רפורמת מרשמי הקנאביס סומנה כהבטחה גדולה עבור מטופלי הקנאביס הרפואי. ב-30 באוגוסט 2022, פורסם המתווה לרפורמת המעבר מרישיונות קנאביס למרשמים. הוועדה בראשותו של ד"ר בעז לב החלה לבחון בשנה שעברה את נושא המעבר מרישיונות למרשם, ולאחר שנה היא גיבשה את המלצותיה המקצועיות. הרפורמה החדשה נועדה לאפשר לרופאים לרשום למטופלים מרשם לקנאביס רפואי ממש כמו שקורה עם כל תרופה אחרת. המטופל יוכל לקבל את המרשם לקנאביס מכל רופא מומחה שעבר הכשרה מתאימה לכך, לגשת עם המרשם לבית המרקחת ולקנות את הקנאביס בהתאם למינון שמופיע במרשם.

לפי משרד הבריאות, "המתווה החדש של מעבר מרישיונות קנאביס למרשמי קנאביס יאפשר שיפור הנגישות והקלה בירוקרטית משמעותית למטופלים, במקביל לשמירה על הדגשים הבריאותיים והרפואיים עליהם עמדו גורמי המקצוע בוועדה, במשרד הבריאות ובקופות החולים". אלא שלא כולם מרוצים מהרפורמה החדשה. "חוק המרשמים מבורך. המשמעות שלו היא שקבלת רישיון וחידוש רישיון עוברים מהידיים של היק"ר (היחידה לקנאביס רפואי של משרד הבריאות) לקופות החולים, והרישיונות יומרו למרשמים. מצד שני הוא מעורר בנו פחד וחשש גדול לגבי מה שהולך להיות לגבי הטיפול בקנאביס רפואי", כך אומרת אנה אמיר, מנכ"לית העמותה למתמודדי כאב בישראל, המתמחה בניהול מערכות כאב כרוניות.

תפרחות קנאביס (צילום: Dmytro Tyshchenko, shutterstock)
תפרחות קנאביס|צילום: Dmytro Tyshchenko, shutterstock

העמותה שהוקמה ממש לאחרונה, נועדה לקדם את איכות החיים של אנשים המתמודדים עם כאב כרוני או כאב הנוצר עקב מחלות כרוניות. "ישנם מעל למיליון ישראלים שסובלים מכאב כרוני ורבים מהם זקוקים לטיפול בקנאביס רפואי. אני עצמי סובלת מאנדומטריוזיס (מחלה גינקולוגית כרונית הגורמת לכאבי גב ואגן קשים) ופיברומיאלגיה (כאב כרוני מופשט במערכת השרירים) ואני צרכנית קנאביס. מתוך הקושי האישי שלי להתמודד מול משרד הבריאות, החלטתי להקים את העמותה יחד עם אנשי מקצוע נוספים במטרה להשמיע את הקול שלנו. אנחנו פועלים על מנת שמתמודדי הכאב יוכלו לבחור את הטיפול המתאים להם. ממש כמו שלא כל תרופה מתאימה לכל מטופל, גם לא כל זן קנאביס מתאים לכל אחד".

מה בעצם החשש שלכם לגבי רפורמת מרשמים?
"אף אחד לא יודע מי הרופאים המקצועיים שאמורים לתת את המרשמים למטופלים. כיום יש מחסור חמור ברופאים שמטפלים ברישיונות, ומטופלים מחכים חצי שנה לתורים. האם קופות החולים יוסיפו רופאים נוספים שיעניקו מרשמים? הרופאים כיום לא מספיק בקיאים בטיפול בקנאביס ולא יודעים להתאים למטופל את המינון המתאים עבורו. מה שקורה זה שהמטופלים מקבלים רישיון וצורכים קנאביס ללא הנחיות לגבי אופן השימוש והמינון המתאים ומגלים שהטיפול לא טוב עבורם. הרפורמה לא מתייחסת בכלל לנושא הזה, אלא רק מעבירה אותה למערכת אחרת של קופת החולים שאין בה מספיק כוח אדם. זה גורם למטופלים רבים לחוש חוסר ביטחון לגבי העתיד".

רישיון קנאביס לדוגמה
דוגמה לרישיון קנאביס


היבט נוסף של הרפורמה הגורם להתנגדות בקרב מטופלי הקנאביס הוא המחיר: "עד היום תשלום האגרה ליק"ר עבור הנפקת רישיון חדש או חידוש רישיון קיים עמד על 290 שקלים. כעת, בעקבות הרפורמה המחירים עלו – קבלת מרשם למטופל חדש תעלה 720 שקלים ועבור חידוש הרישיון ניאלץ לשלם 360 שקלים. כל זה בתוספת לתשלום הקבוע שכולנו משלמים לקופות החולים. לא ברור מדוע קופת החולים גובה יותר כסף בשביל חידוש מרשם וקבלת מרשם חדש".

איך לדעתכם הרפורמה צריכה להתנהל?
"משרד הבריאות רוצה להקל על המטופלים, אבל התחושה היא שהקרקע הולכת להישמט לנו מתחת לרגליים. למתמודדי כאב חשובה יציבות. מספיק שיהיה התקף אחד של כאב וכל היום מתערער. אי אפשר לעבוד, אי אפשר לטפל בילדים ואי אפשר לתפקד. אנחנו לא יודעים כמה רופאים יטפלו במרשמי הקנאביס, ואין הבטחה לכך שהרופאים יהיו מקצועיים יותר בנושא הקנאביס. היינו שמחים שהמעבר מרישיונות קנאביס למרשמים יהיה חלק כמה שניתן, שלא יגבו עוד כסף נוסף למה שאנחנו כבר משלמים, ומעל לכל - שתהיה הגדלת כוח אדם ומקצועיות רבה יותר. חשוב שתהיה שקיפות מלאה בנושא מול המטופלים ושנרגיש שמשרד הבריאות וקופות החולים דואגים לנו".