אתמול (שני) עצרה המשטרה שורה של חשודים בחשד לזיוף וסחר ברישיונות קנאביס רפואי. ב-11 העצורים גם מספר רופאים בכירים שמשרד הבריאות הכשיר אותם כרופאים המוסמכים להנפיק רישיונות לקנאביס. על פי החשד, הרישיונות הונפקו ללא צורך רפואי ובעבור מחירים מופקעים. על פי הערכות המשטרה, היקף העבירות מוערך בשווי של כ-17 מיליון שקל. כעת אנחנו מביאים לראשונה את האופן בו פעלה השיטה, ומסמך שמוכיח את חלקם של הרופאים במהלך הבלתי חוקי.
הדרך הארוכה והנכונה להוצאת רישיון לקנאביס רפואי
על פי אתר משרד הבריאות, הגשת בקשה לרישיון לקנאביס מתבצעת באופן הבא:
1. יש לפנות לרופא מומחה, שכן רק המלצה מרופא בעל מומחיות ספציפית ורלוונטית לרישיון לקנאביס תיבחן על ידי היק"ר.
2. אחרי שמילא את כל הטפסים הרלוונטיים והחתים את המטופל, ישלח הרופא את הבקשה למשרד הבריאות, וזו תיבחן על ידי רופא בכיר של היחידה. במדינת ישראל, רק חולים שמוכיחים שהם סובלים מבעיה רפואית מוכחת לאורך זמן זכאים לרישיון כזה.
3. רק לאחר הצגת הוכחה כי החולה עבר טיפול תרופתי לאורך זמן הוא יוכל לקבל את הרישיון.
שיטה נוספת, מהירה יותר אך לרוב גם יקרה יותר, היא פנייה ישירה לרופא המוסמך להנפיק רישיונות לקנאביס. בישראל יש כיום קצת יותר מ-100 רופאים בעלי הסמכה שכזו, וההוראה הרשמית של משרד הבריאות כיום היא כי יש להנפיק רישיונות רק במסגרת הרפואה הציבורית. עם זאת, נראה שההוראה אינה מיושמת, ורופאים ממשיכים להנפיק רישיונות באופן פרטי. וכך התאפשר המהלך שהביא לשורת המעצרים שהתבצעה אתמול (שני) בידי המשטרה.
אז איך פועלת השיטה להוצאת הרישיון לקנאביס רפואי?
בקבוצות רבות בטלגרם ובאינסטגרם מציעים רישיון קנאביס רפואי בתוך 24 עד 48 שעות בעלות שנעה בין 10,000-5,000 שקל. את השיטה "הקצרה" מובילים שורה של מאכערים. אדם לא צריך לסבול ממחלה כלשהי, אלא פשוט לשלוח למאכער צילום ת"ז ודוח סיכום רפואי. המאכער הוא זה שידריך את החולה על אילו תופעות רפואיות להתלונן ("ספר סיפור שעברת בילדות, בסגנון: 'נסענו לירושלים וזרקו עלינו אבנים', או היינו בקרבת פיגוע ומאז אני סובל מפוסט-טראומה").
לרוב אלו יהיו תלונות הקשורות לפוסט-טראומה ואותן יהיה קשה יותר להוכיח מבחינה פיזית, להבדיל מבעיות אורתופדיות או מחלות כאב. אחרי שהרופא הממליץ מילא חוות דעת רפואית שאין לה כל קשר למציאות או למצבו הבריאותי של הלקוח, המסמכים הועברו לידי הרופא המנפיק. אותו רופא היה מועסק על בסיס חודשי אצל המאכער, והתוכנה איתה הוא מנפיק רישיונות קנאביס הייתה בשימוש חופשי של החברה.
המסמך שאנחנו מפרסמים כאן לראשונה מוכיח את ההסכם הזה. על פי ההסכם, הרופא מתחייב להעמיד את המערכת הממוחשבת של היק"ר הנמצאת ברשותו לשימוש החברה בין השעות 8 בבוקר לחצות על בסיס יום-יומי, 7 ימים בשבוע. המאכערים היו עושים שימוש בעצמם בתוכנה וכך למעשה השיטה עבדה כמו מפעל.
גורם המעורב בפרשה מספר הבוקר ל-mako כי הערכת המשטרה שמדובר ב-17 מיליון שגויה וכי הסכומים עליהם מדובר הם גבוהים בהרבה. על פי הערכת הגורם, הונפקו וחודשו עשרות רישיונות מדי יום – וכל רישיון כזה מוערך באלפי שקלים במזומן. כלומר, עשרות אלפי שקלים מדי יום, ומיליוני שקלים מדי חודש. הערכת הגורם כי גם המעצרים שנעשו אתמול – לא באמת עצרו את התופעה, וגם היום ניתן להנפיק רישיון מזויף, למרות חקירת המשטרה והמעצרים שבוצעו.