הכרתי את צמח הקנאביס לראשונה בלוס אנג'לס בשנת 1980, ומאז הוא הפך לחלק בלתי נפרד משגרת יומי.  במבט לאחור, הנזק היחידי שנגרם כתוצאה מאותן 42 שנות הניסיון המעשי שלי עם הצמח הוא הנזק הכספי שנגרם לרווחי חברות התרופות אשר הודות לקנאביס, לא היה לי צורך לרכוש את משככי הכאבים שלהן חרף בעיות הגב החמורות מהן אני סובל.

מגוון הזנים שהיו זמנים בלוס אנג'לס של תחילת שנות ה-80 היה מצומצם למדי: שקית קנאביס עלתה 10 דולר, והכמות שהיא הכילה הייתה בהתאם לאיכות החומר. המדד המקובל היה שככל שהאיכות גבוהה יותר – הכמות קטנה יותר. כך למשל זכור לי שיכולתי לקנות באותו המחיר שקית עם 8 גרם קנאביס מקסיקני, שקית עם 5 גרם קנאביס קולומביאני או שקית עם 3 גרם של קנאביס מהוואי או מתאילנד. זה היה, פחות או יותר, ההיצע כולו.

והיום?

נדלג מלוס אנג'לס של 1980 לישראל של תחילת 2022: בתקופה זו, בה בתי המרקחת בישראל מציעים עשרות זנים שונים של קנאביס רפואי, יותר ויותר מטופלים מתקשים למצוא את הזנים המעניקים את התמורה הטובה ביותר יחסית לעלות. מגוון המחירים נע בין 100 ל-350 שקלים לשקית, ועם הפרשי מחירים כה גבוהים, איך נדע לבחור נכון?

פרחי קנאביס (צילום: Jeff W, unsplash)
פרחי קנאביס|צילום: Jeff W, unsplash

הטעות הרווחת בקרב צרכנים ישראלים רבים היא המחשבה שככל שאחוז ה-THC גבוה יותר, כך הקנאביס טוב ויעיל יותר. THC הוא אמנם חשוב, אפילו חשוב מאוד, אך הוא רק חלק מהתזמורת. ישנם מאות קנבינואידים אחרים בצמח והשילוב שלהם, כמו בתזמורת, הוא זה שאחראי על התוצאה, כלומר על ההשפעה שלהם. האם ככל שהכינור מנגן יותר חזק, התזמורת טובה יותר? האם ככל שהאוכל חריף יותר, הוא טעים יותר? גם בקנאביס, כמו בתזמורת ובאוכל, מה שיקבע את מידת התועלת וההנאה שלנו יהיה האפקט של שילוב החומרים: שילוב כלי הנגינה, שילוב הטעמים, שילוב הקנבינואידים.

בסופו של דבר, איכות הקנאביס נקבעת על פי הפוטנציאל הגנטי שלו, אולם צורת הגידול, חומרי הדישון, סוג ההדברה, אופן הייבוש ושיטת היישון – אחראים כולם על התוצר הסופי. אם כיום צרכני הקנאביס הרפואי מתעניינים בעיקר בשם הזן ובכמות ה-THC שבו, הרי שבעתיד, אם יורשה לי להתנבא, הצרכנים יתעניינו קודם כל "מי המגדל". מגדלי הקנאביס יהיו לדעתי מפורסמים לא פחות מהשפים שבתחום הבישול. עד לפני שנים לא רבות, סועדים היו בוחרים במסעדה לפי המנות המוצעות בה ואילו היום, רבים בוחרים במסעדה לפי השף שאחראי על המטבח ופחות לפי התפריט שלה.

בעתיד, כך יהיה גם בתחום הקנאביס: פחות יעניינו אותנו שמות הזנים, יותר יעניין אותנו מי גידל אותם. בדיוק כפי שאם ניתן ל-2 אשפי מטבח חתיכה זהה של סטייק (אני מתנצל בפני הצמחונים) המנה שהם יכינו ממנה תהיה שונה, כך גם אם ניתן ל-2 מגדלי קנאביס זרעים ואף ייחורים זהים, התוצאה הסופית שלהם עדיין תהיה שונה.

אחד מהם יתייחס לצמחי הצעירים כאילו היו עגבניות, השני יברך אותם בכל בוקר וישקה אותם בצורה ידנית. האחד ירסס בחומרים כימיים, השני יקפיד על היגיינה ולא יהיה לו צורך בריסוס. האם התפרחת שהם יקבלו תהיה זהה?

לסיכום, איך נדע לבחור את הקנאביס הרפואי המתאים? לצערי, אין דרך טובה יותר מאשר התנסות אישית. השפעת הקנאביס היא אינדיבדואלית ומשתנה מאדם לאדם. מומלץ להתייעץ עם חברים ולקרוא ביקורות, אפשר גם להתייעץ עם הרוקח/ת בבית המרקחת. אבל חשוב שלא להסתנוור מהמחירים ולזכור שלא תמיד הזן היקר יותר יהיה גם הזן היעיל יותר.

הכותב הוא פעיל ותיק למען ההכרה בסגולות הרפואיות של הצמח.