כשפרופ' רפאל משולם מהאוניברסיטה העברית החל להתעניין בצמח הקנאביס, הוא היה חריג מאוד בנוף של עולם המדע. זה קרה לפני 60 שנה, לפחות, וללא המחקר החלוצי שלו ושל קבוצת המחקר איתה עבד, כלל לא בטוח שתעשיית הקנאביס העולמית, כפי שאנחנו מכירים אותה כיום, הייתה קיימת. פרופ' משולם היה הראשון שהצליח לבודד את הרכיבים הפעילים העיקריים בצמח הקנאביס – CBD ו-THC – ובכך אפשר את תחילתו של המחקר באותם חומרים, מהלך שפרץ את הדרך לחקר הקנאביס כפי שהוא מתנהל בעולם בימינו. כעת ניתן לצפות בהרצאה מורחבת של פרופ' משולם באמצעות פלטפורמת SCREENZ.
עוד רגעים בהיסטוריה של הקנאביס:
>> הטיפול המדהים שהופיע באיחור של 30 שנה
>> תרבות הקנאביס המדהימה של נפאל
>> קנאביס בישראל בתקופת הברונזה
אבל הצעדים הראשונים לא היו פשוטים כל כך. כיום, הקושי העיקרי בביצוע מחקרים בקנאביס כרוך בהשגת אישורים וחתימות מכל הגורמים הביורוקרטיים הרלוונטיים. בשנות ה-60, לעומת זאת, לא הייתה כל מערכת מסודרת להשגת אישורים למחקר בצמח, שכן הוא נחשב בלתי-חוקי, ואף אחד מעולם לא בחן את האפשרות לחקור אותו. אי לכך, כמובן שגם לא הייתה כל אפשרות מוסדרת להשגת קנאביס למחקר. חוקרים רבים היו מתייאשים כבר בנקודה הזו, ומוותרים מראש על המחשבה הכמעט-מופרכת להתחיל לחקור את צמח הקנאביס. אבל פרופ' משולם החליט לגשת למלאכה.
"בניגוד לצמחים אחרים שקל להשיג אותם, אי אפשר ללכת לשוק ולקנות כמה קילו של חשיש", אומר פרופ' משולם בן ה-91, בראיון חדש שמופיע בפלטורמת הצפייה SCREENZ. "אני בעצם לא הייתי מודע לכל הרקע. הלכתי למנהל האדמינסטרטיבי של המכון (מכון וייצמן) ושאלתי אותו: 'האם אתה מכיר מישהו במשטרה שיכול לתת לי חשיש למחקר?'. הוא בקושי הכיר אותי, הייתי אז חוקר זוטר. הוא הרים טלפון, צלצל למישהו במשטרה ושאל אותו, ואני שומע מהצד השני 'האם אפשר לסמוך עליו?', אז המנהל, שבקושי הכיר אותי, אמר 'כמובן שאפשר לסמוך עליו'.
נסעתי למשטרה, שתינו קפה, הוא אמר 'כן, זה מאוד מעניין לדעת מה המדע מאחורי החשיש, מאחורי הקנאביס', הלך והוציא חמישה קילו של קנאביס שהוברח מלבנון. עליתי על אוטובוס, לא הייתה לי מכונית, ונסעתי לירושלים. היה ריח מיוחד של הקנאביס. אנשים, שמעתי מאחורי, אומרים 'איזה ריח... לא מכיר ריח כזה'. משום מה לא אמרתי להם ממה הריח. בכל אופן הבאתי את זה לירושלים, וכך התחיל המחקר. חשבתי שיהיה מחקר שיימשך שנה-שנתיים. הוא נמשך שנים רבות". וכל השאר – היסטוריה.
לצפייה בראיון המלא: פלטפורמת SCREENZ