"רוב הרופאים היו מעדיפים להשתמש בקנאביס כטיפול רפואי בחדרי מיון, ולא באופיואידים". זו המסקנה אליה הגיעו צמד חוקרים אמריקאים בעקבות סקר שערכו בקרב מאות רופאים, ופורסם לפני כשבוע בכתב העת המדעי Cureus.

בשנים האחרונות עולה ומתפשטת התחושה כי השימוש במשככי כאבים אופיואידים הפך בארצות-הברית למכה של ממש. רבים המטופלים הסובלים מכאבים, בין אם בעקבות אירוע טראומתי ובין אם בשל מחלה או הפרעה עצבית, מקבלים כטיפול ראשוני מרשם למשככי הכאבים הנפוצים, הידועים בהיותם ממכרים ובתלות הפיזית שעשויה להתפתח בעקבות שימוש ממושך בהם.

התמכרות למשככי כאבים היא אחת מהבעיות הנפוצות והמדוברות ביותר בארצות-הברית בימינו, ובעקבות ניסיונם האישי של מטופלים רבים בקנאביס רפואי, נראה שבהחלט יש חלופה ראויה. קנאביס משמש יותר ויותר אנשים לטיפול בכאבים, וגם בישראל מדובר בהתוויה הנפוצה ביותר לקבלת רישיון ממשרד הבריאות לקנאביס רפואי.

במחקר השתתפו 539 רופאים, והוא נערך באמצעות סקר אנונימי. מתוך המשתתפים, 70.7% הסכימו כי לקנאביס יש ערך רפואי. הרופאים נתבקשו לענות על השאלה הפשוטה "לשם טיפול ראשוני, האם תעדיפו קנאביס או אופיואידים?" – כאשר ניתנו להם שלוש אפשרויות: בהינתן עדויות ברורות לכך שקנאביס יעיל יותר מאופיואידים / בהינתן עדויות ברורות לכך שקנאביס יעיל יותר מאופיואידים / בהינתן עדויות ברורות לכך שקנאביס ואופיואידים יעילים במידה שווה.

66 מהרופאים (12.2%) הצהירו שיעדיפו להשתמש בקנאביס גם אם יתברר שאופיואידים יעילים יותר לשיכוך כאבים. במצב בו יתברר כי שני הטיפולים יעילים במידה שווה, רק 26 רופאים (4.8%) יבחרו בטיפול המסורתי ויתנו למטופליהם אופיואידים, לעומת 282 רופאים שיבחרו בקנאביס (ועוד 231 שלא הביעו העדפה). במידה ויתברר כי קנאביס אכן יעיל יותר לשיכוך כאבים לעומת אופיואידים, הרי שבמקרה כזה 79.6% מהרופאים יעדיפו להשתמש בו, לעומת 2% בלבד שימשיכו לדבוק בטיפול הוותיק והמוכר.

המחקר נערך כמובן באופן היפותטי, שכן בתי-חולים בארצות-הברית אינם מספקים קנאביס רפואי למטופלים. יתרה מכך, גם מטופלים בעלי רישיון לקנאביס רפואי, לא בהכרח יורשו להשתמש בו בשטח בית החולים, וההחלטה בנושא שמורה למרכז הרפואי עצמו ולא למערכת החוק הכללית של כל מדינה. ההתקדמות האדירה שחלה בארצות-הברית בנושא הקנאביס בשנים האחרונות, כמו גם הדעה של בעלי המקצוע כפי שהיא מובאת במחקר הנוכחי, מעלה את הסבירות כי בשנים הקרובות נראה בתי חולים מתחילים להגיש לחלק מהמטופלים טיפול ראשוני באמצעות קנאביס, במקום הטיפול הקיים כיום באמצעות משככי כאבים אופיואידים.