מצעד הפוליטיקאים שרכבו על 'הגל הירוק' לטובת הון פוליטי בשנים האחרונות ארוך מאד. למרבה האבסורד, גם אלו שכביכול לא תומכים בלגליזציה, מצליחים לחלץ כמה טיפות של הון פוליטי מהבקבוק. זה קורה משני טעמים, הראשון הוא כי הקמפיין למען הלגליזציה קורה בכל העולם המערבי במקביל וביתר שאת ברשתות החברתיות. שנית, כי הצמח הפך במסגרת הקמפיין הזה, לנפוץ מאד בתרבות הישראלית וככזה הוא מעניין ומסקרן רבים. אלא שהבעיה היא שנדמה שכל הבטחה כזו התפוגגה עוד לפני שניתנה. המדיניות מעורפלת, לא ברורה ונדמה כאילו מנוהלת על ידי לוביסטים ובעלי עניין.
קחו למשל את גלעד ארדן, ששימש כשר לבטחון פנים והבטיח בינואר 2017, "מדיניות קנאביס חדשה - קנס ללא רישום פלילי". היום הוא מכהן כשגריר ישראל באו"ם ושגריר ישראל בארה"ב ואמנם הרישום הפלילי אכן נמחק, אך קנסות ניתנים גם ניתנים.
משה פייגלין, יו"ר מפלגת "זהות", הבטיח לגליזציה ושוק חופשי לגמרי אבל גם 8 מנדטים למפלגת זהות שלא עברה את אחוז החסימה.
גם ח"כ איתן כבל תמך בעבר בלגליזציה והיום הוא פרשן בתכנית טלוויזיה, לענייני היום.
בני גנץ, מי שהסתמן בבחירות האחרונות כמועמד מוביל להנהגת המדינה, בתפקידו כממלא מקום ראש הממשלה, התבטא בנושא. בהפגנת ניתוק שגרתית אמר ש"אם נמצא מודל שמרני - נתקדם איתו". היום "כחול לבן" תנסה לעבור את אחוז החסימה, בהתרסקות פוליטית חסרת תקדים, מ- 35 מנדטים לבקושי 4.
אבי ניסנקורן, שכיהן כשר המשפטים מטעם המפלגה לקח על עצמו הבטחה דרמטית, "לגליזציה מלאה תוך 9 חודשים". הדיון שנהיה אמור להתקיים בנידון נדחה בגלל פיזור הממשלה האחרונה וניסנקורן פרש אחרי כמה שבועות מהפוליטיקה.
מפלגת "יש עתיד" תמכה באי ההפללה של ארדן ושיפרה עמדות במדיניות, אבל נזהרת מאד מלגעת בנושא. ח"כ רם שפע, נציגה של המפלגה, קידם הצעת חוק בנושא אי ההפללה של צרכני קנאביס לשימוש עצמי, לפיה החזקת קנאביס תיחשב לחוקית עד כמות של 15 גרם לשימוש עצמי, מגיל 21 ומעלה.
בליכוד לאורך כל השנים שימרו את קמפיין הלגליזציה, דבר שעומד ביחס הפוך לחלוטין למידת העשייה הפרקטית שלהם בתחום.
ראש הממשלה נתניהו ואשתו התבטאו בנושא כמה פעמים. רק לאחרונה צוטט כאומר שהוא "עומד מאחורי ההתחייבות ללגליזציה". אמירה שאין בה שום התחייבות כלפי הנושא.
ח"כ שרן השכל כבר שנים פועלת בנושא ומביעה עמדותיה לגבי לגליזציה. ב- 2019 קידמה הצעת חוק לפיה החזקת קנאביס עד 50 גרם תיחשב לעבירה מנהלית ולא פלילית והעונש עליה יהיה קל באופן יחסי (לעומת 3 שנות מאסר כפי שקבוע בחוק היום). אז הצהירה כי "ישראל בדרך ללגליזציה - מוציאים את הקנאביס מפקודת הסמים". וועדת השרים אישרה את שתי הצעות החוק של השכל ושפע, והיא היתה אמורה להיות מאושרת בקריאה טרומית.
גם סגן שר הבריאות יואב קיש עם כניסתו לתפקידו, הבטיח להסדיר את שוק הקנאביס הרפואי לצד הורדת מחירי המוצרים למטופלים. כרגע, זה אחד הנושאים הכי כואבים ובעייתים עבור חולים במחלות קשות שנאלצים להוציא אלפי שקלים בחודש, בגלל העליה החדה של מחירי הקנאביס, שיצרה הרפורמה.
איילת שקד ונפתלי בנט בחרו לקפוץ על העגלה, במערכת הבחירות הנוכחית, אבל לשלוח מסרים מאיימים לקהל הבוחרים שלהם, בנושא אובדן השליטה בנגב. שקד העלתה צילום של שדה קנאביס פיראטי בנגב על מנת להמחיש את אי המשילות. אף מילה על לגליזציה, חלילה.
בצלאל סמוטריץ שעומד בראש מפלגת "הצייונות הדתית", הצהיר השבוע בראיון לתכניתם של כינרת בראשי ושי גולדן ברדיו "גלי ישראל", כי אין דבר כזה סמים קלים. "לגליזציה זו מילה מכובסת להצפת הרחובות בסמים", הוסיף.
מה קורה בתעשייה - תמונת מצב
בפועל, מספר הרישיונות הרפואיים עולה ועולה. אלא שמספר הרישיונות אמור להיגזר מאחוז החולים במחלה ספציפית ומצבם. גידול האוכלוסיה הוא בהחלט פאקטור, אך לא ברור אם מדיניות הקנאביס נגזרת מהיחס ביניהם.
המחיר לצרכן הרפואי עלה במאות אחוזים, המסייעים לקבלת רישיון הם לא יותר ממתווכים, השוק השחור פורח מאי פעם, בין היתר במסווה של שליחי מזון, כמאמר הסטיקר: "כל יהודי הוא שליח" ועשרות רבות של מיליוני שקלים עוברים מיד ליד בכסף שחור, במזומן ובלי מס.
חברות שונות שמלוות מטופלים הצטבר מידע על הצרכנים. כתובות, כמויות, טלפונים, פייסבוק. אלו מאגרי ידע שעולים הרבה מאד כסף. רק נקווה שלא ייעשה בהם שימוש שלא לטובה לצרכים שונים.
גם הפשיעה בחברה הערבית ובפזורה הבדואית אף הן כרוכות בגידול וסחר של טובות של קנאביס שמגודל באופן בלתי חוקי ולא ברור כיצד המשפטרה לא שמה לזה סוף.
מי שעוד נהנה ואולי בעצם הנהנה העיקרי הוא השוק השחור, שהיה המרוויח בעיקרי מסגרי הקורונה. סוחרים פעלו בחופשיות ובאין מפריע בין היתר תחת מסווה של שליחי אוכל.
עוד קודם לקורונה - מה שקרה בפועל הוא שהידהוד של הצמח בתקשורת וברשתות הביא לצריכה מוגברת בעיקר בקרב בני נוער. מחקרים מצאו כי חשיפה של בני נוער לתכני קנאביס מעלות את סיכויי הצריכה פי 5. וגם אצל מבוגרים החשיפה מייצרת תאבון רב. כך שמחד - היה קמפיין פרוגרסיבי, יש שיאמרו לוחמני, בזכות הצמח ומאידך, אכיפה ותיוגם של צרכנים קנאביס כפושעים וצמיחה מפחידה של הפשיעה בתחום. אלו שתי זרועות הפועלות במקביל כשזו זורעת וזו קוצרת.
אז מה עכשיו?
לקבל שורה של החלטות. לא אמירות פוליטיות מעורפלות, אלא פתרונות עבור המטופלים, החלטות לגבי ייצוא קנאביס, החרגת ה-CBD מפקודת הסמים ועוד.
לדוגמא, רבים מהמטופלים מלינים על הקושי בשמירה על רצף טיפולי. הדרך היחידה לעשות זאת היא אם כל אחד שצריך - יקבל זרעים ויגדל לעצמו את אותם זרעים באופן קבוע. האם זה יגרע מרווחי החברות? לא. יכול להיות שזה אפילו ייעל את כל ההתקשרות בינן למטופלים. דוגמא נוספת היא האבסורד שבאיסור על שימוש במיצוי הצמח במריחה, ובה בעת קידום של צריכה בעישון. למה שלא יהיה איזון בין הצרכים השונים של המטופלים?