ועדת הקנאביס בכנסת התכנסה הבוקר (18.01.2022) לדיון נוסף בנוגע להצעת החוק להסדרת נושא הקנאביס הרפואי בישראל. הוועדה מתנהלת בראשותה של ח"כ שרן השכל, שהיא גם היוזמת של הצעת החוק. הדיון היום עסק בקשיי החוות והמגדלים בהעסקת עובדים, ובדגש על המגבלות הקשורות באישורי עבודה למועסקים חדשים. חשוב לציין שמדובר בקשיים של ממש, המבוססים על מערך מסורבל של מתן אישורים לכל עובד חדש. בניגוד למקומות עבודה רבים, בתעשיית הקנאביס לא ניתן להסתפק בהצגת תעודת יושר מהמשטרה טרם תחילת ההעסקה, ונדרש גם אישור מהיק"ר (היחידה לקנאביס רפואי של משרד הבריאות), מה שעשוי להאריך את הליך ההעסקה למספר חודשים. מדובר בתקופה משמעותית בה המפעלים נותרים במחסור חמור בעובדים, ואילו העובדים עצמם עשויים פשוט למצוא מקור פרנסה אחר.

עבודה בתחום הקנאביס בישראל

"אי אפשר להשיג עובדים", פתחה ח"כ שרן השכל את דבריה. "מה קורה במפעל שאין בו עובדים? אתה מעלה את המחירים של השכר. אבל גם כשהם מעלים את המחיר של השכר, עדיין אין מספיק ידיים עובדות. בכל הליך רגיל אנחנו רוצים לשמור על הבטיחות והביטחון ולא רוצים שגורמים עברייניים יעבדו באותם המקומות, ולכן נדרשת במפעלים ובחוות תעודת יושר, שתראה שלעובד אין עבר פלילי. אבל מהרגע שזה מאושר, אנחנו כוועדה לא רואים סיבה להטיל הגבלות נוספות. היום כל עובד צריך לעבור אישור נוסף, של משרד הבריאות. אני לא חושבת שזה קיים בשום תעשיה, שמשרד הבריאות מאשר כל עובד ועובד בתעשייה.

שרן השכל, ועדת הקנאביס 18.1.2022 (צילום: דני שם טוב, דוברות הכנסת)
שרן השכל, ועדת הקנאביס 18.01.2022|צילום: דני שם טוב, דוברות הכנסת

זה יצר פקקים אדירים. באיזה מקצוע מישהו ימתין ששה חודשים בשביל עבודה? ממה יתפרנסו העובדים בינתיים? ומה המפעלים יעשו? בדבר הזה לא מצאנו שום היגיון, ולכן תיקנו את אותו הפרק, לכך שהעובדים בחוות יצטרכו לעבור אך ורק הליך אחד מול המשרד לביטחון פנים, וזאת כדי לוודא שלא תהיה כניסה של גורמים עברייניים לאותם מפעלים לייצור קנאביס".

מי בכלל רשאי לעבוד?

ח"כ השכל הוסיפה התייחסות גם לנושא העובדים הזרים, אשר בכל תחום חקלאי אחר מועסקים באלפים רבים: "עובדים זרים לא מאושרים בכלל. למיטב הבנתי, כל עובד זר שמגיע לישראל אמור בכל מקרה לעבור בדיקת רקע לפני שהוא מקבל אישור לעבוד בישראל, אז צריך לבדוק גם את הנושא הזה".

ח"כ רם שפע: "אנחנו במציאות מעוותת לחלוטין, אין את זה בשום מקום. גם יובל לנדשפט (יו"ר היק"ר) מבין שאין שום הצדקה לכך. בשורה התחתונה זה ברור לגמרי שאין שום צורך בעוד גורם שיאשר עובדים, למעט הבדיקה הבסיסית והפשוטה של המשרד לביטחון פנים".

נקודת המבט של החברות

גם נציגי החברות עצמן קיבלו את ההזדמנות לדבר על הסיטואציה מנקודת מבטם. "מדובר לא רק בחברות הקנאביס אלא גם בספקים שלהם", אמר רועי סולומון מחברת BOL Pharma. "כתמונת מצב, אנחנו בחוסרים בכל הרמות – מאבטחים, עובדי ניקיון, אנשי מחשוב, נהגים. חברים, אין לנו עובדים. המפעלים על סף הדממה. תמיד היה קשה לגייס עובדים, בקורונה האתגר גדל, וכעת אנחנו על סף הבלתי-אפשרי. המפעלים על סף עצירה".

ועדת הקנאביס 18.1.2022 (צילום: דני שם טוב, דוברות הכנסת)
ועדת הקנאביס 18.01.2022|צילום: דני שם טוב, דוברות הכנסת

יפעת קריב, סמנכ"ל תיקון עולם, התייחסה לנושא וגם מצאה נקודת אופטימית: "בשנה שעברה לא הצלחנו להעסיק עובדים, והשבוע סוף סוף קיבלנו אישור ל-90% מהעובדים שלנו, אז קודם כל אני רוצה להודות לכם, לך (ח"כ שרן השכל) ולח"כ רם שפע. לגבי המשטרה, 30 יום לקבל תשובה זה המון. המשטרה מדברת היום על 48 שעות בלבד שלוקח לה לאשר, והם מציגים את הבעיה בשלב השני של היק"ר. תוסיפו חגים, שבתות, ו-30 יום הופכים ל-60 יום".

כזכור, "הוועדה המיוחדת לדיון בהצעת חוק הסדרת השימוש בקנאביס למטרות רפואיות" מתכנסת מדי שבוע בכדי לדון בהצעת החוק, שבמהלך אוקטובר האחרון עברה בקריאה טרומית. בשבוע שעבר (ה-11.1) דנה הוועדה בקשיי הרופאים המטפלים בקנאביס בישראל. מטרת הוועדה היא להקל על מטופלי הקנאביס ולהסיר הגבלות מהמגדלים, במטרה לשפר ולייעל את תחום הקנאביס הרפואי בישראל.

ועדת הקנאביס 18.1.2022 (צילום: דני שם טוב, דוברות הכנסת)
ועדת הקנאביס 18.01.2022|צילום: דני שם טוב, דוברות הכנסת

תגובת ראש היק"ר

יובל לנדשפט, ראש היק"ר, קיבל הזדמנות להגיב על הדברים: "ברוכים הבאים לעולם שלנו. אנחנו יחידה כ"כ קטנה שעוסקת בכ"כ הרבה נושאים. פקודת הסמים מחייבת בדיקה של כל עובד ועובד בטרם כניסתו לעבודה. בעבר זה לקח פחות זמן. בעבר היו 8 מגדלים והיום יש למעלה מ-30 חוות. התעשייה התרחבה והמשטרה בודקת מאות פניות ביום. יש 330 עוסקים ברשיון ולכל אחד מהם מאות עובדים שצריך לבדוק. הוחלט שהיק"ר יהיה הצינור שמקבל את הפרטים ומעביר למשטרה ומקבל את חוות דעתה. הבדיקה של המסוכנות הכללית נעשית על ידי משטרת ישראל באחריות ובשיקול דעת".

לעניין העסקת העובדים הזרים אמר לנדשפט כי העסקה של עובדים זרים "יכולה לעשות יעול של התהליך" ושעמדת היק"ר היא שניתן להעסיק עובדים זרים בחוות לגידול קנאביס לצרכים רפואיים במטרה להוזיל את מחיר המוצר למטופל".