עודף אנטיביוטיקה בעופות הוא בעיה מוכרת בעולם, והשלכותיה עשויות להיות בעייתיות מאוד לבריאותנו. מבין שלל הפתרונות האורגניים המוצעים בשוק, חווה אחת בתאילנד מצאה פתרון מקורי במיוחד: במקום אנטיביוטיקה, עופות המשק בחווה ניזונים מקנאביס.

אם אתם מהישראלים הרבים שעוף הוא חלק בלתי נפרד מהתזונה שלהם, יתכן מאוד שהעופות שאתם אוכלים טופלו באנטיביוטיקה במהלך חייהם, ומבחינתכם זה עשוי להיות די בעייתי. מדוע? כיוון שגם אם העוף שאתם אוכלים אינו מכיל שאריות אנטיביוטיקה, הוא כנראה מכיל חיידקים שפיתחו עמידות לאותה האנטיביוטיקה, ואותם אתם מכניסים ישר לתוך הגוף שלכם.

מנגד, הסיבות לשימוש באנטיביוטיקה בגידול של עופות הן ברורות: מדובר בתרופה שמונעת התפתחות של חיידקים רבים ומגוונים שפוגעים בבריאותו של העוף ובגדילתו. החלופה, בדרך כלל, כרוכה בהרבה משאבים, כגון מתקני גידול סטריליים יותר ומזון איכותי יותר. כל אלו, כמובן, עולים כסף. זו אחת הסיבות לכך שחקלאים ברחבי העולם מחפשים פתרונות יצירתיים וחלופות חסכוניות לאנטיביוטיקה, שלא יפגעו באיכות הטיפול בעופות, אבל גם לא יגרמו למועקה כלכלית.

תפרחות קנאביס (צילום: Michele Ursi, shutterstock)
תפרחות קנאביס|צילום: Michele Ursi, shutterstock

פתרון אחד שכזה מגיע מתאילנד, מדינה שממש לאחרונה אישרה גידול עצמי של קנאביס ואי-הפללה למשתמשים בו. חקלאים מחוז לאמפנג שבצפון המדינה התחילו להאכיל את העופות שלהם בקנאביס, אחרי שדלקת בדרכי הנשימה ממנה סבלו הציפורים הגדולות הראתה עמידות לכל סוג של אנטיביוטיקה. כך דווח ב-StraitsTimes. הדיווח לא פירט מאיזה חלק של הצמח ניזונו העופות (זרעים, עלים, תפרחות).

שיטת ההאכלה הניסיונית נעשתה בשיתוף עם הפקולטה לחקלאות באוניברסיטת צ'יאנג מאי, והביאה לשיפור משמעותי בתסמיני המחלה. בנוסף, בחווה מדווחים על שיפור באיכות הבשר והביצים של העופות, כמו גם על בריאות כללית טובה יותר ועמידות למחלות נוספות. בשל כך, ויתרו בעלי החווה על השימוש באנטיביוטיקה באופן מוחלט והחליפו אותו בקנאביס. המכירות של העופות ושל הביצים האורגניות עובדות באופן יפה, על פי בעלי החווה. מדובר בדוגמה מעניינת במיוחד לשימושים הנרחבים שניתן לעשות בצמח הקנאביס, שהעולם רק מתחיל לגלות. יתכן כי כעת, כאשר גידול קנאביס ביתי הפך לחוקי לחלוטין בתאילנד, נראה עוד הרבה בעלי חוות שמאכילים את חיות המשק שלהם באמצעותו.