כבר לא מעט שנים שתחליפי חלב מהווים חלק בלתי נפרד מתפריט של רבים. בין אם בשל טבעונות אידיאולוגית ובין אם מטעמי בריאות (או גם וגם), חלב אורז, סויה, קוקוס ושקדים הפכו לתוספת מקובלת לאספרסו או לנס, שניתן למצוא ברוב בתי הקפה ובחנויות סופרמרקט רבות. כעת הגיע הזמן להכיר דמות נוספת בתחום תחליפי החלב: חלב הקנאביס.
כמו במקרה של חלב העשוי מסויה, שקדים או כל רכיב אחר – הרי שלא מדובר באמת בחלב ואין כל קשר אמיתי בינו לבין הנוזל היוצא מעטיני הפרה (ושל חיות אחרות), מלבד האופן בו אנו משתמשים בו, כמובן. מדובר בנוזל המתקבל מטחינה דקה של זרעי צמח הקנאביס ביחד עם מים (ולעתים עם חומרים טעם נוספים), ובמקומות רבים בעולם הוא משווק בחנויות כמוצר מוגמר, בדיוק כמו תחליפי חלב אחרים. חלב הקנאביס איננו יוצא תחושת "היי" ואינו מזכיר כהוא זה את האפקט של צריכת קנאביס בדרכים המקובלות. ריכוז ה-THC בזרעים הוא אפסי, ויתרה מכך - החלב מיוצר מזרעי צמח ההמפ, המכיל ריכוזי THC נמוכים מאוד בין כה וכה. לכן, אין חשש מתופעות לוואי כלשהן כתוצאה משתיית חלב קנאביס. גם בהקשר זה – דומה הדבר לתחליפי חלב אחרים.
למה בעצם להשתמש בחלב קנאביס?
את התשובה לשאלה תמצאו בערך התזונתי שלו. בראש ובראשונה, חבל קנאביס נקי מכולסטרול, מסוכר ומחומצות שומן רוויות. יתרה מכך, הוא עשיר למדי באומגה-3 ובאומגה-6, חומצות שומן חיוניות אשר לא נמצאת בגוף באופן טבעי ויש לצרוך אותן דרך המזון (מקורות נפוצים יותר לחומצות השומן הללו הם דגים וסוגים שונים של זרעים ושמנים).
בכלליות, אחוזי השומן בחלב הקנאביס דומים לאלו שבחלב פרה. רמות החלבון בו, לעומת זאת, נמוכות יותר. כך גם לגבי ויטמין D, ויטמין B12 וסידן. עם זאת, יצרני חלב קנאביס מחפים על המחסור בויטמינים ולרוב מוסיפים אותם למוצר הנמכר בחנויות. בעבור מי שנמנע מצריכת חלב פרה בשל רגישות ללקטוז, חלב הקנאביס עשוי להוות חלופה אידיאלית, שכן הוא נקי מאלרגנים נוספים הקיימים בחלב סויה וחלב אורז, למשל.
המרקם של חלב הקנאביס קרמי וטעמו מסגיר את טעמם של זרעיו, בדומה לתחליפי חלב שונים המבוססי על גרעינים וזרעים. בארצות שונות, גם כאלה שמרחקן מלגליזציה רב מאוד, משווק חלב הקנאביס בחנויות באופן חוקי לחלוטין. ולנו רק נותר רק לקוות שבקרוב גם אנחנו נוכל למצוא את המוצר הבריא והבטוח הזה על מדפי החנויות, כאן בישראל.