מחקר חדש קובע כי צרכני קנאביס עלולים לסבול מכאבים חזקים יותר בעקבות ניתוח, לעומת אנשים שאינם צורכים קנאביס. מדובר בממצא מפתיע במיוחד, בהתחשב בשימוש הנרחב שנעשה בקנאביס ברחבי העולם במטרה ליצור את האפקט ההפוך, הלא הוא שיכוך כאבים. המחקר הוצג בכנס של איגוד הרופאים המרדימים האמריקאי Anesthesiology 2022 שנערך בניו אורלינס השבוע.
המחקר נערך על ידי קבוצה בראשותו של ד"ר אליאד אקרמי מהמוסד הקליני להרדמה בקליבלנד. הממצאים לא פורסמו עדיין בכתב עת מדעי, אולם מדובר במחקר רחב, מקיף ומרשים למדי ויש להתייחס אליו בכל הרצינות הראויה. במסגרת המחקר, נתבקשו 34,000 משתתפים לדווח על רמות הכאב שהם חשו אחרי שעברו ניתוח. מתוך הנבדקים, היו כ-1,600 צרכני קנאביס (צרכני קנאביס הוגדרו כאנשים שהשתמשו בקנאביס במהלך החודש שקדם לניתוח).
מתוצאות המחקר עולה כי לאחר הניתוח, צרכני קנאביס חווים בממוצע רמות כאב גבוהות יותר ב-14% לעומת אנשים שאינם צורכים קנאביס. בנוסף (ובקשר ישיר לרמות הכאב הגבוהות), צרכני קנאביס צפויים להשתמש ביותר משככי כאבים אופיואידים, בפער של 7% לעומת שאר אוכלוסיית המנותחים.
התוצאות, כאמור, עשויות להיראות מפתיעות שכן ידוע כי קנאביס משמש בעצמו כמשכך כאבים. עם זאת, עורכי המחקר הציגו מספר סיבות אפשריות לממצא המעניין. קודם כל, יתכן כמובן כי צרכני קנאביס נוטים לסבול מיותר כאב מלכתחילה. זו, כנראה, הסיבה לכך שלפחות חלק מהם צורכים קנאביס באופן קבוע. בנוסף, מציינים החוקרים, קיימת חפיפה כלשהי בין קולטנים אופיואידים לבין קולטנים קנבינואידים, שעשויה לייצר עמידות למשככי הכאבים ולגרום לכך שיש צורך בכמויות גדולות יותר שלהם אחרי ניתוח או כל פרוצדורה כואבת אחרת. "רופאים צריכים לשקול את האפשרות כי צרכני קנאביס סובלים מיותר כאב ולכן זקוקים למינונים מעט גבוהים יותר של אופיואידים אחרי ניתוח", אמר עורך המחקר ד"ר אקרמי.