חיילים משוחררים רבים בוחרים לעבוד עם שחרורם מצה"ל בעבודה נדרשת (המוכרת בשם עבודה מועדפת). הם נכנסים לשוק העבודה, צוברים ניסיון ולאחר חצי שנה מקבלים מענק מהמדינה בסכום של 9,950 שקלים. בדרך כלל כשאומרים לנו 'עבודה מועדפת' אנחנו חושבים על עבודה בתחנת דלק, בבית מלון או במפעלי תעשייה, אך ישנם חיילים משוחררים שבמסגרת עבודה מועדפת החליטו לעבוד דווקא בתחום הקנאביס.
"אני מאוד אוהב, מתעניין בקנאביס וסיקרן אותי לעבוד בתחום. רציתי גם לעבוד בעבודה כיפית ולא קשה מדי", כך מספר עמרי טל (בן 24) ממושב שדה יצחק. עמרי שירת בתפקיד טכני בחיל הים ובשנת 2019, שנה וחצי לאחר שהשתחרר מצה"ל, הוא התקבל לעבוד בחווה בגן שמואל של חברת קרונוס – חברה המגדלת, מייצרת ומשווקת מוצרי קנאביס רפואי. "חברה של חברים שלי שעובדת בקרונוס המליצה לי לעבוד שם. עבדתי שם שמונה חודשים ועזבתי כדי לטייל בטיול בדרום אמריקה. מיד אחרי שנחתתי בארץ חזרתי לעבוד בחברה בגלל שאני כל כך נהנה בעבודה".
ספר על העבודה. מה התפקיד שלך?
"אני עובד בטיפוח הצמח. אני מטפל בצמח מהשתילה ועד הקציר - מבצע גיזומים, קיטומים והדברה. כשמגיע הזמן הנכון, אנחנו קוצרים את הצמח ושולחים אותו למפעל להמשך הייצור והשיווק".
מה אתה אוהב בתפקיד שלך?
"אני אוהב את הצמחים ומרגיש שהעבודה שלי היא שליחות כי אני מאוד מאמין בטיפול בקנאביס. אחרי שהתחלתי לעבוד בקרונוס עודדתי את אמא שלי שסובלת מכאבים חזקים להוציא רישיון לקנאביס רפואי. זה היה מדהים לראות את השינוי שחל בה בעקבות הקנאביס. כמה שאיפות והיא לא צריכה תרופות וכדורים. למרבית העובדים בחברה יש קרובי משפחה שמטופלים בקנאביס, ורבים מהם בעצמם מטופלים. יש פה אנשים טובים וזה מאוד חשוב במקום העבודה. זאת גם הסיבה שחזרתי לעבוד כאן אחרי הטיול שלי ואני חושב שהרבה מאוד עובדים ימשיכו לעבוד בקרונוס גם אחרי המועדפת שלהם. זאת עבודה לנפש".
עם אילו אתגרים אתה מתמודד בעבודה?
"זאת עבודה חקלאית אז היא קשה פיזית. אנחנו עובדים בשמש וקשה מאוד בקיץ. אני מרים משאות כבדים אז לפעמים יש לי כאבי גב. אבל יש תמיד אווירה רגועה, מוזיקה ו-ווייב טוב".
"חייבים לאהוב את זה"
אם תהיתם לעצמכם האם העובדים בחברת קנאביס מעשנים בזמן העבודה, אז עמרי מנפץ את הסטיגמות: "יש לי חבר'ה שמריצים תמיד בדיחות על זה שאני מסטול ומעשן כל היום בעבודה, אבל אסור לנו לעשן ולקחת שום דבר מהחממות. זה פלילי ואנחנו לא מתעסקים עם זה".
מה הטיפ שלך לחיילים משוחררים שרוצים לעבוד בחברות קנאביס?
"חייבים לאהוב את זה. רואים את ההבדל בין אנשים שמגיעים לעבוד בחממות רק כדי לקבל את השכר והמענק, לבין אנשים שבאמת מחוברים לקנאביס. מי שמתעניין בתחום הוא עובד טוב יותר ומתמסר לעבודה. בתור מי שאוהב קנאביס אני עושה את הכי טוב שאני יכול".
חייל משוחרר נוסף שעובד בחוות קנאביס הוא לידור גל (בן 23 מרעננה). לפני שנה וחצי לידור השתחרר משירות צבאי כמפקד צלפים בגבעתי, ויום למחרת השחרור מצה"ל הוא החל לעבוד בחברת "שיח מדיקל גרופ" - מחלוצות הקנאביס הרפואי בישראל ובעולם.
מדוע החלטת לעבוד בעבודה מועדפת דווקא בתחום הקנאביס?
"שמעתי על העבודה דרך חבר שלי שעבד ב'שיח מדיקל גרופ'. הוא סיפר שהתנאים טובים. אני גם יותר טיפוס של עבודה פיזית - רציתי לעבוד בחקלאות למרות שלא היה לי ניסיון קודם בזה. מעבר לכך, קנאביס הוא תחום שמאוד מעניין אותי".
מה התפקיד שלך?
"התפקיד שלי מוגדר כעובד צוות חוץ. אני, יחד עם עוד צוות של חיילים משוחררים דואגים לתפעול השוטף של החווה: מעבירים צמחים מחממה לחממה, מנקים, מסדרים את החממות, ומטפלים בציוד הכללי כמו צינורות מים ומערכות השקיה".
מה אתה אוהב בעבודה?
"אני מרגיש סיפוק גדול מהעבודה ומכך שאני מבין ויודע שהקנאביס עוזר למטופלים רבים. אני נהנה מהאווירה, מהאנשים ומתנאי שכר טובים. פה הכרתי את בת הזוג שלי, יעל, שכמוני הגיע לעבודה מועדפת מיד אחרי השירות הצבאי. כשהתחלתי לעבוד לא ידעתי הרבה על הצמח ולמדתי המון".
מה האתגרים בעבודה?
"עבודה בחקלאות מתחילה מוקדם בבוקר, וקצת קשה לקום מוקדם בשעות כאלה. גם חודשי הקיץ החמים קשוחים ולא פשוטים אבל האווירה, החברה והידיעה שאני עושה משהו שבסופו של דבר מטיב עם אנשים – שווה את זה".
איך הסביבה מגיבה לזה שאתה עובד בחברת קנאביס?
"החבר'ה בבית צוחקים על זה שאני בטח מתמסטל כל היום מהריח. ההורים שלי היו בעד שאני אעבוד כאן וראו בזה משהו חיובי. הם תומכים ונותנים לי יד חופשית של בחירת עבודה. אני גם מתכנן להתפתח בתחום. בעוד שלושה חודשים אני נכנס למכינת מדעים מרוכזת במכללת תל חי ומתכנן ללמוד חקלאות. החלום שלי הוא להמציא איזה זן קנאביס חדש שיסייע למטופלים".
מה הטיפ שלך לחיילים משוחררים שרוצים לעבוד בחברות קנאביס?
"צריך להבין שזו עבודה פיזית מאתגרת, להגיע עם ראש פתוח, להיות יצירתי ולעשות את מה שצריך על הצד הטוב ביותר".