בתחילת חודש יוני האחרון הוכרז בתאילנד על אי-הפללה לצרכני קנאביס, ומאז נראה כי המדינה השתנתה מקצה לקצה. אנשים רשאים לגדל קנאביס בביתם ואף קיבלו תמיכה לכך מהמדינה, ונראה כי תיירות הקנאביס המקומית משגשגת גם היא. בנוסף, נראה כי שוק הקנאביס התאילנדי כבר לא מוגבל לתפרחות לעישון בלבד, וכי ניתן למצוא מגוון רחב של מוצרי קנאביס מגוונים למדי. מדהים לראות באיזו מהירות הפכה תאילנד למעצמת קנאביס, ובאיזו יעילות התרחשו שם תהליכים שבישראל רק חולמים עליהם כבר שנים רבות. מספר חודשים בלבד אחרי שאושרו חוקי אי-ההפללה במדינה, תאילנד היא אחת מהמדינות הידידותיות ביותר בעולם לצרכי קנאביס.
>> חוקי הקנאביס בכל מדינה בעולם: תמונת מצב מעודכנת
משחת שיניים מבוססת קנאביס
חודש וחצי אחרי שהחוק נכנס לתוקף, תאילנד מוצפת במוצרי קנאביס מכל הסוגים והמינים. חטיפים, משקאות, סבונים ואפילו משחות שיניים המכילות קנאביס – את כל המוצרים הללו ניתן לרכוש היום בתאילנד בקלות רבה ובאופן חוקי.
באופן פורמלי, על מוצרי הקנאביס באתילנד להיות מוגבלים לכל היותר ל-0.2% THC (החומר הממסטל בצמח), כלומר הם ברובם מבוססים על CBD. הדבר דומה למצב החוקי קיים בנוגע ל-CBD במקומות רבים בעולם, ובעיקר באירופה ובארצות הברית, אבל שונה לחלוטין מזה הקיים במדינות אחרות באסיה, וכן גם בישראל. מעדויות בשטח מתקבל הרושם כי צרכני הקנאביס התאילנדים לא באמת מקפידים על צריכת מוצרי קנאביס נטולי THC, וכי בפועל מתקיים במדינה מצב שנראה כמו לגליזציה לכל דבר.
לא הכל ירוק
למרות האידיליה המסתמנת ממבט ראשון, נראה כי לא כל התאילנדים מרוצים מההסדר החדש ומהאופן בו הקנאביס חדר לחייהם במלוא העוצמה. אמש (שלישי) פורסם כי 851 רופאים תאילנדים חברו יחדיו וחתמו על עצומה משותפת הקוראת לממשלה לבטל את חוקי אי-ההפללה החדשים. בכתב העצומה נטען כי החוק החדש מביא להפצת הקנאביס בהיקפים גדולים, כך שהוא הופך לנגיש ביותר גם בעבור בני נוער. על אף שהחוק אוסר על ילדים להשתמש בקנאביס, נראה כי כיום הרבה יותר קשה לתאילנדים לאכוף אותו. אלפי אנשים הביעו תמיכה וירטואלית בעצומה, הקוראת למשרד הבריאות לבטל את הגזירה המסכנת את בריאות הציבור.
נוסף על אנשי הרפואה, גם אנשי דת חוששים מאוד מהלגיטימציה המחודשת לה זכה הקנאביס בתאילנד בשבועות האחרונים. בשבוע שעבר הוציאו ראשי הקהילות המוסלמיות בכמה מהערים המרכזיות בתאילנד הודעה משותפת בה הוכרז כי יפעלו כנגד החוק. בנוסף, כתבו ראשי הקהילות מכתב מחאה רשמי ושלחו אותו לראש ממשלת תאילנד. הם טענו כי הדברים נכתבים בשם 300 מסגדים ברחבי המדינה.
בינתיים, נציגי הממשלה בתאילנד זהירים מאוד בדבריהם, וטוענים כי מטרת חוקי אי-ההפללה היא לשפר את מצבם הכלכלי של האזרחים, לסייע להם לצרוך קנאביס למטרות בריאותיות, אבל בשום אופן לא לעודד צריכת קנאביס בלתי-מבוקרת ובגילאים צעירים. "אני רוצה שאנשים יתעשרו מיצירה חיובית של מוצרי קנאביס" אמר שר הבריאות התאילנדי, והאיש שעמד מאחורי הלגליזציה של קנאביס לצרכים רפואיים שאושרה בתאילנד ב-2018, בראיון לרויטרס. "המדיניות שלי בנוגע לקנאביס היא להתמקד רק בשימושים רפואיים ובבריאות. זה הכל. אנחנו לא יכולים לעודד שימוש בקנאביס בדרכים אחרות". חשוב לציין כי גם בנוגע למוצרים אקזוטיים, כמו משחת שיניים למשל, נראה כי לא מדובר רק בגימיק, אלא במוצרים שאמורה להיות להם תועלת בריאותית של ממש.