אין שכ
ענישה שווה לכולם? |צילום: שאטר סטוק
 יותר מכל עבירת תנועה אחרת, נראה שבכל הנוגע לתאונות פגע וברח קיים קונסנזוס ציבורי רחב ביותר באשר לצורך בענישה קשה ובעלת אפקט הרתעה ממשי, אבל למרות שזו בדיוק גם הדעה של המשטרה והמדיניות המוצהרת של המחוקק, מסתבר שבמקרים רבים שלא הגיעו לכותרות לא פעם מאחורי הקלעים נסגרות עסקאות טיעון מקלות המציגות מנעד ענישה שונה לחלוטין מאשר במקרים מפורסמים כמו זה של בני הזוג שדרסו את הילד אמיר בלחסן או זה של דורסו של רוכב האופניים שניאור חשין.

מקרה כזה בדיוק אירע לפני כחמש שנים בעת שחסן אבו סביתאן תושב העיירה תל שבע שבנגב נהג במכונית הוולוו שלו ברחוב שאול המלך בבאר שבע, לא הבחין באלכסנדרה שקולניק, חיילת בשירות סדיר שחצתה את הכביש, ופגע בה בעוצמה רבה.
כתוצאה מהפגיעה אלכסנדרה הועפה באוויר למרחק מטרים רבים עד שלבסוף הוטחה במדרכה כשהיא מחוסרת הכרה, חבולה וסובלת מפגיעת גפים. אך במקום לעצור ולהושיט עזרה או לפחות להזעיק את כוחות ההצלה, אבו סבתיאן בחר לעזוב במהירות את זירת האירוע.

עוברי אורח שהיו בסביבה מהרו לעזור לאלכסנדרה והיא פונתה לבית החולים 'סורוקה', הוגדרה כפצועה במצב קשה ובמשך חודשיים נזקקה לטיפולים רפואיים רבים.

אפילו היום, 5 שנים לאחר האירוע כשהיא בת 24, אלכסנדרה סובלת מפגיעה ברגלה הימנית וטראומת התאונה עדיין מלווה אותה לכל מקום. 

פגע וברח בגדרה. ארכיון (צילום: חדשות 2)
הנהג הפוגע טען שהחיילת חצתה במקום אסור |צילום: חדשות 2

אותם עדים לתאונה שהעניקו טיפול ראשוני לחיילת הפצועה, הצליחו לספק למשטרה פרטים באשר לרכב הפוגע ובתוך זמן קצר אותר הרכב והנהג הפוגע.

אבו סבתיאן, טען בחקירתו, כי לפני התאונה הבחין במכונית שבה נהג אדם מפלג יריב שעימו היה מסוכסך ובגלל שחשש שזה רוצה לפגוע בו החליט לברוח מהאזור במהירות עם רכבו. אבו סבתיאן הודה שאכן נסע במהירות מופרזת ובחוסר זהירות שגרם לו לא הבחין בהולכת הרגל שחצתה, לטענתו, את הכביש במקום אסור.
הוא הוסיף כי המשיך בנסיעה אך כשהבין שיתכן שפגע בבן אדם הוא מיהר לחזור לזירת האירוע אך שם לא גילה דבר מאחר שהולכת הרגל כבר פונתה לבית החולים.

במשטרה לא כל כך השתכנעו מספוריו של הנהג הפוגע והחליטו להגיש נגדו כתב אישום חמור בגין הפקרת פצוע בתאונת דרכים לבית המשפט המחוזי בבאר שבע.

במהלך המשפט אבו סבתיאן התקשה להוכיח את טענותיו באשר לנסיבות התאונה, לא הצליח להצביע על האדם שלכאורה רדף אחריו והתכוון לפגוע בו ולמעשה גרם לו לנהוג בחוסר זהירות. יתרה מזאת הנאשם בחר גם שלא להגיע לדיונים רבים, ואלה נדחו שוב ושוב עד אשר הוא אותר באחרונה.

בסופו של דבר, על מנת לקצר הליכים התביעה ופרקליטו של הנאשם, עו"ד שאפיק אבו האני, החליטו להגיע להסדר טיעון לפיו אבו סבתיאן יודה בעברת הפקרה של הולכת רגל ויקבל עונש מופחת.

התובע, עו"ד אבי ביטון, טען שמדובר בעבירה בזויה ומכוערת וכי לאור מעשיו במקרה זה ו-15 הרשעות תעבורה קודמות שיש לנאשם בין השאר בעברות חמורות יחסית כמו אי ציות לרמזור, נהיגה ללא חגורת בטיחות, סטייה מנתיב נסיעה, מהירות מופרזת ואפילו נסיעה בזמן פסילה יש לשלוח את אבו סבתיאן לכלא.

הסנגור מצידו, ביקש להסתפק בעונש מופחת ללא מאסר בפועל ולבחור בענישה שיש בה אלמנט שיקומי מאחר שהנאשם הביע צער עמוק על המקרה ומשום שמדובר באדם נורמטיבי ללא עבר פלילי.

בסופו של דבר השופט מרדכי לוי, בחר להתחשב בנסיבות חייו הקשות של הנאשם, בהבעת החרטה הכנה על מעשיו ובעובדה שמאז התאונה לא צבר עבירות תנועה נוספות והחליט לגזור על אבו סבתיאן  עונש קל יחסית הכולל שישה חודשי מאסר בפועל, 12 חודשי מאסר על תנאי, פסילת רישיון לחמש שנים ופיצוי כספי להולכת הרגל שנפגעה בגובה של 3,000 שקלים.

גופת אישה נמצאה בדירה בבאר שבע. ארכיון (צילום: חדשות 2)
עונש קל יחסית במקרה שלא זכה לפרסום רב בתקשורת |צילום: חדשות 2

>> אל תגידו לי זה לא יקרה: גם אתם יכולים להיות טל מור הבא