צריכה כרונית של קנאביס לא באמת הופכת אנשים לעצלנים יותר – זו המסקנה שעולה ממחקר חדש שנערך באוניברסיטת טורונטו בקנדה. המחקר שופך אור על האופן שבו השימוש בקנאביס באמת גורם לאנשים להתנהג, זאת במדינה שבה קיימת לגליזציה מלאה של קנאביס כבר לא מעט שנים, ובהחלט אפשר לבצע בה מחקרים נרחבים על השפעתו של הצמח על האוכלוסייה.

אחרי הכל, הסטיגמה הכי מוכרת על צרכני קנאביס, וככל הנראה גם הוותיקה מכולן, היא שמדובר באנשים בטלנים ועצלנים, המחפשים את הדרך הקלה למנוחה ונמנעים מעבודה קשה בשביל עוד שכטה קלה. אין מקום שבו הסטיגמה הזו לא תפסה – בסרטים, בטלוויזיה ואפילו בספרי מסע עתיקים של חוקרי עולמות שנתקלו בקנאביס לראשונה באסיה ובמצרים, ומיד קישרו בין ריח העשן המופק משריפת החשיש לבין התנהגות שאינה הולמת אדם תרבותי ויצרני.

צעירים מעשנים קנאביס ביחד (צילום: BAZA Production, shutterstock)
מעשנים קנאביס|צילום: BAZA Production, shutterstock

לא ניתמם, כמובן; עישון קנאביס בהחלט עשוי לגרום לעייפות יתרה, אבל אין זה אומר שאדם שמעשן קנאביס הופך לעצלן ובטלן. הצמח משפיע על כל אדם בצורה שונה, וכתלות בהבדלים בין-אישיים וכן בזנים שאנשים צורכים, שימוש בקנאביס לא בהכרח ימנע מאדם לעבוד טוב יותר. ישנם אנשים, ובמיוחד מטופלים קליניים, הזקוקים לצמח כדי לתפקד כראוי בחיי היומיום. אחרים, שאכן בהחלט מעשנים זני אינדיקה חזקים כדי לשקוע על הספה ולעצום עיניים, יקומו למחרת בבוקר עם כוחות מחודשים והתפקוד שלהם במקום העבודה לא ייפגע כלל.

מעשנים, לא מעשנים, המוטיבציה נשארת זהה

עד כאן בנוגע לסטיגמות, השערות ודעות קדומות. הרי הכתבה הזו עוסקת במחקר - מחקר שפורסם באפריל 2024 בכתב העת Social Psychological and Personality Science, ובוחן את הדברים בצורה מדעית. במחקר השתתפו 260 צרכני קנאביס כרוניים אשר עברו תשאול חמש פעמים ביום במשך שבעה ימים, כך שבסך הכל נאספו 3,701 תצפיות. בכל תשאול שכזה, ענו הנבדקים על שאלונים שונים העוסקים ברגשות, במוטיבציה, בכוח הרצון וביכולת לעבוד קשה. זאת לצד השאלה "האם אתה מצוי כעת תחת השפעת קנאביס?". לאחר איסוף התשובות, בחנו החוקרים את הקשר בין השפעת הקנאביס לבין המענה על השאלות השונות, במטרה לבחון כיצד הצמח משפיע על אורח חייהם של הצרכנים.

עלי קנאביס אינדיקה (צילום: Kym MacKinnon, unsplash)
עלי קנאביס|צילום: Kym MacKinnon, unsplash

אז מה הם הממצאים העיקריים של המחקר? ראשית, נמצא כי כשהנבדקים היו תחת השפעת קנאביס הם הרגישו פחות מפוחדים, פחות לחוצים ובעיקר – חשו רמות גבוהות הרבה יותר של רגשות חיוביים כמו שמחה, תקווה וגאווה. אך הממצא המעניין ביותר של המחקר היה בנוגע להשפעת הקנאביס על מוטיבציה ועל כוח רצון: החוקרים לא איתרו קשר סטטיסטי בין השפעת קנאביס לבין מוטיבציה וכוח רצון לעבוד קשה. "במילים אחרות", ציינו החוקרים, "כשצרכני קנאביס קבועים נמצאים תחת השפעה, הם לא אדישים יותר ולא חסרים מוטיבציה להגשים את מטרותיהם". עם זאת, כן זיהו החוקרים ירידה מסוימת בכוח הרצון של הנבדקים להשלים את משימותיהם כראוי כשהם תחת השפעת קנאביס. כלומר הייתה להם מוטיבציה לסיים את העבודה, אבל הם היו יותר נכונים לעגל פינות או לעשות קיצורי דרך מסוימים.

צרכנים כבדים – פחות שמחים, פחות עצלנים

כל המשתתפים במחקר, כאמור, היו צרכני קנאביס כרוניים. כלומר, לא הייתה השוואה בין צרכני קנאביס לבין כאלו שאינם משתמשים בצמח, אלא רק בין צרכני קנאביס בינם לבין עצמם, כאשר הם בהשפעת הצמח לעומת כשהם לא. עם זאת, החוקרים כן הציגו בנפרד את ממצאיהם של נבדקים שהיו כל הזמן בהשפעת קנאביס (כלומר "מאוד מסטולים" רוב הזמן, על פי הגדרת החוקרים). אותם נבדקים, שכמעט בכל השאלונים עליהם ענו (כאמור – 5 שאלונים ביום במשך 7 ימים), ענו "כן" לשאלה "האם אתה מצוי כעת תחת השפעת קנאביס?".

גבר מגלגל ג'וינט (צילום: InnerVisionPRO, shutterstock)
גבר מגלגל ג'וינט|צילום: InnerVisionPRO, shutterstock

בקרב אותם הנבדקים נצפו רמות הרבה יותר גבוהות של רגשות שליליים כמו כעס, בושה, אשמה, עצב ופחד, ואילו רמות הרגשות החיוביים לא היו שונות לעומת מצבם כשאינם תחת השפעת קנאביס. למרות זאת, בנוגע למוטיבציה ולכוח רצון לא נצפה הבדל בין אותם הצרכנים לבין משתמשים כרוניים "רגילים". במילים אחרות, אנשים שצרכו קנאביס כל הזמן, והיו תחת השפעתו לאורך רוב שעות היום, לא הראו רמות נמוכות יותר של מוטיבציה וכוח רצון לעבוד. יתרה מכך, במקרים רבים הם הראו רמות גבוהות יותר של מוטיבציה. כלומר שימוש מאוד קבוע בקנאביס בהחלט לא שיפר את מצב רוחם, אבל גם לא גרם להם להיות עצלנים. על אף שהדבר לא נבדק, קל מאוד להניח שלפחות חלק מהנבדקים שהוגדרו כאן כ"צרכנים כבדים" סובלים מהתמכרות לקנאביס, או בשמה המדעי "הפרעת התמכרות לקנאביס", ויתכן בהחלט שהם מהווים מדגם נבדקים שונה בתכלית.

המגבלות

כפי שצוין, המחקר המדובר עוסק רק בצרכני קנאביס קבועים. החוקרים לא התעניינו כאן באנשים שאינם מורגלים לצרוך קנאביס, או שאינם מעוניינים לעשות כך, שכן בהחלט יתכן שאותם אנשים אכן לא מתפקדים היטב תחת קנאביס וחייהם מושפעים באורח הרבה יותר דרסטי מהשימוש בו. הדגש במחקר היה על אותם האנשים שמשתמשים בצמח באופן קבוע ותדיר, במטרה לבחון האם הצמח פוגם בתפקודם התקין בחברה/

בכלליות, מהמחקר עולה ששימוש קבוע בקנאביס לא משפיע לרעה על התפקוד היומיומי של הצרכנים. העובדה ששימוש קבוע לא פוגם במוטיבציה הכללית, לצד השיפור במצב הרוח, בהחלט מסבירים מדוע אנשים מסוימים בוחרים להכניס את השימוש בצמח אל שגרת חייהם הקבועה. אך כמו תמיד, כשמדובר במחקר בבני אדם ובפרט במחקר שעוסק בקנאביס, יש להרחיב את מאגר הנתונים ולשחזר את הממצאים בטרם ניתן יהיה להסיק מסקנות מרחיקות לכת.