חופשת הפסח מתקרבת, וזה הזמן שבו הישראלים נוהרים לסיני. חצי האי מציע שפע של בתי מלון יוקרתיים, חושות עם חווית אירוח מפנקת, חופי ים שלווים ושמורות טבע מהפנטות. בתוך כל אלו, גם צמח הקנאביס מהווה חלק בלתי-נפרד מהחופשה של ישראלים רבים בחצי האי. מהי איכות החומר לעומת הקנאביס בישראל? והאם קיים הבדל במחירים? שוחחנו עם מטיילים ישראלים שנוהגים לנפוש בסיני באופן קבוע, וחזרנו עם כל התשובות.

>> חוקי הקנאביס בכל מדינה בעולם: תמונת מצב מעודכנת

"אני מעשן בישראל קנאביס כבר מעל 20 שנה כדי להתנתק מלחצי היום יום ולהירגע. בסיני העישון נפוץ מאוד כי אצל הבדואים זה בתרבות. כשאתה יושב בחוף של סיני כמעט כולם מעשנים שם. זה כמו לשתות בירה בעיר אירופאית – העישון זה חלק בלתי נפרד מהחופשה בסיני", כך אומר יפתח שוע (בן 40, מגבעתיים, כותב תוכן), שביקר בסיני כבר עשרות פעמים.

קנאביס בסיני (צילום: Beni Kohler, shutterstock)
קנאביס בסיני|צילום: Beni Kohler, shutterstock

עישון קנאביס אמנם אינו חוקי במצרים, אך לדברי יפתח, המשטרה מעלימה עין: "אם אני אעשן לשוטר בפרצוף או יתפסו אותי עם חומר בגבול, זה ייגמר לא טוב. אבל המשטרה לא כל כך עוברת בחופים והם לא מתעסקים בזה כל עוד המעשנים לא מפריעים לאף אחד. יכול להיות שהם מקבלים שוחד מהבעלים של החושות. כשנכנסים לסיני עדיף לא להיכנס עם חומר, אלא לקנות רק שם".

איזה חומר אפשר למצוא בסיני?
"בדרך כלל החומר הנפוץ הוא החשיש. לפני כמה שנים התחילו למכור גם וויד (תפרחות) שגדל באדמה. הם הגיעו כסטיקים עם פרחים שבקושי היה אפשר להוציא מהם משהו. בשנים האחרונות אפשר למצוא במקומות מסוימים בסיני גם קנאביס שגדל בתנאי הידרו. אין אפשרות לבחור זנים בסיני, ומה שיש מעשנים". 

החשיש הוא תוצר של הקנאביס שמופק מטריכומות המכילות את השרף של הצמח. צבעו של החשיש הוא בין חום אדמדם לשחור, והוא מגיע כמוצק המזכיר מעין פלסטלינה. החשיש מתרכך תחת חום, ברמות קשיות משתנות. אחרי שהוא מתרכך, מפוררים אותו, מערבבים אותו עם טבק ולרוב נהוג לעשן אותו בג'וינטים, במקטרות או בבאנגים.

מה אתה מעדיף לצרוך בסיני? וויד או חשיש?
"אני תמיד מעדיף לעשן וויד מאשר חשיש, אבל לא תמיד יש וויד זמין. הרבה יותר קל להשיג חשיש בסיני. תהליך הגידול של וויד הוא יותר מורכב, ובסיני יש פחות השקעה בתהליך הגידול. הצמחים שגדלים פחות איכותיים, אז מה שבדרך כלל ניתן להפיק מהם זה החשיש. לחשיש יש השפעה יותר מרגיעה, לעומת הוויד שיותר מרים אותך. כשמעשנים חשיש קשה לטייל בחוף ולהסתובב, כי הוא גורם לך להיות יותר "מרוכך". החשיש משפיע יותר על הגוף, בעוד שהוויד משפיע יותר על הראש".

יפתח שוע
יפתח שוע

איך האיכות של הקנאביס בסיני לעומת הקנאביס בארץ?
"בארץ הרבה יותר טוב. אין פה תחרות. לאחרונה יש שיפור באיכות הקנאביס בסיני, אבל אין מה להשוות עם מה שיש כאן בישראל. לקנאביס בסיני יש עוצמת השפעה נמוכה יותר והחומר הפעיל חלש יותר. כדי להתמסטל מהחומר שיש בסיני, צריך לקחת יותר שכטות".

אז איך בכלל משיגים את הקנאביס? לדברי יפתח קל מאוד להתארגן בסיני: "עוד לפני שאתה מבקש זה מגיע אליך. כשאתה מגיע לחושה בסיני המארח מציג לך את החדר שלך, שואל אותך מה תרצה לאכול ואז מציע לך לעשן. כל גבר בסיני הוא סוחר פוטנציאלי. בערים כמו דהב ושארם א' שייח, זה קצת שונה. צריך לדעת ממי לבקש ובטח לא לשאול במלון. בדרך כלל מעשנים מצליחים לאתר את המוכרים".

מה מבחינת המחירים? איפה יותר זול, בארץ או בישראל?
"בסיני פחות קונים בכמויות כי אנשים קונים רק בשביל לצרוך בחופשה שלהם. 5 גרם של וויד עלה לי בסיני אלף לירות, שזה 250 שקלים. פה בארץ 5 גרם עולים לי 450 שקלים. אצבע של חשיש, שהיא בין 8 ל-10 גרם, עולה בארץ 400 שקלים ובסיני עולה פחות ממאה שקלים. אפשר לזהות חומר איכותי לפי הריח והצורה. ככל שהריח יותר חזק ומתוק. המוכרים לא רוצים למכור חומר רע בכוונה, אז אם אני לא מרוצה אני מבקש חומר אחר".

חשיש (צילום: Nao Novoa, shutterstock)
חשיש|צילום: Nao Novoa, shutterstock

פחות איכותי, אבל כיף

גם אמיר (השם המלא שמור במערכת), נוהג לנפוש בסיני לעיתים קרובות ולעשן שם: "משעות הצהריים החבר'ה הישראלים מעשנים בסיני בלי הפסקה. בדרך כלל אנחנו הישראלים יושבים במסעדות על החוף, מגלגלים ומעשנים. פה בארץ אני מעשן ג'וינט אחד ביום, אבל כשאני מגיע לסיני אני מעשן 6 ג'וינטים ביום".

איך האיכות של החומר?
"בסיני מוכרים קנאביס שהם קוראים לו הידרו, למרות שלדעתי הוא גדל באדמה ולא בשיטת הידרו. הוא פחות איכותי מהקנאביס בישראל, אבל כיף לעשן אותו. בישראל המגדלים הגיעו לצמח איכותי במיוחד, ולכן החשיש הוא פחות טוב מההידרו שיש בישראל. אבל אם משווים בין החשיש בסיני לחשיש בארץ, אז החשיש בסיני יותר טוב. בסיני נהוג יותר לעשן חשיש, וההידרו נכנס לשם רק בשביל לעמוד בביקוש של הישראלים".

אתה לא מפחד שיתפסו אותך מעשן או מחזיק חומר?
"יש בסיני כוחות ביטחון בכל מקום. במחסומים יש חיילים ובקמפים יש שוטרים שנוהגים לאכול שם. אבל אני פשוט מצניע את הקנאביס לכמה דקות. אם השוטר עובר, אני מחכה שהוא ילך ורק אז מדליק סיגריה.".

חוף בסיני (צילום: Mor Shani, unsplash)
חוף בסיני|צילום: Mor Shani, unsplash

ואיך אתה מתארגן?
"יש באחד החופים בסיני מכולת קטנה עם שמונה מוצרי שתייה ואוכל, שגם בה אני רוכש וויד או חשיש. לפעמים אני גם משיג בקמפים ששם ישנים. בעל הקמפ מביא לי מה שאני רוצה. אני אומר לו שאני רוצה להתארגן ואחרי כמה דקות הוא חוזר עם החומר. אנחנו מפרנסים את בעלי הקמפים ולכן הם דואגים לנו. השירות שם מדהים. פעם אחת הגעתי לסיני עם חבר באחת בלילה, והמארח קיבל את פניי עם ג'וינט דלוק. הם מעניקים יחס וי.איי.פי".

חשוב להיזהר ולדעת

על אף המתואר לעיל, לא מעט ישראלים שילמו בעבר מחיר יקר על שימוש בקנאביס בחצי האי. זיו שלוי, סגן מנהל מחלקת ישראלים בחו"ל באגף הקונסולרי של משרד החוץ, מזהיר מפני החזקה ועישון קנאביס בסיני: "בשנה האחרונה נעצרו עשרות בודדות של ישראלים בסיני, חלקם על עבירות של סמים קלים מסוג קנאביס. חלק נעצרים במעבר טאבה כשהם נתפסים עם סמים, וחלק נעצרים בחופים בסיני. הם עוברים חווית מעצר מאוד לא נעימה – הם נלקחים כשהם אזוקים בידי שוטרים חמושים לחקירה במשטרה המקומית ולבית משפט בנוהבה. הטלפון שלהם נלקח כך שאין להם יכולת לתקשר עם המשפחה המודאגת. הם בדרך כלל מבלים לפחות לילה אחד במעצר בתנאים בסיסיים – הם מוכנסים לתוך תא מעצר בלי חלונות עם אנשים שהם לא מכירים וישנים על הרצפה.

הם נמצאים בחוסר ודאות ולא יודעים מה צפוי להם – האם ישתחררו בקרוב או שיירקבו בכלא המצרי. בית המשפט המקומי מחליט איזה עונש לגזור על הישראלים שנעצרו, כל מקרה לגופו ובהתאם לכמות הקנאביס שנמצאה או להתנהגות העצור. בדרך כלל משחררים את הישראלים אחרי יומיים-שלושה ונאסר עליהם לשוב לסיני. מוטל עליהם קנס גבוה של אלפי שקלים והם צריכים לשלם לעורך דין ולמתורגמן שמלווים אותם במשפט. כאזרחים ישראליים אנחנו צריכים לכבד את החוק המקומי במצרים ולגלות אחריות. אנחנו במשרד החוץ ממליצים מאוד להימנע מהחזקה ושימוש בקנאביס בסיני, כולל קנאביס רפואי, כדי שלא תצטרכו להפקיד את גורלכם בידי מערכת המשפט המצרית ולהימנע מסיטואציה מאוד לא נעימה לכם ולמשפחות שלכם".