נראה כי לאחרונה, נמצא פתרון מקורי לבעיית המחיר הגבוה של תפרחות הקנאביס הרפואי. זה התחיל בקנדה ובארה"ב וזה מטפטף גם אלינו: מדובר בקטגוריה חדשה של תפרחת הנקראת Small buds - "פרחים קטנים". תחת קטגוריה חדשה זו נמכרים פרחי הקנאביס הפחות גדולים, הפחות נאים לעין והפחות מעוררי תיאבון (מבחינה ויזואלית).
כך מתאפשר למגדלי ומשווקי הקנאביס לשמור על רמת המחירים הגבוהה של התפרחת הגדולה והיפה מצד אחד, ולצרכנים מתאפשר לרכוש קנאביס איכותי, אם כי פחות נאה למראה, במחיר שווה לכל נפש. בקליפורניה למשל, אם שקית של תפרחת רגילה כלשהי עולה לצרכן כ- 60$, שקית של אותו הזן, אבל ב"פרחים קטנים", תעלה לא יותר מ-30$ בלבד: מחצית המחיר.
האם זו עיסקה טובה? תלוי בתכולת השקית ובמחיר.
עקרונית, הפרחים הקטנים אמורים להכיל עד 10% פחות חומרים פעילים וטרפנים לעומת הפרחים הגדולים, או ה'רגילים' - פער בהחלט לא משמעותי. זו כמעט אותה האיכות, למעט גודל הפרחים.
ואשר לתכולת השקית: הגודל המינימלי של הפרח הקטן צריך להיות כסנטימטר עד סמטימטר וחצי, המשקל הממוצע של הפרח הקטן צריך להיות רבע גרם ומשקלו המינימלי 0.10 גרם. אם הפרח קטן יותר הוא לא ראוי להימכר, גם לא תחת התווית של "פרחים קטנים" והוא משמש בעיקר להפקת שמנים. הפרחים המובחרים או הרגילים, לעומת זאת, צריכים להיות בגודל של סנטימטר וחצי ומעלה ולשקול לפחות גרם אחד.
וכך, חוקי המשחק של הסחר בקנאביס מקבלים תפנית חיובית לכיוון השקיפות וההגינות: המחיר הגבוה של התפרחת האיכותית – המובחרת – ישמר, אבל התפרחת הפחות יפה תשווק במחירים זולים משמעותית. צרכנים שיעדיפו להתענג על מראה הפרח המושלם ימשיכו לשלם את המחירים הגבוהים ואילו צרכנים שטוענים כי "הכל נראה אותו דבר אחרי שהפרח נגרס" יוכלו ליהנות ממחירים מוזלים.
האם אפשר להשיג פרחים קטנים גם בישראל?
כיום, שקיות קנאביס רבות שנמכרות בשוק הישראלי במחיר רגיל מכילות שילוב של מעט פרחים גדולים והרבה פרחים קטנים. לא פעם התחושה שלנו, הצרכנים, היא כי אנו רוכשים מעין 'שקית הפתעה'. מן הסתם, היינו מעדיפים לדעת מראש אם השקית שרכשנו מכילה תפרחת מובחרת וגדולה או "פרחים קטנים" ולשלם כמובן בהתאם.
חלק מהמגדלים הישראלים הרימו את הכפפה והחלו לשווק בארץ את התפרחת הקטנה תחת התווית "מיניז": כך למשל, "פרחים קטנים" של הזן "בלאק דומינה" שגדל בחוות 'קנערבה' ומשווק על ידי חברת 'יוניבו' נמכרים במחיר מירבי של 150 שקלים, בעוד שהתפרחת הרגילה והגדולה נמכרת במחיר מירבי של 249 שקלים.
על פי התווית שעל השקית, התפרחת הקטנה מכילה 19.3% חומר פעיל מסוג THC ואילו התפרחת הרגילה מכילה 24.2%. בחישוב משוקלל, התפרחת הקטנה מכילה 20% פחות חומר פעיל אך היא זולה בכ- 40% מהתפרחת הרגילה. זו ללא ספק עיסקה פחות טובה מהעיסקאות המוצעות לצרכנים בקליפורניה ובקנדה, שם התפרחות הקטנות מכילות כ-10% פחות חומר פעיל ומחירן זול ב-50% - אבל זו התחלה לא רעה.
זנים נוספים שנמכרים כיום בגירסת ה"מיניז": "סוויט גנדי" של חברת גרינמד (150 שקלים ל"מיניז" לעומת 260 שקלים לתפרחת הרגילה), "ספאייר או.ג'י" של חברת קנערבה (249 שקלים ל"מיניז" לעומת 330 שקלים לתפרחת הרגילה) ועוד.
לדברי דוד פפו, יו"ר איגוד הרוקחים הפרטיים, גרסאות המיניז נמכרות מצויין: "בעיקר בגלל המחיר הנמוך שלהן", הוא מנמק, "הלקוחות הישראלים מחפשים מוצר שיעניק להם את התמורה הטובה ביותר לכספם, לכן המיניז נמכרות מצוין!"
"יש כמה מוצרים ממש טובים בקטגוריה שנמכרים ממש חזק, ויש כמה שלא. זה קשור בעיקר באיכות ובמחיר", אומר יניב גרנט, מבעלי רשת בתי המרקחת לאון פארם. "מאז שהכנסנו את המיניז לבתי המרקחת שלנו מגיע אלינו קהל חדש, שניגש לקנאביס הרפואי מנקודת מבט אחרת ומחפש את התמורה הטובה ביותר בעד הכסף. היום יש עודף היצע עצום בשוק, לכן אני צופה שבקרוב תהיה מגמה של הרחב הפערים מבחינת המחיר בין מוצרי הפרימיום לבין המוצרים האחרים, כולל המיניז. מחירי מוצרי הפרמיום ילכו ויעלו, ואילו מחירי יתר המוצרים ילכו וירדו."
לסיכום, להלן היתרנות והחסרונות של ה"מיניז":
היתרונות: המחיר הזול עבור זנים איכותיים, משקל קטן של ענפים (שנזרקים למאפרה), סיכון קטן יותר לעובש (בפרחים הקטנים), הטעם של הפרחים הגדולים והקטנים הינו זהה, כמעט את אותה תכולה של קנבינואידים וטרפנים, אחרי שגורסים את הפרח לצורך העישון או האידוי הגודל שלו לא משנה.
החסרונות: אחוז החומרים הפעילים נמוך יותר (חשוב שלא יהיה פער גדול מידי בין הפרחים הקטנים לגדולים), המראה של הפרח פחות אטרקטיבי.
אני נזכר באחת הפגישות האחרונות שלי עם יובל לנדשפט, הרגולטור הישראלי שביקש להרגיע את חששותי מעליית המחירים הצפויה עקב הרפורמה: "אני סומך על כוחות השוק" הוא אמר לי בזמנו: "השוק כבר ימצא את הדרך להוזיל את המחיר!" האם ה"מיניז" מלמדים על כך שבראייה לטווח הארוך - הוא צדק?
הכותב הוא פעיל ותיק למען ההכרה בסגולות הרפואיות של הצמח.