שוטרי משטרת ישראל ופקחי הרשויות המקומיות רשמו בשנת 2011 כ-15 אלף דו"חות חנייה לאזרחים שחנו בחניית נכים ברחבי הארץ. קופת המדינה 'התעשרה' מאותן דו"חות בכ-30 מיליון שקל.
מדובר על עלייה של 15 אחוז לעומת שנת 2010. הקנס על חנייה בחניית נכים עומד על 1,000 שקל ונדמה שהסכום זה כלל לא מרתיע את עברייני החנייה בישראל.
בישראל חיים כיום כ-150 אלף בני אדם בעלי מוגבלויות שברשותם תג נכה. היום הוא יום המודעות הארצי לנגישות נכים שנערך מטעם עמותת 'נגישות ישראל' ובשיתוף משטרת התנועה הארצית. במסגרת היום, המשטרה והרשויות המקומיות יגבירו את האכיפה נגד נהגים שיחנו בחניית נכים. שוטרים סמויים ויחידות מיוחדות של מחוזות המשטרה ואגף התנועה יתפרסו במוסדות ציבור ומרכזי הקניות כד לאתר את הנהגים שחונים בחניית נכים. העמותה תשיק קמפיין ותחלק מדבקות עם הסלוגן: "מי שחונה בחניית נכים - חסר לב".
ההערכה היא שבשנת 2012 הנתונים רק יעלו, משום שבשנים האחרונות עלתה המודעות בקרב שוטרי משטרת ישראל ופקחי הרשויות המקומיות לאכיפה של חוק חניית הנכים.
המודעות עלתה לא רק אצל השוטרים, אלא גם בתקשורת ואצל האזרחים. וכך, בשנה האחרונה אזרחים רבים תיעדו שוטרים וקצינים בכירים שחנו בחניית נכים והעלו אותן לרשתות החברתיות. המפכ"ל, רב ניצב יוחנן דנינו רואה את התופעה הזו בחומרה רבה והורה להטיל סנקציות ועונשים של שוטרים שיחנו בחניית נכים, כולל קנסות והשבתת כלי רכבם המשטרתי-אישי לשבועיים.
מנכ"ל העמותה, מיכל רימון, התייחסה לסוגיה זו: "תמיד יש שוטרים שיעברו על החוק. אבל אני יכולה לומר שהמפכ"ל התייחס לתופעה הזו בחומרה רבה והורה לפעול נגד אותם שוטרים. אבל, זה היוצא מן הכלל. שיתוף הפעולה שלנו עם המשטרה הוא מצויין והם פרטנר נהדר לאכוף את התופעה ולהעלות את המודעות בקרב הציבור".
אתר נגישות ישראל מזמין את הגולשים להעלות תמונות של עברייני חניות נכים לאתר תוך ציון פרטי המקרה, המיקום והשעה.
"באולמות חתונה אין פקח, זה כמו ג'ונגל"
לרגל יום הנגישות, העמותה העלתה משחקים אינטראקטיביים נושאי פרסים באתר שלה שמיועדים לבני נוער. "נכון שיש עלייה גדולה בכמות הדו"חות אבל גם עלייה במודעות. הנושא הזה מתחיל לחלחל לדור הצעיר, ואני מעריכה שבשנים הבאות התופעה תלך ותפחת. מה שצורם לי במיוחד זו העובדה שיש נכים שנותנים לבני משפחותיהם את המכונית כדי לבלות במועדונים ומסעדות ולמעשה לוקחים את החנייה של הנכים שמגיעים למקומות הללו וזה לדעתי חמור מאוד ובעייתי", טוענת רימון.
אלי כהן, נכה צה"ל מבאר שבע, סיפר כיצד פעמים רבות נותר ללא חנייה. "זה קורה בעיקר במרכזי קניות גדולים ואולמותחתונה שבהם אתה לא רואה אכיפה של פקחים ושוטרים. ואז יש ג'ונגל. היו מיקרים שהתקשרתי למשטרה או לעירייה אבל עד שהגיעו הנהגים העבריינים כבר עזבו את המקום. גניבת חנייה פוגעת בעיקר בנכים בעלי מוגבלות קשה שנזקקים לכסא גלגלים. לדעתי צריך להעלות את סכום הקנס ל-2,000 שקל ואולי אז זה ירתיע נהגים", ציין כהן.
מנכ"לית העמותה רימון גילתה כי היא פנתה לגורמים הרלוונטים בבקשה להחמיר בעונשם של העבריינים לא בקנסות אלא בנקודות חובה. "הנקודות הם האיום האמיתי על העבריינים, וזה יסייע לצמצם את התופעה. אנחנו פועלים בכיוון הזה עם שאר הגורמים ואני מקווה שהנושא הזה יאושר".