מסעות פרסום לקניית  תוצרת"כחול לבן" גורמים לי לזוז בחוסר נוחות. כשאני קונה מוצר, שיקולי איכות ומחיר באים לפני הציונות שלי. למעשה, אני מאמין שציונות אמיתית היא לגרום ליצרן הישראלי להיות יעיל ואיכותי מספיק כדי להתחרות ביצרנים בחו"ל. לתת הנחת "כחול לבן" על בסיס זה שהוא מייצר פה ליד ומעסיק את השכן שלי, יוביל לזה שעוד מעט הוא לא יהיה פה והשכן שלי ימצא את עצמו מובטל. 

ב-2020, כשעוד פיללנו שישראל תהפוך למעצמת יצוא קנאביס התחילו לנחות פה מטוסים ובבטנם קנאביס שגודל מעבר לים. ישראל הפכה ליבואנית הקנאביס הגדולה בעולם וצרכן הקנאביס הישראלי הוצף בשפע שהוא לא ידע מאיפה נפל עליו. פרחים עם שמות אקזוטיים, טרימיניג מוקפד וקנאביס שלא מריח כמו דשא גרמו לצרכן הישראלי לחלק את הקנאביס לשתי רמות – מיובא טוב, מקומי לא.

כשהיבוא נחת, מגדל הקנאביס הישראלי הבין שהוא כבר לא מתחרה בשכן שלו שמוכר סחורה די דומה, הוא צריך להתחרות בקנאביס שמגיע משווקים הרבה יותר משוכללים ולספק פרחים לצרכן שהיבוא גורם לו לפתח מודעות לאיכות. לזכותו של מגדל הקנאביס הישראלי יאמר שהוא נותן מאבק יפה. הגידול המקומי השתפר מאוד אבל המקום שבו נעשה השינוי הגדול ביותר הוא כל מה שקורה אחרי הקציר. טרימינג, ייבוש ויישון קיבלו את תשומת הלב הראויה ובאצוות האחרונות שמשתחררות לשוק רואים שהרמה של הפרח הישראלי עלתה מאוד.

עכשיו כשאני בודק קנאביס מיובא או צריך לבחור קנאביס ליבוא הבחירה לא כזאת פשוטה. אני מחזיק ביד פרח שגודל מעבר לים ואני יודע שלפני שבועיים ראיתי יבול ישראלי נכנס ליישון ואני כבר לא יכול להיות חד משמעי שהמיובא יותר טוב. אם אני לוקח בחשבון שהמיובא הולך לשבת בשקיות ניילון בין חצי שנה לשמונה חודשים עד שכל הבדיקות יבדקו וכל האישורים יאושרו בזמן שקנאביס ישראלי מגיע לשוק שבועיים אחרי שהוא מוכן, המקומי מתחיל להיות יותר אטרקטיבי. אנחנו מדברים על מוצר חקלאי, מהרגע שנגמר תהליך היישון מתחילה הידרדרות. טרפנים משתנים ומתנדפים, קנבינואידים מתחמצנים, הפרח מאבד את החיים שלו. גם בקנאביס, טריות זה חשוב.

שיקול רלוונטי נוסף לחולה המטופל בקנאביס רפואי הוא רצף טיפולי, מטופל שמצא את הזנים שמתאימים לו צריך לקוות שגם בחודש הבא הזן הזה יהיה זמין לרכישה. עם זן מיובא הסיכוי לזה נמוך מאשר עם זן מוצלח שגודל בישראל והוכיח את עצמו בגידול לאורך עונות השנה השונות.   

הצרכן הישראלי צריך להישאר עירני ולדרוש הבהרות לגבי הפרחים שהוא צורך. איך נעשה הייבוש, כמה זמן הפרחים יושנו, באיזה חומרי הדברה נעשה שימוש. צרכנים שידעו לדרוש קנאביס איכותי, יאלצו את השוק לספק קנאביס איכותי

בשבועות הקרובים השוק יקבל קנאביס כחול לבן ברמה מאוד גבוהה ויחד אתו תגיע הצפה של קנאביס מיובא והמטופל הישראלי יהיה צריך לבחור. הקנאביס המיובא יתומחר ב300-350 ש"ח ויתכן וגם נראה את הזליגה לכיוון ה-400 ש"ח. גידול איכותי כחול-לבן יהיה ינוע בטווח של 200-300 ש"ח. למטופלים שרגישים לעלויות הבחירה תהיה ברורה. לצרכנים שרוצים להתפנק וישר ללכת לגבוה, שימו לב - מעבר למחיר, יש סיבות טובות לבחור מקומי, גם בלי לתת לו "הנחת כחול לבן".

מקאלי ועד קוש - פודקאסט הקנאביס העברי הראשון