אחת הטענות המוכרות ביותר של תומכי לגליזציה של קנאביס מתבססת על ההשוואה לאלכוהול. כיצד יתכן, עולה השאלה, שקנאביס זוכה ליחס עוין מהרשויות ומסווג כסם מסוכן, בעוד השימוש באלכוהול חוקי לחלוטין והוא נמכר באופן לגיטימי בכל פינה? בכתבה הזו ננסה לענות על השאלה מההיבט של ההשפעות על התנהגות, ובדגש על נטייה לאלימות. האם השפעת הקנאביס על האגרסיביות דומה לזו שיש לאלכוהול? או שמא מדובר באפקט שונה לחלוטין?
השפעת קנאביס ואלכוהול על התנהגות אלימה
האם קנאביס גורם להתנהגות אלימה? הדעות חלוקות. בארצות הברית למשל, בקרב שמרנים ומתנגדי לגליזציה, נוהגים לייחס אירועי אלימות קיצוניים לשימוש בקנאביס. ברשת Fox קישרו יותר מפעם אחת בין אירועי רצח המוניים לבין שימוש שעשה הרוצח בקנאביס. אמנם את העובדה שאותם הרוצחים אכן צרכו קנאביס לעתים לא ניתן להכחיש, אבל הקשר בין השניים מוטל בספק, ולבטח לא בוסס על מחקר מעמיק אלא על דעה אישית ואג'נדה המזוהה עם הערוץ.
"מחקרים רפואיים מצביעים על כך שקנאביס, במיוחד בקרב צעירים, עשוי לעורר פסיכוזה, ולהגדיל את הסיכוי שאדם צעיר יפתח התנהגות אלימה", טענה המגישה לורה אינגראם בתגובה לסדרה של אירועי רצח שאירעו בארצות הברית בשנה שעברה. טאקר קרלסון, גם הוא מגיש ב-Fox, הביע את דעתו על רצח מחריד שהתבצע ביולי 2022 וטען ש"המון גברים צעירים באמריקה מסטולים בגלל קנאביס המאושר על ידי הממשלה, מאבדים תחושה בגלל הסמים הבלתי-נגמרים שהם מקבלים בכל בית-ספר, והם כועסים. הם יודעים שהחיים שלהם לא יהיו טובים יותר מאלו של הוריהם. הם יהיו גרועים יותר". אינגראם, בתגובה לאותו האירוע, טענה שהרוצח "השתמש בקנאביס באופן קבוע. מבט אחד באיש הזה, וגם לעין הלא מאומנת הוא נראה כמו אדם פסיכוטי לחלוטין. בחיים לא ראיתי מישהו שנראה ככה. ומה שימוש קבוע בקנאביס עלול לעורר, במיוחד בקרב צעירים? פסיכוזה ושינויי אישיות אלימים אחרים".
ככלל, הרבה דברים רעים נאמרים על קנאביס. חלקם נכונים וחלקם פחות. בכל הנוגע ליצר האלימות שהשימוש בו מעורר, הדעות חלוקות ביותר. כאמור, המתנגדים מצביעים על הקנאביס כגורם מרכזי להתפרצות של פסיכוזה הגוררת, בתורה, התנהגות אלימה. מנגד, צרכנים רבים טוענים בחריפות כי ההפך הוא הנכון: קנאביס גורם להם להיות רגועים יותר, שלווים יותר, אולי גם עייפים יותר; בטח שלא אלימים יותר. אבל איפה נמצאת האמת? ואיפה נמצא הקנאביס בהקשר הזה ביחס לאלכוהול?
אלכוהול – מעורר אגרסיביות
האנשים שמתנגדים בתוקף לטענה כי קנאביס גורם לאלימות, נוטים כמעט תמיד לייצר השוואה לאלכוהול. זאת כיוון שבעיני רבים היותו של אלכוהול גורם המעורר התנהגות אלימה ואגרסיבית היא בגדר עובדה מוגמרת. אבל האם זה באמת נכון? אחרי הכל, מיליונים צורכים אלכוהול מדי יום ביומו, ורובם המוחלט לא הופכים לאלימים יותר בגלל זה. למעשה, מי מכם שנוהגים לשתות אלכוהול מדי זמן מה, תסכימו בוודאי שברוב המקרים, אם לא בכולם, אתם מסיימים את הערב עייפים ומרוצים (או פחות מרוצים), מבלי שהסתבכתם באירוע אלים או גיליתם אגרסיביות יתרה. בסופו של יום, יין ישמח לבב אנוש.
ובכל זאת – מחקרים מעידים כי אלכוהול אכן עשוי לעורר התנהגות אגרסיבית. מחקר שפורסם באמצע שנות ה-90 ב-Psychological Reports הראה כי ב-25% מהמקרים של אשפוז כתוצאה מאלימות או מניסיון ההתאבדות, הקורבן היה תחת השפעת אלכוהול. מחקר מוקדם אפילו יותר, שפורסם בכתב העת Injury, הראה שצריכת אלכוהול בכמויות גבוהות (6 משקאות או יותר בכל יום) מגדילה פי 6 את הסיכון להתאבדות, ופי 7 את הסיכון להירצח. בעוד התאבדות, בחלק גדול מהמקרים, היא אקט מובהק של אלימות, גם לא מעט מקרים של רצח מאופיינים גם בהתנהגות אלימה של הקורבן. לפחות ברמה של קשר סטטיסטי, נראה שלאלכוהול יש חלק גדול בזה. אבל האם זה אומר שאלכוהול הוא הגורם להתנהגות האלימה?
>> אלכוהול מול קנאביס: ההבדל בהשפעה על הריון
>> אלכוהול מול קנאביס: ההבדל בהשפעה על נהיגה ברכב
ככלל, הנטייה היא להניח שכן. מחקרים רבים מצביעים על קשר ישיר בין צריכת אלכוהול לבין התפרצויות של התנהגות אלימה. מספר קטן יותר של מחקרים, לעומת זאת, הצליח לעמוד על טיבו של הקשר בין השניים. במילים אחרות, יותר קשה להבין מה בצריכת האלכוהול גורם להתנהגות אלימה. אחד ההסברים הנפוצים הוא שאלכוהול משחרר עכבות מסוימות, ועלול בשל כך לעורר התנהגות אגרסיבית. כן הוכח קשר מאוד חזק בין התנהגות אלימה כתוצאה מצריכת אלכוהול לבין הקונטקסט שבו היא מתרחשת: בסביבה שבה יש יותר לגיטימציה חברתית לשחרור עכבות, כמו במשחק כדורגל או בפאב, קיים סיכוי יותר גדול לכך שאלכוהול יוביל להתנהגות אגרסיבית ואלימה לעומת ארוחה במסעדת גורמה, למשל.
פסיכוזה היא הטריגר?
נחזור לקנאביס. בניגוד לאלכוהול, ההנחה המקובלת – שמקבלת גם חיזוק מחקרי – היא ששימוש בקנאביס לא גורם להתנהגות אגרסיבית. ההפך הוא הנכון: קנאביס מפחית התנהגות אגרסיבית, גורם לאנשים להיות רגועים יותר, שלווים יותר. אז למה בכל זאת עולות פעם אחר פעם הטענות אודות היצר האלים שמעורר השימוש בקנאביס? ובכן, הטענות הללו, מתייחסות בעיקר לאפקט משני: קנאביס, גורסת הטענה, עלול לגרום להתפרצות של התקף פסיכוטי, שבתורו יגרור התנהגות אלימה ובלתי נשלטת.
על אף שמדובר במקרים נדירים, הרי שיש דברים בגו. קנאביס, ככל הידוע, לא גורם יש מאין לסכיזופרניה, אבל הוא עלול לזרז את התפרצות המחלה בקרב אנשים הסובלים מנטייה גנטית ללקות בה. במקרים מסוימים, התפרצות פסיכוטית בעקבות צריכת מינון יתר של קנאביס מעלה את התהייה: האם יתכן שבלי הקנאביס אותו אדם לא היה חווה התקף פסיכוטי בשום שלב בחייו? כמובן שקשה לענות על השאלה הזו.
התקף פסיכוטי בעקבות צריכת קנאביס בהחלט עלול לגרור התנהגות אלימה ובלתי נשלטת. במקרים מסוימים, זה גם יכול להגיע לממדים רצחניים. אבל כמה מקרים כאלה קרו אי פעם? כמעט שלא אפשרי לדעת. גם במקרה של התקף פסיכוטי אצל אדם שצרך קנאביס – האם הקנאביס הוא שגרם להתקף? האם אלו חומרים אחרים? אולי אולי זו פשוט הנטייה המוקדמת לפסיכוזה שהייתה מתפרצת בין כה וכה? אלו שאלות שבדרך כלל אין להן מענה.
אבל בשורה התחתונה, נראה שבדיון הזה התשובה ברורה. אם ננסה להכריע מי מבין השניים – אלכוהול וקנאביס – הוא שעלול לגרום להתנהגות אלימה יותר, הרי שהראשון מנצח בגדול. התפתחות של אירוע אלים בעקבות שימוש באלכוהול או בקנאביס היא בכל מקרה בגדר היוצא מן הכלל, אבל מתברר שבכל הנוגע לאלכוהול, קיימים הרבה-הרבה יותר מקרים כאלו שיוצאים מן הכלל. בהתחשב בנטייה האגרסיבית שאלכוהול מעורר, ובנטייה המנוגדת שמעורר השימוש בקנאביס, בדיון הזה – הקנאביס מנצח בלי תחרות.