לאחרונה שבה ועולה השאלה - האם יש להתיר או לאסור יבוא של קנאביס רפואי לישראל? המתנגדים טוענים שהיבוא פוגע במגדלים המקומיים ומעלה את רף המחיר לצרכן, והתומכים מזכירים לנו את האיכות הירודה של התוצרת המקומית בתקופה שלא היה יבוא.
יבוא הקנאביס הרפואי לישראל החל במרץ 2020, לאחר שנוצר בארץ מחסור בקטגוריה הנפוצה והמבוקשת ביותר מסוג 20T (המכילה 16-24% של חומר פעיל THC). הסנונית הראשונה שהגיעה לארץ הייתה תפרחת בשם "ג'ין גאי" של חברת TRUVERRA ביבוא מקנדה של חברת BOL. לראשונה, התאפשר לצרכנים הישראלים שלא ביקרו קודם לכן באמסטרדם, בברצלונה או בארה"ב, לראות, להריח ולטעום פרחי קנאביס איכותיים כפי שהם אמורים להיות: יבשים בדיוק במידה הנכונה, ללא עלים מיותרים ובניחוח "מגן העדן העליון".
זכור לי היטב הרגע בו פתחתי את הקופסה הראשונה של הקנאביס הקנדי: לא הייתי זקוק ליותר משניות בודדות כדי להבין שמעתה לא אאלץ להרחיק עד לאמסטרדם כדי ליהנות מפרחי קנאביס איכותיים. הנה, אמסטרדם באה אלי.
סוף סוף אוכל להשיג גם בארץ קנאביס באיכות הולנדית, מהסוג שאפשר לי לצעוד הלוך ושוב מהתחנה המרכזית של אמסטרדם למלון, דרך הסמטאות שוקקות החיים, מבלי לחוש את כאבי הגב מהם אני סובל בדרך כלל בארץ.
ואכן, תוך זמן קצר, המשלוח הראשון אזל מהמדפים לאחר שקיבל תגובות אוהדות בפורומים ובקבוצות המטופלים שברשתות החברתיות. בעקבות המשלוח הראשון הגיעו משלוחי יבוא נוספים מקנדה, מפורטוגל וממדינות נוספות. ישראל, שנחשבה עד לא מזמן ליצואנית הקנאביס הפוטנציאלית הגדולה בעולם, זזה לקצה השני של הסקאלה והפכה ליבואנית הקנאביס הגדולה בעולם.
החברות המקומיות זעקו ש"היבוא יהרוס את החקלאים המקומיים ויגרום לעליית מחירים", אולם כפי שזה נראה היום, היבוא לא גרם לעליית מחירים והחקלאים המקומיים הבינו שעל מנת לשרוד, עליהם לשפר את איכות מוצריהם, שכן המטופלים הישראלים חדלו להיות לקוחותיהם השבויים. חלקם אכן עשו זאת וכיום, ישנם זנים ישראלים שיכולים להתחרות בכבוד מול היבוא. אולם לבינתיים, הם מעטים מידי ויקרים מידי. ליתר דיוק, כיום מחירי הקנאביס המקומי ומחירי הקנאביס המיובא זהים למדי, ואף ישנם מוצרי יבוא שהינם זולים יותר מהתוצרת המקומית!
החודש עתרו 12 חברות קנאביס ישראליות לבית המשפט העליון במטרה להוציא צו שיאסור על יבוא קנאביס רפואי לישראל. עו"ד יניב פרץ המטופל בעצמו בקנאביס רפואי, זועם על כך:
"אני אומר חד משמעית שאסור בתכלית האיסור לגעת ביבוא, הרי זו בדיוק המהות של שוק חופשי! מעבר לזה, אנחנו לא מדברים על מוצרים ברי השוואה - אנחנו מדברים על תוצר מקומי גרוע שרק אלוהים יודע איך הוא מגיע למחירים המנופחים אליהם הוא מגיע. לעומת זאת, הפרחים מחו"ל נראים ומגיעים ברמה אחרת ומגיע למטופלים את החופש לבחור בתרופה הראויה והיעילה ביותר עבורם. מי שיש לו מוצר טוב לא צריך לחשוש מתחרות. מי שדואג מהיבוא זה מי שיודע שלמוצרי הזבל שלו, מוצרים שלא שווים שקל ושראוי להוריד אותם באסלה, והם רוצים למנוע מאיתנו את האיכות הטובה. זו חוצפה, אני מאחל להם שהעתירה שלהם תידחה על הסף".
לדוד פפו, יו"ר הסתדרות הרוקחים הפרטיים, יש פתרון, מעין פשרה: "ברור שאני בעד יבוא", הוא אומר ומוסיף: "אבל יש ליצור מנגנון שיישמר ויקדם את החקלאות המקומית, כלומר לאפשר ייצוא ולוודא שכמות הייבוא לא תעלה על 50% מהצריכה החודשית הממוצעת בארץ".
ומה דעת המטופלים עצמם? נראה כי דווקא את הכלה, איש לא שאל לדעתה, אולם ע"פ סקר קטן שערכתי בין המטופלים בפייסבוק, רובם המכריע תומך בהמשך היבוא:
"ברור יבוא, אבל לא שאריות שלא ראויות לעישון! מה שזבל באירופה - זהב בארץ", כותב חיים גרינברג ומרמז לכך שהיבואנים הישראלים לאו דווקא טורחים לייבא את האיכות הטובה (והיקרה) ביותר. "איך בדיוק היבוא פוגע בשוק? הוא פוגע אולי במגדלים הישראלים החובבנים שמגדלים חרא של וויד ומזלזלים במטופלים שלהם", מוסיף הגולש Shua Wagshal. "כמובן שבעד יבוא", כותב בן רגב: "הוכח מעבר לכל ספק שפתיחת השוק ליבוא יוצרת תחרות שמגדילה את ההיצע, משפרת את איכות המוצר ותורמת למחיר שוק תחרותי. כשיש חסמי יבוא אין ליצרנים המקומיים סיבה להשתפר או להוריד מחירים". "היבוא יותר טוב לצערי", מסכם משה גרוס, ויעקב יפתח מסכים: "תחרות תמיד טובה".
סה"כ, נכון לרגע כתיבת שורות אלה, 102 מטופלים תמכו בהמשך היבוא, 6 בלבד התנגדו. מאחר שבתוך עמי אני חי, אין לי ספק כי הסקר הקטן מייצג נאמנה את דעת רוב צרכני הקנאביס הרפואי בארץ, שסבורים כי אין למנוע את היבוא ואין למנוע את התחרות, שכן היא זו שתוביל בסופו של דבר לירידת מחירים והיא זו שתוביל לשיפור האיכות.
שלומי סנדק הינו יועץ בכיר בעץ הדעת, המרכז לקנאביס רפואי