אחד מכל תשעה תלמידי תיכון בישראל צורך קנאביס באופן קבוע. כך עולה מדו"ח שפורסם אמש (שלישי) על ידי המרכז הישראלי להתמכרויות (ICA). הדו"ח סוקר את מספרם הכולל של אנשים המראים סממנים של התמכרות וקובע כי 11% מתלמידי התיכון צורכים קנאביס באופן חודשי, שבועי או בתדירות גבוהה יותר. מספרם של כלל צרכני הקנאביס בישראל עומד על 27%, כאשר רק אלכוהול הוא החומר היחיד שהמספרים לגביו גבוהים יותר.

הדו"ח השנתי של המרכז מבוסס על סקר שנערך בקרב מדגם של 3,300 משיבים המייצגים את האוכלוסייה הבוגרת בישראל. המדדים עליהם התבסס הסקר הם בהתאם להגדרות ההתמכרות של האיגוד האמריקאי לפסיכיאטריה ואיגוד הבריאות העולמי. מהסקר עולה כי כמעט 15% מהישראלים סובלים מהתמכרות כלשהי – בין אם התנהגותיות (כגון התמכרות לפורנוגרפיה או להימורים) ובין אם לחומרים ממכרים.

על פי הדו"ח, קיימת עליה של 48% בשימוש לרעה בקנאביס, וכאמור – יותר מרבע מאזרחי ישראל צורכים קנאביס באופן קבוע. הגבול העובר בין צריכת פנאי שאינה מזיקה לבין התמכרות הוא דק, ורבים לא מבחינים בו. בסך הכל, העלות שסופג המשק הישראלי כתוצאה מהתמכרויות מוערכת בכ-7 מיליארד ש"ח בשנה, המתחלקים בין הירידה בפריון העבודה לבין הוצאות על טיפולים ותרופות).

גלגול ג'וינט (צילום: JuNiArt, shutterstock)
ג'וינט|צילום: JuNiArt, shutterstock

''כמעט כל המדינות המפותחות בעולם חוו עלייה בשיעור המכורים לאחר שנתיים של קורונה", אומרת ענבל דור-קרבל, מנכ"לית המרכז הישראלי להתמכרויות. "לכן צפינו עלייה קל,ה אך בכל זאת הופתענו מהנתונים שהראו כי היקפה של התופעה רחב מששיערנו. לאורך כל תקופת הסגרים הוזהרנו מפני השלכותיה של המגיפה על החוסן החברתי והיכולת של יחידים להתמודד עם הלחץ והבדידות בהם היו נתונים, לצערנו כעת ממש ניתן לראות את הביטוי לכך במצב ההתמכרויות במדינת ישראל".

"למדינת ישראל יש את הפתרונות, וחלקם כבר נכנסו למסלול של יישום וצפויים להתחיל לעבוד בעוד כשלוש שנים", מציין פרופ' שאולי לב-רן, המנהל האקדמי של המרכז. "לצערנו, זהו זמן רב שבו יתווספו למעגל ההתמכרויות מכורים חדשים ומשפחות נוספות ישלמו מחיר יקר. המסקנה העולה מהדו''ח היא שנדרשת תוכנית פעולה בעלת פוטנציאל ליישום מהיר ומתן מענה למי שזקוק לו''.