גידול קנאביס ביתי הוא אחד מיסודות היישום של הלגליזציה העולמית שמתפתחת בקנדה, ארה"ב ומדינות מסוימות באירופה ודרום אמריקה, כיוון שבאופן בסיסי לפי החוק, כל מוצר אורגני שמותר לקנות בסופר, מותר גם לגדל. אחרי שנים של מדיניות הפללה בין לאומית שהולכת ונשחקת מסביב לגלובוס, אשר במהלכה גידול קנאביס בבית היה מוגדר כפשע חמור, כיום יותר ויותר בני אדם מסביב לעולם התחילו לשקול גידול קנאביס ביתי בתור אלטרנטיבה לרכישה בשוק החוקי ואפילו בשוק השחור, שכמעט תמיד מתקיים במקביל לשוק החוקי כדי לנסות להתחרות בו מבחינת מחיר או איכות.

האם גידול קנאביס ביתי הוא אכן הדרך ביותר לקבל קנאביס איכותי במחיר טוב? האם מדובר בפתרון ארוך טווח וישים שיכול לשרת גם מטופלים התלויים בקנאביס בתור תרופה או בתחביב ביתי שמגיע לסדר היום הלאומי בישראל אך ורק בשל הצורך החברתי הברור בלגליזציה? הרבה לפני שמתחילים לגדל את הצמח הראשון, הנה כמה דברים שכל מגדל קנאביס צריך לדעת על גידול קנאביס ביתי:

המחיר הכי טוב בשוק? לא בטוח שזה נכון ספציפית עבורכם

אחת מנקודות המכירה החזקות ביותר של גידול קנאביס ביתי היא המחיר, כיוון שרוב השיח בנושא החל רק בשנים האחרונות, בהן ירד המחיר הממוצע של גרם קנאביס בישראל מ-120 ₪ לכ-50 ₪ ואפילו פחות. מה שהיה פעם הבדל משמעותי שלא היה אפילו צורך לחשב אותו בצורה מדויקת, הפך עם השנים להפרש מינימלי שכדי לנצלו בצורה יעילה. כך שהמגדל נדרש ליכולות לא מבוטלות ולידע מבוסס שניכר בכישורי הגידול שלו. אחרת, העלות לכל גרם קנאביס שמופק, עוד לפני שנכנסים לאיכות, היא אינה אופטימלית בכלל.

בגידול ביתי ממוצע בכל מדינה שמזג האוויר בה הוא חם, כלומר שפורמט הגידול הביתי צריך להתבצע בה בחדר ממוזג בקביעות ולא רק מאוורר, עלות החשמל לבדו, ללא העבודה והציוד, מכסה כמעט לחלוטין את העלות של רכישה בכמויות גדולות יותר. מחירו של גרם קנאביס מגיע בקלות לכ-25-30 ₪ לגרם. במחיר כזה, כמעט לאף אחד לא שווה לגדל לעצמו, אלא במידה ומדובר בגנן מיומן. נכון שישנן דרכים להוריד את עלויות הגידול (בטווח הארוך) כמו שימוש במנורת גידול המבוססת על טכנולוגיית LED שצורכת פחות חשמל ויוצרת פחות חום. אך החשבון הפשוט שכולל את ההתייקרות בעלות הרכישה והתחזוקה של הציוד, עוד לפני חישוב של עלות זמן העבודה והתחזוקה השוטפת של הגידול, קובע כי במחירים החדשים של השוק העולמי, בעיקר אלו שהתייצבו בישראל, גידול ביתי הולך ונעשה פחות משתלם, במחיר הנוכחי של הציוד ובעיקר של החשמל. גם אם לא מדובר בהפרש שלילי מדי, עדיין לרוב מדובר בהשקעה כספית גבוהה יותר, תמורת מוצר שצריך להפיק לבד בבית, מה שכמובן נשמע כמו אבסורד כלכלי לרוב האנשים.

האיכות הכי טובה? בהצלחה למגדלים המתחילים

גידול ביתי של צמחים הוא תחביב שלא ניתן לכנותו בשם יותר מתאים מאשר "פשוט", וכך גם גידול של צמח קנאביס. כלומר, אם לא הייתה שאיפה להפיק ממנו תוצר לצריכה, הגידול הוא משימה פשוטה מאד. הבעיה מתחילה למי שמנסה לייצר לעצמו תוצרת איכותית, בשאיפה כזו שתהיה דומה ככל האפשר למה שהוא מכיר מחנויות קנאביס מקצועיות באמסטרדם למשל, או אפילו בהשוואה לגידולים מסחריים איכותיים שנמכרים בשוק השחור. איכות, כידוע, היא דבר שקונים בדרך כלל ביוקר, ובמקרה הזה מדובר על השקעת זמן רב בפיתוח ושכלול של מערכת הגידול ובעיקר של כישורי המגדל כדי להגיע לתוצר איכותי שיופק בכמות סבירה.

כיוון שצרכני קנאביס רבים נוטים לתעדף מחיר וכמות על פני איכות, לפחות בחתך האוכלוסייה העיקרי שמורכב ברובו מצרכני פנאי, איכות היא לפעמים הפרמטר שהכי נוח להתפשר עליו. עם זאת, עבור צרכני קנאביס רפואי איכות היא לעיתים מושג זהה ליעילות הטיפול ומניעת תסמיני המחלה, מי שזקוק לקנאביס באיכות גבוהה בכל רגע נתון, ככל הנראה יעדיף להמשיך לרכוש אותו מגורמים יותר מקצועיים מאשר לנסות לפתח בעצמו בחלל הגידול הביתי. מי שרוצה לפתח בעצמו, יזדקק לכל הפחות ללא מעט זמן וניסיון בתחביב החדש כדי להגיע לתוצאה האיכותית שהוא מדמיין בראש.

גידול קנאביס ביתי – מהו הציוד הבסיסי ואיך מתכננים את חלל הגידול?

אם הוחלט בכל זאת לבחור בגידול קנאביס ביתי בתור דרך להפקת קנאביס לשימוש או אפילו בתור סתם תחביב לשעות הפנאי, אינו דורש מהמגדל המתחיל לרכוש ציוד רב, כדי להתחיל את מחזור הגידול הראשון שלו. "ערכה לגידול צמחים" היא תיאור מצוין המסכם בקצרה את כל מה שצריך כדי לגדל צמחים בתור חלל ביתי סגור. כיוון שאין שום פריט ציוד ספציפי שמפריד בין "ערכה לגידול צמחים" לבין "ערכה לגידול קנאביס", ניתן לכנות זו כך או כך. ככלל, ערכה זו היא כל מה שצריך לקנות כדי להתחיל לגדל (כמעט) כל סוג של צמח שאינו חשוף לאור השמש ונמצא בתוך חלל סגור בתוך חדר בבית.

ערכה זו כוללת קודם כל את חלל הגידול עצמו, מתוך הנחה שהצמחים אינם גדלים כחלק אינטגרלי מחלל הבית אלא בתוך חלל ייעודי משלהם, אוהל גידול או כל חלל אטום אחר שניתן לאוורור מבוקר. לאחר מכן היא כוללת את האלמנטים הבסיסיים שדרושים לקיום חיי צמחים שהם אור (מנורת גידול), מים (מערכת השקיה, ניתנת להחלפה בהשקיה ידנית) ואוויר (מפוח ומאווררי פנים) כמו גם עציצים ואדמה לשתול בהם את הצמחים עצמם. לרוב מערכת הגידול הראשונה שמגדל מתחיל יסתפק בה תהיה המערכת הבסיסית הזו, בנוסף למוצרים נלווים מתכלים כמו דשנים וציוד קצה למדידת מדדי איכות וטמפרטורה.

כדי לדעת מה יהיו האלמנטים המדויקים של מערכת הגידול שניתן להקים בחלל הביתי ובעיקר מה יהיה גודלו של האוהל/החלל, צריך לקבל קודם כל תשובה לשאלה הראשונה: כמה חלל פנוי ייעודי קיים בבית, בו ניתן יהיה להקים את חלל הגידול. לאחר ייעוד החלל התיאורטי, התייעצות עם מומחה בחנות גידול ו/או קריאה עצמאית אודות מערכות גידול ביתיות ופריטי הציוד שהן מכילות, ניתן לבחור את מערכת הגידול (אוהל, תאורה, אוורור, חומרי דישון לתמיסת ההשקיה וכו') שתתאים לצרכים האינדיבידואליים המדויקים של המגדל.

השלב הראשון – לדעת שאתם לא יודעים, ואז ללמוד

גידול קנאביס הוא תחביב פשוט, כן, אבל כמו בכל תחום אחר שקיים בעולם הזה, לא מומלץ למסות לצלול לתוכו עם גישה של "יהיה טוב" בלי להבין דבר או שניים בחקלאות ביתית מודרנית, המכונה לרוב בשמות כמו "גידול הידרו" או "גידול צמחים ביתי". חשוב להבין שלא מדובר באותו המדע של צמחים שגדלים בטבע בעודם מחוברים לאמא אדמה, שגם בו אנשים לא נוטים להיות בקיאים במקרה סתם כך. לכן, לפני ששותלים את הצמח הראשון, כדאי לקרוא כמה מדריכים בסיסיים לגידול צמחים בכלל וצמחי קנאביס בפרט, פשוט בגלל שיש יותר מדי "דברים בסיסיים" שכדאי לדעת.

אז נכון, אם סתם תזרקו צמח לתוך עציץ עם אדמה ותקוו שהוא יצמח (עד כאן, אגב, כבר ביצעתם 3 טעויות שמגדל מנוסה יתעלה מעליהן בשלב ההנבטה, הנביטה וההשרשה מחדש) אתם כנראה תשיגו תוצאה כלשהי, אבל בהיבטים של השקעת זמן מול איכות התוצר הסופי, מדובר בבזבוז זמן כמעט מוחלט. במקום זה, כדאי ללמוד קצת על תנאי הסביבה האידיאליים לגידול קנאביס, שלבי מחזור החיים של צמח הקנאביס והצרכים השונים שלו בכל שלב, מחזורי תאורה שונים וחשיבותם, תזונה מבוקרת ושימוש בחומרי דישון ותוספים ואורגניים וכימיים, מנורות לחץ גבוה (HPS) מול נורות CFL ו-LED, מערכות ייעול הגידול כמו מערכת CO2 המבקרת תיעול באמצעות פחמן דו-חמצני ושאר נושאים, שאת חלקם אפשר אולי ללמוד בהמשך לאורך הדרך, אבל את רובם כדאי להכיר לפחות לפני שמתחילים לגדל בפועל.