מיצויי קנאביס הם תחום שמוכר לאנושות כבר זמן רב, אפילו אלפי שנים אם ניתן להאמין לתיארוך שקיבלו מקורות היסטוריים שונים בסין ובמרכז אסיה. בעוד חלקם משמשים למטרות רפואיות שונות וחלקם, כמו החשיש, מוכרים לאנושות דווקא עקב שימוש למטרות פנאי. אף אחד מהמיצויים הללו לא קיבל תהודה תקשורתית, פרסום או הכרה ציבורית בעידן המודרני, כמו שמן קנאביס נוזלי על בסיס אלכוהול, שמפורסם בעיקר בכינוי "שמן ריק סימפסון" או באנגלית RSO (כראשי תיבות של אותו הכינוי).
למרות שמדובר בשמן מפורסם ובכינוי מפורסם עוד יותר, לא כולם מכירים את חקלאי ההמפ האמריקאי שעל שמו קרוי השמן ואת הסיבה לפרסום העולמי שלו או במה הוא נבדל משמן קנאביס "אחר". כדי להשלים את הפערים הללו, הנה כמה דברים שצריך לדעת על שמן ריק סימפסון.
מה ההבדל בין שמן ריק סימפסון לשמן קנאביס רפואי?
שמן ריק סימפסון הוא שמן קנאביס רפואי, אשר מופק מפרחי קנאביס מיובשים ומוכנים לצריכה על ידי מיצויים בתמיסה אלכוהולית, של מעל ל-90 אחוז. תערובת האלכוהול שנוצרת לאחר השריית הפרחים עוברת תהליך של אידוי האלכוהול מתוכה, מה שמשאיר לבסוף תערובת חומרים אורגניים שכולם מופקים מצמח הקנאביס עם אחוז אלכוהול מינימלי (עד כדי אפסי), בעלת מרקם צמיגי וצבע ירוק כהה כל כך עד שהוא נדמה לשחור. זהו שמן ריק סימפסון, שהוא למעשה שמן קנאביס אלכוהולי בתצורתו הגולמית, לפני שהוא מעורבב עם שמנים אחרים או חומרים נוספים.
מה שמבדיל בין שמן ריק סימפסון לבין שמן קנאביס רפואי אותו מקבלים מטופלים בישראל בהתאם להנחיות משרד הבריאות ותקן IMC-GCP למוצרי קנאביס רפואי, הוא בדרך כלל הריכוז בהם מצויים החומרים הפעילים במוצר הסופי. שמן קנאביס שמקבלים מטופלים מדולל בשמנים טבעיים אחרים (בדרך כלל זית או קוקוס) בהתאם לדרישות משרד הבריאות, ומכיל כמות מבוקרת של חומרים פעילים בהתאם לקטגוריות הטיפול השונות כמו T15C3 (15 אחוזי THC ו-3 אחוזי CBD), שמאפשרות ייצור מוצרים ברמה מקסימלית של 30 אחוזים או פחות של כל אחד משני החומרים הפעילים. לעומת זאת, לפי "מתכון" מקורי של ריק סימפסון, הריכוז המבוקש הוא 45-50 אחוזים של חומר פעיל לפחות, כאשר השאיפה היא להגיע לכדי מיצוי שמכיל אפילו 65-70 אחוזים של חומר פעיל.
הבדל נוסף הוא, בדרך בה מיוצר השמן. שמן ריק סימפסון הוא "תמצית צמחית מלאה" של קנאביס, הכוללת את כל החומרים שקיימים בפרחים ולא רק את החומרים הפעילים, זאת עקב תהליך הייצור שלה, שכולל השרייה של הפרחים השלמים בתמיסה אלכוהולית מרוכזת. שמן קנאביס רפואי שהופק בתהליך אחר, בעזרת ציוד מעבדה ייעודי, ושאינו כולל חומרים מסוימים שקיימים בפרחים, לא נחשב באופן טכני לשמן ריק סימפסון על פי המקורות. כמו כן, ראוי לציין כי ערבוב של שמן קנאביס עם שמן טבעי אחר, כפי שנעשה בתהליך הייצור של שמן קנאביס בחברות הקנאביס הרפואי בישראל, הוא תהליך שמקובל בקרב מטופלי שמן ריק סימפסון בארצות הברית רק בצורה חלקית, כאשר חלק מאותם מטופלים טוענים שאין למהול או לערבב את השמן לפני השימוש.
הבדל אחרון הוא החוקיות של השניים. בעוד שמן קנאביס רפואי מיוצר ומסופק לחולים תחת פיקוח משרד הבריאות בצורה חוקית, שמן ריק סימפסון, אותו מכינים בבית, הוא באופן טכני לא חוקי, תחת האיסור של משרד הבריאות על עיבוד מוצרי קנאביס רפואי בידיהם של המטופלים המקבלים אותם באישור הממשלה. כיוון שאסור למטופלים לעבד את המוצרים בשום דרך, כולל מיצוי באלכוהול, הלכה למעשה לא ניתן להפיק שמן ריק סימפסון בצורה שתואמת את נהלי משרד הבריאות, וכמובן שלא ניתן לרכוש בצורה חוקית מוצר קנאביס שאינו מסופק תחת פיקוח משרד הבריאות.
אחרי שעשינו סדר בדברים, הגיע הזמן לעבור למקור שמו ופרסומו העולמי של השמן, שיש המכנים אותו "התרופה הטבעית היעילה ביותר בהיסטוריה".
ריק סימפסון – חקלאי ההמפ שהציג לעולם המודרני את פלאי רפואת הקנאביס
ריק סימפסון הוא יליד קנדה, שלאורך כל חייו הבוגרים תמך בקנאביס רפואי ובזכותם של חולים בכל העולם לצרוך אותו, גם ללא הוכחות קליניות חותכות שיאסוף הממשל לאורך השנים. בשנת 2002, מספר שנים לאחר שהתחיל לטפל בעצמו בקנאביס רפואי ללא מרשם לצורך מיתון סחרחורות וכאבים, הוא אובחן כחולה בסרטן העור, לאחר שהופיעו על גופו שלוש נקודות שהתבררו כגידולים סרטניים. לאחר שאובחן ונקבע לו ניתוח להסרת הגידולים, ואחד מאותם ניתוחים כבר נערך וגרם לו לתופעות לוואי בעייתיות, החל סימפסון לטפל בעצמו באמצעות "משחת קנאביס" שרקח בעצמו והצליח בכך עד כדי שלטענתו, ללא שום טיפול אחר או מקביל, שני הגידולים הנותרים נעלמו כלא היו.
הבסיס להתנסותו יוצאת הדופן של סימפסון עם משחת הקנאביס, שמאז התבררה כשמן קנאביס המופק על ידי מיצוי הפרחים באלכוהול, היה לטענתו מחקר שפורסם באותה השנה במגזין המדעי Journal of the National Cancer Institute ובו נראו ראיות לכך ש-THC יכול להרוג תאים סרטניים בעכברים חולים. אכן, מחקרים שונים הראו תוצאות דומות לאורך השנים, וישנם מומחים רבים כמו פרופסור דדי מאירי הישראלי, שטוענים כי חומרים מצמח הקנאביס עשויים להזניק את רפואת הסרטן שנים קדימה, אך עדיין לא קיימות ראיות קליניות מוצקות המגבות את טענותיו של סימפסון לגבי סגולות הריפוי של צמח הקנאביס, בעיקר בהקשר של טיפול בבעיות עור על ידי מריחה ישירה של השמן.
ניסיונו האישי של סימפסון עם השמן אולי לא היה מספיק לבדו כדי "לעשות כותרות" בכל העולם, אלמלא מאז שעלה השמן לכותרות ב-2003, הצטרפו אליו עשרות אלפי מטופלים מסביב לעולם וגם כאן בישראל. בקבוצת "שמן ריק סימפסון ישראל" בפייסבוק, קמה בשנים האחרונות קהילה של מטופלים ישראלים שמטפלים בעצמם בשמן ריק סימפסון בעיקר נגד סוגים שונים של סרטן (מבוסס THC) או אפילפסיה (מבוסס CBD) אך גם נגד מחלות אחרות. חלק גדול מאותם מטופלים, מהארץ ומחו"ל, מספרים על הצלחה מסחררת, נסיגה חלקית או מלאה של הגידולים והגרורות ואפילו ריפוי מלא מהמחלה, שלא חזרה כבר מספר שנים ברציפות. שוב, טענות אלו אינן מגובות בצורה מאלה על ידי חוקרים ומדענים, אך כבר מזמן אפשר לכנות אותן לפחות "חוכמת ההמונים" ואי אפשר להתכחש לפוטנציאל הריפוי המהותי שיש לקנאביס ולחומרים הפעילים שקיימים בו.
מגובה בראיות שהשיג לכאורה במחקריו הפרטיים, ניסה סימפסון מספר פעמים במהלך חייו "להוציא את האמת לאור" ולנסות לשכנע כמה שיותר אנשים ברחבי העולם להתחיל לטפל בעצמם בעזרת קנאביס רפואי, אפילו אם השלטון במדינה בה הם חיים אינו מאפשר זאת. סיפור חייו המלא הוא נושא שנוי במחלוקת, שכן מעולם הוא לא היה "סלב" במלוא מובן המילה ומרבית המידע שקיים לגביו הוא ספקולציות של מעריצים ברשת האינטרנט או מידע שנכתב על ידי סימפסון בעצמו או על ידי מכריו ובני משפחתו. אך ישנה הסכמה בין המקורות הרבים לגבי מחלוקות שניצתו לאורך השנים בין השלטונות הקנדיים לבין סימפסון בשל גידול ושימוש בקנאביס שלא במסגרת החוק ולא תחת אישור רפואי מוסדר. בגין חיכוכים משפטיים אלו וככל הנראה גם בשל סיבות אחרות, עבר סימפסון להתגורר באירופה בשנת 2013 ומאז הוא ממשיך לספר ולקדם את סיפור חייו וניסיונו האישי עם "התרופה הירוקה" אותה הוא מכנה בשמות רבים ובין היתר בתור "התרופה של הטבע לסרטן".
למידע נוסף על חייו של ריק סימפסון, קמפיין הבריאות העולמי שהוא מקדם והמלחמה שלו בממסד תחת הדגל של חופש הקנאביס הרפואי, ניתן לצפות בסרט התיעודי "הבריחה מהתרופה" שהופק על ידי סימפסון וחבריו בנושא. כמו כן, אפשר למצוא מידע נוסף באתר הרשמי של קמפיין חייו של סימפסון שנקרא "דמעות עוף החול" (על שם המיתוס לפיו מדובר בחומר שמרפא הכל) ובו מאוגדים כל המידע ועדויות המטופלים מסביב לעולם שמאדירים את שמו של השמן שהציל להם את החיים.