בין הקולות החזקים שמגיעים מאנשי המשילות וההתיישבות, נמצאת תנועת רגבים, שהוקמה "במטרה להוביל לקביעת סדר יום יהודי וציוני למדינת ישראל בהיבטי קרקע וסביבה", כך על פי אתר הארגון. "התנועה שמה לה למטרה להשפיע על כלל מערכות השלטון במדינה, להביאן לפעול ולשמור על אדמות העם היהודי ועל אוצרות הטבע והנוף של ארץ ישראל ולמניעת השתלטותם של גורמים זרים על משאבים אלו". מבלי להיכנס לעניינים פוליטיים, ולמרות שעמדתה הפוליטית של התנועה ברורה מאוד, חלק ניכר מהפעילות שלה מוקדש לאזור הנגב, אחד האזורים המאתגרים בתחומי ארץ ישראל.

לא חסרות ידיעות על המערב הפרוע המתחולל בדרום – באזורים רבים בנגב הפשיעה משתוללת. פרוטקשן, גניבות ציוד צבאי וציוד חקלאי, פריצות לבתים וגניבות וגם הקמת מאות חממות לא חוקיות לגידול קנאביס. במרץ השנה הוציא מנכ"ל תנועת רגבים, מאיר דויטש, ספר בשם בדואיסטן, המתאר בפרוטרוט את הנעשה בנגב, ואיך המדינה והמשטרה הרימו ידיים במלחמה מול הפשיעה שממררת את חיי התושבים. אחד הנושאים שדויטש מתייחס אליהם בספרו הוא חממות הקנאביס, שמוקמות בשטחי אש של צה"ל באזור צאלים ובאזורים אחרים. יש מטיילים בדרום שנתקלים בחממות האלה במקרה, וגם מרשים לעצמם לקטוף, ודויטש אף צירף לספרו מפה של חממות הגידול, והוסיף גימיק: קואורדינטות מדויקות של חלק מהחממות, עבור מי שמעוניינים לצאת לקטיף עצמי.

באמת שלחת אנשים לקטוף קנאביס בשדות של הבדואים? זה לא מסוכן?
"זה היה רק קואורדינטות, לא בדקתי מה קרה עם זה ואם אנשים הלכו וקטפו. זה היה סוג של גימיק לגרום לאנשים להבין שהחממות האלה אמיתיות. אני לא לוקח אחריות, כל אחד לוקח אחריות על עצמו, אני רק מיידע את הציבור".

מבצע
צילום: דובר צה"ל

במשטרה העריכו כי יש ברחבי הנגב מאות שדות וחממות שבהם בדואים מגדלים מריחואנה באופן לא חוקי, בשטחי אש או במקומות מדבריים שוממים. לטענתם, אלפי שדות כאלה הושמדו בדרום במהלך השנים האחרונות. דויטש מספר שרוב החממות שאליהן התייחס בספר, כבר לא קיימות. "הייתה לאחרונה פעילות מאוד רחבה של צה"ל ושל רשות מקרקעי ישראל והסיירת הירוקה, והם שרפו מאות חממות קנאביס, אז אפשר לומר שיש פה איזו התעוררות. זו בעיקר פעילות של משרד הביטחון ושל צה"ל. אני רק קצת מתבאס כי לא נעשתה שום עבודה מודיעינית כדי למצוא את העבריינים. זה מאוד חבל. הקנאביס בחוות היה כבר לקראת קטיף אז הם הפסידו הרבה כסף".

כשאני שואלת אם הוא יודע אם אכן הושמדו החממות הרלוונטיות מהספר, דויטש אומר שהוא לא בטוח אבל שיברר עם אחד מרכזי התנועה באזור. למחרת יוצר קשר אברהם מתנועת רגבים ומעדכן שרוב החממות שהקואורדינטות שלהן צוינו בספר אכן לא קיימות יותר. "בדקנו את רוב נקודות הציון שהפנינו אליהן, או שהן הושמדו, או שהן נקטפו", הוא אומר. "מה שהיה כבר לא קיים בשטח".

אבל זה כמובן לא אומר שאין חממות נוספות, או שלא יקומו כאלה. "על כל שדה או חממה שאנחנו משמידים העבריינים מקימים עשרה. זה משחק של חתול ועכבר שלא מסתיים לעולם", אמר בעבר למאקו קצין משטרה. דויטש מסכים: "אני חושב שזה נושא סקסי שמקבל חשיפה תקשורתית. לבוא ולשרוף זה נורא פשוט, ודווקא בחממות הסמים המשטרה מטפלת, אבל לשרוף זה מספיק. לדעתי צריך להעמיד מארב של לוחמים ולתפוס את העבריינים ולהעמיד אותם לדין. המשטרה מציגה את זה כהצלחה, בעיניי זו לא הצלחה. זה אמנם אירוע שהוא לא מסוכן ומסובך כמו טיפול בנשקים לא חוקיים או פרוטקשן, אבל החממות פשוט ימשיכו לצוץ".

משטרת ישראל חשפה שדה קנאביס בנגב (צילום: דוברות משטרת ישראל)
צילום: דוברות משטרת ישראל

כמה אחוז מהפשיעה הן מהוות לדעתך?
"אין לי מושג. אני יכול להגיד לך שיש פה את אפקט הבלון – אתה לוחץ במקום אחד וזה מתנפח במקום אחר. סגרו את הגבול עם סיני אז יש פחות הברחות ולכן יותר חממות בארץ. אז נראה את זה ביותר פרוטקשן ויותר נשקים. הם פשוט יקימו חממות אחרות או ימצאו את עצמם במקום אחר של הפשיעה".

יש עוד אזורים בארץ שיש בהם כזה גידול?
"יש חממות בעוד מקומות, יש דירות ברחבי הארץ, אבל זה לא באותו קנה מידה. גם בתל שבע וברהט מצאו חממות סמים תת קרקעיות. אבל אנחנו מדברים על מאות, יותר מ-1,000 חממות, שגודלו בשטחי אש. למיטב ידיעתי זה רק בדואים. הייתה מעבדת סמים בצפון הנגב ששם הייתה שותפות בין יהודי לבדואי אבל זה בטל בשישים".

איך הגענו למצב הזה?
"אנחנו נמצאים על סף אנרכיה בכל מדינת ישראל. מי שראה את הסרטונים שאחרי הניצחון של מרוקו מבין שזאת אנרכיה. זה כל הזמן מתלקח במקום אחר, פעם חתונה, לוויה, נטיעות של קק"ל או ניצחון של מרוקו. המשטרה מנסה לשמור על שקט תעשייתי ושומרת על שקט באנרכיה. עשינו סתימה ולא טיפול שורש, והשן ממשיכה להירקב. במקום להשקיע כדי להעמיד את העבריינים לדין אז יופי, שרפנו כמה. זה לא מספיק".

תפיסת שדה קנאביס בנגב (צילום: דוברות משטרת ישראל)
צילום: דוברות משטרת ישראל

מבחינתו של דויטש רק החמרת והרחבת הענישה תתן מענה ממשי למצוקה. "צריך תוכנית מקיפה מאוד, לפחות של חומש. כי גם כשכבר תופסים אז הפושעים הם לא יושבים בכלא. יש לנו בעיה של בתי משפט וצפיפות של בתי הכלא, צריך לטפל בהרחבת בתי כלא והרחבת ענישה, בעיני צריכות להיות תקנות לשעת חירום".

קיצוני.
"נכון, תקנות לשעת חירום זה לא קונבנציונלי, אבל המצב קשוח. היום להכניס מישהו לכלא עבור פרוטקשן זה כמעט בלתי אפשרי – מישהו נכנס לחנות ונותן כרטיס ביקור ואם לא תתקשר אז יפגעו בך או בעסק. אין ראיות, אז זאת באמת בעיה. אני חושב שבאירוע של הקנאביס אין צורך בזה, אבל בהקשר של הפרוטקשן צריך להביא שב"כ ומודיעין כדי שיהיה אפשר להכניס בן אדם לכלא".  

מה עמדתכם הכללית בנושא קנאביס?
"אנחנו לא מתנגדים ולא תומכים. זה לא תחום שאנחנו מתעסקים בו כארגון. מבחינה חוקית אין לנו בעיה עם זה. אבל חשוב לזכור שביום שזה יהיה חוקי זה לא אומר שלא יהיו יותר חממות לא חוקיות, וכמו שהמחצבות החוקיות מתמוטטות, גם הגידולים הלא חוקיים עדיין יוכלו לשבור את השוק".