גולן ג'רופי עבר הרבה בחיים. הרבה מאוד. אם לצטט מ"מלחמות הקנאביס", ספרו של תום וגנר שפורסם השנה, "גולן הוא חולה פוסט טראומה מאובחן, עם רישיון לקנאביס רפואי, הרבה מזל רע ופרצוף ששוטרים כנראה לא אוהבים". כעת, שנתיים אחרי שנאסר ועם שחרורו לשיקום ולמעצר בית, גילה את הצד הפחות נעים של העולם שבחוץ: בכלא גולן קיבל את הקנאביס שלו באופן קבוע, שלוש פעמים ביום, כפי שאמורים לקבל תרופה. ובחוץ? מסתבר שרישיון הקנאביס שלו בוטל, הרופא מסרב להעניק לו רישיון חדש, וקביעת תור לרופא אחר היא פרוצדורה הרבה יותר מסובכת מכפי שאתם יכולים לדמיין.
גולן, 35, הבין עוד לפני שהיה בן 18 שקנאביס הוא הדבר היחיד שעוזר לו להתמודד עם טראומה קשה שחווה בילדות. "עצרתי טראמפים אחרי העבודה בלונה גל ועצרו, בני מיעוטים ותקפו אותי באכזריות על רקע לאומני. רגע לפני שאחד מהם דקר אותי למוות, הם עצרו ונסעו משם ואני הגשתי תלונה במשטרה. התלונה נסגרה מחוסר עניין לציבור, אבל הקנאביס שלי ממש מעניין אותם".
על אף שרק בגיל 27, אחרי שנים של פניות וניסיונות, אובחן כפוסט-טראומתי והחל לקבל קנאביס רפואי ברישיון, הוא ידע כבר הרבה קודם שבלי הקנאביס שלו הוא לא יכול לישון בלילה.
עוד דבר שגולן למד עוד לפני גיל 18 זה שקנאביס יכול לסבך אותו עם החוק. כבר שנים שהוא מוצא את עצמו נעצר ונאסר פעם אחר פעם בגלל עבירות שונות הקשורות בקנאביס, כאשר בפעם האחרונה נשלח ל-30 חודשי מאסר בעקבות מכירת קנאביס לשוטר. לטענתו, את המהלך הזה עשה בכוונה. "לא יכולתי להתמודד עם המציאות בחוץ, של השינויים ושל נפגעי הרפורמה, ממחאה למאחה ומלוויה ללוויה. יצאתי מדעתי והחלטתי למכור לשוטר, כדי לקבל טיפול בשב"ס", הוא מספר.
ואת הטיפול בשב"ס הוא בהחלט קיבל. במסגרת הקפדנית של בית הכלא, למרות קשיים שחווה בהתחלה, הכל דפק כמו שעון. "בשב"ס קיבלתי טיפול 3 פעמים ביום, הכל היה בסדר", הוא אומר. "בסוף המאסר קיבלתי 40 טיפות ביום, שלוש פעמים ביום".
באזרחות, לעומת זאת, הדברים מסובכים הרבה יותר. "עכשיו השתחררתי לשיקום והרישיון שלי מבחינת היק"ר בוטל. התקשרתי לרופא שלי שיחדש את הרישיון ויסדר, והוא אמר 'אני לא מוכן להמשיך לטפל בך, אתה סחרת ואני לא מוכן להמשיך להיות הרופא שלך'. היק"ר (היחידה לקנאביס רפואי במשרד הבריאות) ביקש לבטל את הרישיון, ועכשיו הוא לא בתוקף".
חשוב להבין את הדברים לאשורם. גולן ג'רופי עבר על החוק, נענש במסגרת החוק ושילם את חובו. משרד הבריאות בחר להעניק לו עונש נוסף, ושלל לו את הרישיון לתרופה שלו. בכלא, לעומת זאת, הוא קיבל את הטיפול לו הוא זקוק. "אם עכשיו אני חוזר לשב"ס אז מותר לי לקבל. אמרתי ליק"ר 'אתם רוצים שאני אחזור לכלא?'. הבדיחה הזאת על חשבוני כחולה נמאסה עלי מזמן, אני מגיל 15 פוסט טראומטי עקב לינץ' שעברתי וחווה אותו כל לילה. הדבר היחיד שעוזר לי לישון זה קנאביס או חשיש, בגיל 27 הביאו לי רישיון לגמילה אחרי שבע שנים של סירובים לטיפול. אתם אונסים אותי להיות עבריין".
הבירוקרטיה מסבכת
גולן השתחרר מהכלא וניגש מיד אל בית המרקחת כדי לקנות לעצמו את הקנאביס שלו, התרופה שלו. כשאמרו לו שהרישיון שלו כבר לא בתוקף, פנה אל הרופא המטפל, שהבהיר לו שהוא לא מוכן לקבל אותו ולהעניק לו רישיון חדש. גולן לא איבד את העשתונות, עשה מה שצריך לעשות ופנה אל קופת החולים במטרה לקבוע תור לרופא חדש. הו אז התברר לו כי כרטיס החבר בלו בקופת החולים מוקפא, וכי מבחינתם הוא רשום תחת האחריות של שב"ס.
אז גולן פנה אל ביטוח לאומי, והצליח לקבוע תור ל-23 בדצמבר. שם אמורים לשנות את הסטטוס שלו ולאפשר לו להפשיר את כרטיס קופת החולים שלו. כשיסדיר את הפשרת הכרטיס, יוכל לקבוע תור לרופא משפחה, לקבל סיכום של המידע הרפואי שלו ולקבוע תור לרופא המטפל בקנאביס במטרה להוציא רישיון מחודש. "עד אז, אני בתהליך בירוקרטי לא שפוי, ואני בכלל בזמן שיקום" מתאר ג'רופי. "זה לא הוגן להציב אותי במצב כזה אחרי 23 חודשים בהם שילמתי את חובי לחברה על עבירה ללא נפגעים".
ג'רופי ממשיך: "אני בא ממקום שעשיתי טעות, אני מודה. עשיתי תהליך, אני כבר בשיקום, אני יודע לא לעשות טעויות ולא רוצה לעשות שום טעות. אנו כחולים אין לנו לובי, מי שייצג אותנו, הם (היק"ר) גוף כזה אכזר עם כל כך הרבה כוח, שאנחנו פשוט חסרי אונים. הם חזקים על חולים נכים וחסרי אונים. אתם מכירים בזה כתרופה. באיזו קלות אתם מבטלים לי את האישור?".
ממשרד הבריאות נמסר בתגובה: מפאת חיסיון רפואי אין באפשרותנו להתייחס.