שנתיים אחרי אחת מההשעיות המתוקשרות ביותר בספורט העולמי, שקארי ריצ'רדסון חוזרת לבמה המרכזית. האתלטית האמריקאית, שנחשבה לאחת המועמדות המובילות לזכות במדליית זהב בריצת 100 מטר במשחקים האולימפיים לפני שנתיים, הושעתה רגע לפני פתיחת התחרויות אחרי שנכשלה בבדיקת חומרים אסורים ונמצאה חיובית ל-THC, הרכיב הפעיל העיקרי בקנאביס. אחרי שנה בינונית מבחינה מקצועית, שבעקבותיה נעדרה מאליפות העולם הקודמת, ריצ'רדסון חזרה בחודשים האחרונים לשיאה, וכעת היא שוב מכוונת אל הזהב.

הטרגדיה של שקארי ריצ'רדסון, רגע לפני המשחקים האולימפיים בטוקיו 2020 (שהתקיימו בכלל ב-2021. קורונה, זוכרים?), היא לא רק בפן הספורטיבי. ביוני 2021, חודש לפני פתיחת המשחקים, היא התחרתה במרוץ שהבטיח את נסיעתה לטוקיו. אבל שבוע אחד בלבד לפני כן, בעיצומם של האימונים, היא גילתה שאמה נפטרה – אחרי שעיתונאי סיפר לה על כך. "לשמוע מידע כזה מאדם זר לחלוטין, זה הציף אותי", היא סיפרה אחר כך בראיון ל-NBC. ברגע של סערת רגשות, היא לא חשבה יותר מדי על ההשלכות, והכניסה לפה מוצר מזון כלשהו שהכיל קנאביס. "אני יודעת מה עשיתי, אני יודעת מה אני אמורה לעשות, ועדיין קיבלתי את ההחלטה הזו. אני לא מחפשת תירוצים ולא אמפטיה, אבל אני חושבת שבמקום שהייתי בו בחיים, לגלות ככה משהו כזה, זה היה דבר מאוד קשה עבורי".

שקארי ריצ'רדסון (צילום: צילום מסך - carririchardson, instagram)
שקארי ריצ'רדסון|צילום: צילום מסך - carririchardson, instagram

כאמור, שבוע אחרי האירוע הטראגי זכתה שקארי בהעפלה המיוחלת למשחקים האולימפיים, אבל בדיעבד התברר שהקנאביס שאכלה ימים ספורים לפני כן עדיין שהה אצלה במערכת. בדיקת הקנאביס החיובית הובילה להשעייתה של האצנית בת ה-21, ולפיכך להרחקתה מהמשחקים האולימפיים – טורניר שבו הייתה אחת מהמועמדות המובילות לזכייה במדליית זהב.

כזכור, אנחנו מדברים על לפני שנתיים בסך הכל. תקופה שבה מדינות רבות בארצות הברית אפשרו שימוש חופשי בקנאביס (ביניהן אורגון, המדינה שבה שהתה שקארי בעת ביצוע העבירה), ובמדינות רבות אחרות התנהל מאבק אזרחי עיקש למען הלגליזציה (בחלקן החוק כבר אושר, בחלקן המאבק עדיין נמשך). אבל רשימת החומרים האסורים לשימוש על פי הסוכנות העולמית למניעת סימום בספורט (WADA) היא שונה מזו של כל מדינה ומדינה, והיא קשוחה הרבה יותר. הניגוד הזה, בין השימוש החופשי בקנאביס במדינות כה רבות לבין הנוקשות של WADA, העלה מחדש את השאלה – מדוע בכלל נאסר על ספורטאים להשתמש בקנאביס? הרי קיימת הסכמה גורפת למדי כי לא מדובר בחומר המסכן את בריאות הספורטאים מחד, ולא משפר את ביצועיהם מאידך. ההשעיה של האתלטית הצעירה עוררה גל של תגובות בארצות הברית, החל מספורטאים שהביעו את תמיכתם בה באופן פומבי, ועד אפילו לדונלד טראמפ ג'וניור, שטען כי יש להקל את עונשה ולאפשר לה לייצג את ארצות הברית בתחרויות.

אבל ללא הועיל. השעייתה של שקארי ריצ'רדסון למספר שבועות נותרה בעינה, והיא החמיצה את המשחקים האולימפיים. לאחר שחזרה להתחרות, היא הפגינה יכולת בינונית, לא דומה לזו שאפיינה אותה לפני התחרויות, עד כדי כך שנשכלה להעפיל לאליפות העולם באתלטיקה שהתקיימה בארצות הברית ב-2022.

שראקי ריצ'רדסון (צילום: shacarri_richardson, instagram)
שקארי ריצ'רדסון|צילום: shacarri_richardson, instagram

אבל בחודשים האחרונים משהו התשנה. הספורטאית הצבעונית – בשיערה, בציפורניה ובאופיה כאחד – נראית שוב כמו העילוי הספורטיבי שהיא הייתה לפני שנתיים. לפני חודש וחצי היא רשמה את התוצאה השנייה בטיבה בעולם ב-2023 בריצת 100 מטר לנשים, והיא נראית ערוכה ומוכנה לנסות ולשפר אותה לקראת התחרות החשובה מכולן, מלבד המשחקים האולימפיים כמובן.

האישה שהאמינה שחוקי הקנאביס של WADA עשויים להשתנות בזכותה (בינתיים זה לא קרה) זכתה לאהדה ואמפטיה בקרב הקהל האמריקאי כמו שלא הרבה ספורטאיות עשו לפניה. בהיותה בחורה מוחצנת בעלת פיוז קצר במיוחד (לפני מספר חודשים היא סולקה מטיסה של אמריקן איירליינס אחרי ויכוח עם אנשי הצוות), היא גם זוכה להרבה דעות פחות חיוביות לגביה. אבל עכשיו היא  רוצה לזכות בדבר אחד: מדליית זהב. היום (ראשון) בשעות הצהריים יתקיים סיבוב המוקדמות באליפות העולם באתלטיקה שבבודפשט. מחר ב-22:50 שעון ישראל יתקיים מרוץ הגמר. על פי היכולת שהציגה לאחרונה, שקארי ריצ'רדסון מצפה להיות שם. ותהיו בטוחים שהפעם היא לא תיגע בשום קנאביס.