מחקר חדש מציע שיטה מבטיחה לטיפול בהתמכרות לקנאביס, הידועה בשפה המקצועית גם כ"הפרעת שימוש בקנאביס" (Cannabis Use Disorder). המחקר בחן את השימוש בגירוי מוחי בשיטת rTMS כאמצעי להפחתת הכמיהה לקנאביס ותדירות השימוש בו, והתוצאות מעודדות למדי.
rTMS, או בשמה המלא 'גרייה מגנטית טרנסקרניאלית רפטטיבית', היא שיטה לא חודרנית המשמשת לגירוי מגנטי של אזורי מוח מסוימים, באופן היוצר זרם חשמלי ועשוי להביא לשינויים מסוימים בפעולת האזור המגורה. השיטה משמשת, בין השאר, כטיפול אלטרנטיבי לאנשים הסובלים מדיכאון, אבל מחקרים מעידים על היעילות הפוטנציאלית שלה לטיפול גם בהפרעות נוספות.
בין השאר, נמצא שגירוי חוזר של האזור הדורסו-לטרלי של הקורטקס הפרה-פרונטלי במוח (dlPFC) יכול לשפר תסמינים של התמכרות לחומרים, בכך שהוא מפחית את הכמיהה להשתמש בחומר ומסייע להורדת תדירות השימוש ולגמילה. המחקר הנוכחי, שנערך בארצות הברית על ידי חוקרים מאוניברסיטאות קליפורניה וצפון קרוליינה, ביקש לבחון את השיטה באופן ספציפי כטיפול אפשרי להתמכרות לקנאביס.
המחקר פורסם בתחילת החודש בכתב העת MedRxiv. השתתפו בו 72 נבדקים ונבדקות הסובלים מהתמכרות לקנאביס ברמה בינונית עד חמורה. המשתתפים חולקו באופן רנדומלי כך שמחציתם טופלו ב-rTMS על פי הפרוטוקול והשאר טופלו בטיפול פלסבו, כלומר מכשיר ה-TMS לא ביצע למעשה שום פעולה במהלך הטיפול.
לאחר הטיפול, הנבדקים היו נתונים למעקב במשך 4 שבועות, במהלכם דיווחו על מידת הכמיהה שלהם לצרוך קנאביס וכן על הרגלי הצריכה היומיים. מהמחקר עולה שמידת הכמיהה לצמח לא השתנתה בעקבות הטיפול, כלומר גם אנשים שטופלו ב-rTMS המשיכו לרצות מאוד להשתמש בקנאביס. עם זאת, בפועל נראה שהטיפול שיפר את כוח הרצון שלהם, כי הלכה למעשה – הם השתמשו בקנאביס פחות. על פי הנתונים, נבדקים שטופלו ב-rTMS צרכו קנאביס פחות פעמים בשבוע, במשך ארבעת השבועות שחלפו מאז ביצוע ההליך. זאת בהשוואה לאנשים שטופלו במכשיר כשאינו פעיל.
ממצאי המחקר מעידים על כך שב-rTMS טמון פוטנציאל אמיתי לסייע לאנשים המכורים לקנאביס. מדובר בשיטה בטוחה מאוד, המאושרת על ידי FDA, והיא ניתנת בעיקר במכונים פרטיים. בעבור אנשים שמעוניינים להיגמל משימוש כרוני בקנאביס ולא מצליחים לעשות זאת, יתכן ש-rTMS היא שיטה שתוכל לסייע להם לעשות את הצעד הכל-כך קשה הזה, ולהפחית את השימוש בחומר ואת התלות בו.