אין ספק שהשנתיים האחרונות היו אולי המשמעותיות ביותר בתעשיית הקנאביס הרפואי המקומית. מקומץ מטופלים שנדרשו לעבור דרך ארוכה ורצופת מכשולים כדי לזכות בטיפול הנכסף, התפתח והתרחב מערך של מטופלים שחצה לאחרונה את רף 100,000. במסגרת האסדרה החדשה של משרד הבריאות בתחום קנאביס רפואי, הוקמו עד היום כ-150 נקודות חלוקה בפריסה ארצית רחבה. המטופלים יכולים לגשת לבית המרקחת ולרכוש באופן מסודר קנאביס רפואי.

כיום, רשת סופר-פארם היא הרשת המובילה במאמץ הזה להנגיש את הטיפול בקנאביס למספר ההולך וגדל של מטופלים.

התאמת הטיפול האידיאלי להתוויה

על אף שמטופלים מקבלים המלצת רופא שכוללת מינון ואופן צריכה, ההתנסות האישית גם כן חשובה. משמעות הדבר בפועל היא שגם אחרי קבלת הרישיון, המטופלים מגלים עובדה חשובה – לא כל זני הקנאביס נולדו שווים. כאן בדיוק נכנס תפקיד הרוקח לתמונה.

"כשמטופל מגיע לבית המרקחת עם המרשם, בעיקר בפעם הראשונה, הרוקח שואל לרוב לשם מה נלקחת התרופה", מסבירה דורית זכאי, רוקחת ראשית בנקודת החלוקה של סופר-פארם בבית החולים איכילוב. זכאי עברה תוכנית הכשרה ייעודית, בעלת הרשאה מטעם היק"ר לניפוק מרשמי קנאביס רפואי ועוסקת בתחום כבר מספר שנים. "לפעמים המטופל מגיע עם כמה מינונים שהרופא רשם והוא לא יודע איזה מינון נדרש, לאיזה סימפטומים ובאילו שעות מומלץ לצרוך. על פי ההתוויה, הרוקח מנסה להבין איזה סוג של קנאביס עשוי לסייע. לפעמים הרופא ירשום משהו מאוד כללי. הריאיון עם הרוקח יוכל לדייק יותר את השימוש בהתאם לצורך המטופל".

איך זה עובד בעצם?

"למשל, חלק ממטופלים נוטלים קנאביס לשיפור מצב רוח והגברת תיאבון. במקרה כזה נציע להם זני סאטיבה דומיננטיים. לשיכוך כאבים או לסיוע בשינה נציע יותר זני אינדיקה דומיננטיים. המטופלים הכימותרפיים שאנו פוגשים הרבה באיכילוב לרוב יזדקקו לשניהם – זן שיעזור לתפקד ולאכול ביום ומשהו שיעזור לישון בלילה".

בית מרקחת (צילום: אימג'בנק / Thinkstock)
בית מרקחת|צילום: אימג'בנק / Thinkstock

סיוע בנטילה נכונה

הנתונים בשטח מראים כי רבים מהמטופלים מגיעים אל בתי המרקחת, ללא כל ניסיון בשימוש בקנאביס. גם כאן, סיוע הרוקח הוא קריטי.

"מתחילת הרפורמה, הפך הרוקח לחוליה האחרונה בשרשרת אספקת הקנאביס", מתאר טארק סוואן, רוקח בסניף סופר-פארם ארלוזורוב בת"א. "הוא הגורם האחרון שהמטופל פוגש לפני שיתחיל לצרוך קנאביס. הרוקח מספק ייעוץ רוקחי, במסגרתו מפרט על אופן השימוש ועל תופעות לוואי שכיחות. לא פחות משאנו מסבירים מה אפשר לעשות עם קנאביס, אנחנו מסבירים מה אסור בשום אופן לעשות אתו".

מה למשל?

"כמובן שאסור להעבירו לאנשים שאינם בעלי רישיון, או לסחור בו ואין רשות לעזוב את גבולות המדינה עם הקנאביס פרט לאישורים מיוחדים", מסבירה זכאי, "צורת הנטילה היא אחד הנושאים המרכזיים שעולים. אין צורת נטילה שתתאים לכל מטופל. יש מטופלים שיתאים להם עישון או אידוי, בעוד שעבור אחרים נטילת שמן תחת הלשון תתאים יותר. צריכה בשאיפה היא מהירה יותר ולרוב גם קצרת טווח. נטילה תחת הלשון תהיה מתמשכת אבל לעתים קרובות ההשפעה תיקח זמן. אלו שיקולים שכדאי לקחת בחשבון שבוחרים בצורת הנטילה המתאימה".

ליווי מקצועי לאורך כל תהליך הטיפול השוטף

במהלך הטיפול, טבעי שיעלו לא מעט שאלות ותהיות. התאמת הזן האידיאלי עשויה לקחת זמן ולא פעם יש תופעות לוואי. דורית וטארק מדגישים עד כמה חשוב לפנות לגורם מקצועי כדי לקבל מידע אמין.

"חשוב להבין, רוקח בנקודת החלוקה עובר קורס מקצועי של 40 שעות ומבחני הכשרה קפדניים כדי לקבל את התעודה שמעניקה לו את הסמכות להתעסק עם קנאביס. אנחנו דואגים לעדכן את הידע שלנו באופן תדיר ושומרים את האצבע על הדופק כדי להבטיח שנוכל להעמיד לרשות המטופלים את המידע המקצועי הראוי ביותר", אומר טארק.

שמן קנאביס (צילום: shutterstock)
צילום: shutterstock

איזה סוג של מידע מקצועי מטופלים מקבלים דרך רוקח עם הרשאה לניפוק קנאביס?

"לכל אוכלוסייה יש דגשים שכדאי לתת לאורך הטיפול", מסבירה דורית, "בקרב האוכלוסייה הצעירה לא פעם נזהיר מפני נטילת מינונים גבוהים מדי שעלולים לגרום לטשטוש ופרנויה, אנחנו מזהירים לעתים קרובות גם מפני נהיגה תחת השפעה. בקרב האוכלוסייה המבוגרת חשוב לתת דגש על סיכוני הפגיעה בשיווי המשקל תחת השפעה והסבירות לנפילות מסוכנות".

אילו תלונות יוצא לך לשמוע הכי הרבה ממטופלים?

"כשזה מגיע לחוויית הטיפול, אני שומעת בעיקר אמירות כמו 'נשפכתי לגמרי' או 'נפלתי לגמרי', אחרים מרגישים שזה לא עזר בכלל ולא כל כך השפיע. מטופלים שלא הרגישו השפעה עלולים להעלות מינון מהר מדי, עוד שאיפה ועוד טיפה. אנחנו ממליצים לעשות את תהליך הגדלת המינון אך ורק בייעוץ רופא. בכל מקרה,  אני ממליצה למטופלים שלא קיבלו הנחיות מדויקות מהרופא, לעבור תהליך הסתגלות ולבחון כמה זנים, לפני שיחליטו אם הטיפול בכלל מתאים להם. אנחנו תמיד מבקשים שיגידו לנו מה פחות התאים ומה יותר כדי לעזור להם לדייק את המענה".

"כמובן שאנו כאן גם כדי לסייע ולתת ייעוץ, בכל מקרה של תופעות לוואי לא נעימות", מוסיף טארק. "לעתים קרובות, תופעות הלוואי קשורות לנפילת סוכר או עקב נטילת מינון גבוה. אנחנו נסביר איך להימנע מהתופעות הבלתי נעימות ולצאת מזה כמה שיותר מהר ובאופן מיטיב".

קנאביס רפואי (צילום: Cambridge Jenkins IV, unsplash)
צילום: Cambridge Jenkins IV, unsplash

מסייעים בשמירה על הרצף הטיפולי

עם זאת, התלונה המרכזית ביותר שגם דורית וגם טארק שומעים מהמטופלים באופן קבוע, לא קשורה בהכרח לאיכות הטיפול, אלא דווקא למחיר ולזמינות הזנים.

"חשוב לי לציין שאנחנו כתובת חשובה גם בעניין הזה", מבהירה דורית, "על אף שלא נדרשת סמכות רוקחית כדי לקבל פתרונות טכניים, אנחנו כאן כדי לתת מידע על זנים שזמינים עכשיו לפי מחיר, או על זמינות של זן מסוים שהם יודעים שטוב עבורם. אנו משתדלים עד כמה שמגבלות השוק מאפשרות, לסייע למטופלים לשמור על רצף טיפולי וליהנות מהתמורה הטובה ביותר עבור התשלום".

"עד לאחרונה התלונה הכמעט בלעדית ששמעתי נסובה סביב המחסור בזנים ומחיר הטיפול", מוסיף טארק, "היום, למרבה המזל, יש זנים כמעט בכל קטגורית מחיר. יש מגוון רחב של זנים מצוינים שמתאימים למגוון התוויות במחיר מסוים והמטופל יכול לבחור בטיפול שמתאים לתסמינים וליכולות הכלכליות שלו. אנו בבתי המרקחת דואגים לשמור על קשר מתמיד עם הספקים השונים כדי לשמור על מלאי אופטימלי ולשמור על רצף טיפולי עד כמה שאפשר".

  • אין באמור כדי להוות פרסומת ו/או עידוד לשימוש במוצר קנאביס רפואי, המותר לבעלי רישיון מתאים ובכפוף למרשם בתוקף.
  • אין באמור כדי להוות חוות דעת רפואית ו/או מקצועית ו/או כדי להחליף את הצורך בייעוץ רוקחי פרטני ו/או רפואי.