישראל, באיגוד לשכות המסחר, בירך את ועדת הכלכלה על אישור התקנות ומסר כי "אנו רואים בכך צעד מבורך שיצרף את ישראל למדינות אירופה שבהם ענף התחבורה הירוקה מפותח ומתקדם. הסדרה זו תגביר את השימוש בכלי תחבורה אקולוגי ששומר על איכות הסביבה, והמהווה פתרון מומלץ לניוד בעיר. פורום יבואני האופניים ישמח לשתף פעולה עם כל הגורמים המעורבים לקידום הסברה והדרכה בקרב ציבור רוכבי האופניים והולכי הרגל".
עם זאת, העובדה שמקובל בתקנות חלקיות סופגת גם ביקורת. שמואל אבואב, מנכ"ל עמותת אור ירוק מסר כי, "אישור התקנות לאחר מאבק ממושך של שלוש שנים וחצי, הוא צעד חשוב בהחזרת הסדר והבטיחות לרוכבים ולהולכי הרגל. יחד עם זאת מדובר בהחמצה גדולה של משרד התחבורה. הקורקינטים הממונעים לא פחות מסוכנים מהאופניים החשמליים וראוי היה לנצל את כינוס הוועדה להסדרה גורפת של כל כלי הרכב הדו גלגליים החשמליים. כעת, המשטרה והרשויות המקומיות צריכות להיערך לאכיפה מלאה של התקנות ובייחוד אכיפה של רכיבה עם קסדה, שהוכחה כאביזר בטיחות שמציל חיים. במקביל יש לקדם הסדרה של שבילי אופניים נוספים שיפרידו את הרוכבים מכלי הרכב ויבטיחו את בטיחות הרוכבים".
מיטל להבי, סגנית ראש העיר תל-אביב ומחזיקת תיק התחבורה בעיר, רשמה בעמוד הפייסבוק שלה כי "הצעתי להתיר רכיבה על חשמליים מגיל 16 בלבד נדחתה וגם שאלות בנוגע לרישוי, ביטוח ואכיפה עדיין לא נפתרו. יחד עם זאת, ההחלטות שהתקבלו היום מהוות צעד ראשון וחשוב, גם אם לא מושלם, להסדרת תנועת הדו-גלגליים ברחובות הערים ובחודשים הקרובים צפויים דיונים נוספים לטובת הסדרת הסוגיות שנותרו פתוחות".
בדיון בוועדת הכלכלה הבטיחו נציגי משרד התחבורה כי הנסיעה בקורקינטים תוסדר עד לסוף השנה. בעניין הביטוח, נציגי אגף שוק ההון באוצר אמרו בדיון כי אפשר יהיה להסדיר את הנושא לאחר שייאספו נתונים בתחום.
ד"ר אילן תבור, אחראי חדר המיון בבי"ח דנה לילדים בפתח תקווה, שהוזמן לדיון לאחר שבדיון הקודם לא הוצגו נתונים על ידי המשטרה, אמר כי "ישנה עלייה במספר הנפגעים כתוצאה מכלים חשמליים. בכל יום ישנו פצוע אחד לפחות, עם פציעות שנעות בין קלות, כמו שברים, ופציעות קשות יותר שמצריכות חדר ניתוח. הרוכבים שמגיעים לחדר המיון הם לרוב בגילאי 9-10, שנוסעים מעל 30 קמ"ש ונכנסים למעברי חצייה, נפצעים או פוגעים בעוברי אורח ביניהם קשישים ותינוקות בעגלות".
יו"ר ועדת הכלכלה, ח"כ אבישי ברוורמן, אמר בסיכום הדיון כי "הובלתי בוועדה קו לפיו יש להעלות את גיל רוכבי האופניים החשמליים. בהסכמה ביני לבין משרד התחבורה נקבע כי ילדים בגילאי 14-16 יוכלו לרכוב רק בשבילי אופניים". ברוורמן הוסיף כי "הגיעו לחדר מיון מאות פצועים, רבים מהם ילדים. ועדת הכלכלה עושה סדר בתחום האופניים החשמליים, לא נקבל הפקרות ברחובות הערים". עוד אמר ברוורמן כי הוא "מברך על אישור התקנות. ועדת הכלכלה תעקוב מקרוב אחר הפיקוח והאכיפה של התקנות".
מוועדת הכלכלה של הכנסת נמסר כי "התקנות המסדירות את נושא האופניים החשמליים אושרו ביוזמתו של יו"ר ועדת הכלכלה של הכנסת, ח"כ אבישי ברוורמן ובשיתוף עם משרד התחבורה".
הידיעה התפרסמה לראשונה באתר TheMarker
משרד התחבורה פירסם מכרזים להפעלת אוטובוסים בנגב ולהקמת מרכז תחבורה בחיפה