רבים מנסים להבין כיצד ה"קסם" של הקנאביס עובד. לאורך השנים גיליתי ששיחה השופעת במונחים ביולוגים על קנבינואידים, אנדוגנים, פיטו קנבינואידים ושלל מונחים אחרים תביא את השואל לאחד משני מצבים: או שהוא לא יבין או שהוא ישתעמם. אז ניסיתי לרכז את המידע האקדמי הרב שהצטבר בנושא, ולפשט ככל האפשר את האופן בו עובדת המערכת האנדוקנבינואידית על הגוף והשפעותיו של ה-THC (הרכיב הפעיל הפסיכואקטיבי של הקנאביס).
נתחיל בבסיס, הגוף, הרגשות והתגובות הפיזיולוגיות שלנו מתוכנתים להגיב לשינויים בסביבה החיצונית. המערכת האנדוקנבינואידית היא מערכת ביולוגית תומכת הקיימת בכולנו ופועלת בתגובה לסביבה החיצונית וגם הפנימית שלנו. היא בנויה מקולטנים ומולקולות המתחברות אליהם הנקראות אנדוקנבינואידים, מה שמוביל לתגובות ותהליכים ביולוגים מווסתים בגוף.
מדובר במערכת מאוד חכמה שיודעת להגיב למצבים שכיחים ביומיום כגון: רעב, כאב, לחץ או חרדה. במצבים אלו המערכת תפריש אנדוקנבינואידים לקולטנים והם למעשה יבצעו תהליכים שידמו שובע, ירידה בכאב, הפחתה של לחץ וכדומה.
מערכת בינה ביולוגית
המערכת האנדוקנבינואידית יודעת ללמוד ולהשתפר באופן עצמאי וטבעי. אמחיש באמצעות תגובה מחיי היומיום, אני עומד ברמזור ממתין לירוק ובוהה במראה. קול צפצוף חזק וחד נשמע מאחור מבהיל ומקפיץ אותי. הסיבה - פרץ של הורמון קורטיזול לדם מייצר תגובה בגוף, שתתבטא בתהליכים ביולוגים שיביאו לפרץ אדרנלין וללחץ מיידי שיעורר עוד בהלה. אך יחד עם הקורטיזול, משתחרר גם פרץ אנדוקנבנואידים מוגבר, שמסייע בתהליכים תומכים. נחזור לרמזור, שבדיוק מתחלף לאדום. אני שוב בוהה במראה, צפצוף רועש נוסף שיגיח מאחור יעורר אותי הפעם, אך לא יגרום לבהלה. כיצד זה קרה? המערכת האנדוקנבינואידית המשמשת כווסת בגוף למצבים משתנים מאוד חכמה ולמעשה לומדת באופן עצמאי לווסת במצבים שונים לרמה הנחוצה. כך, בצפירה השניה, הופרשה כמות נמוכה יותר של קורטיזול - מה שהוביל לתגובה ממותנת שנדרשה לסיטואציה שבה אין באמת סכנה.
מה עושה ה –THC וכיצד הוא משתלב בפעילות המערכת האנדוקנבינואידית?
בעת צריכת קנאביס אנו צורכים פיטו קנבנואידים מהצמח אשר דומים במבנה שלהם לאנדוקנבינואידים המופרשים בגוף, מה שמאפשר להם למעשה לחקות את הפעולות שלהם.
לצורך המחשה, דמיינו תאורה של כריסמס עם נורות קטנות בכל מיני צבעים. הנורות ידמו את פעילות המערכת האנדוקנבנואידית. כאשר קיים כאב, המערכת האנדוקנבינואידית פועלת והנורות הכחולות נדלקות, הכאב מופחת והן יכבו חזרה. כאשר ישנה חרדה, ישוחררו אנדוקנבינואידים והנורות הירוקות ידלקו ותופחת חרדה וכן הלאה. במצב של צריכתTHC, הוא מדמה פעילות מלאה של המערכת האנדוקנבינואידית ואז הנורות יפעלו כולן .
יש לכך גם חסרונות. בעצם ה"תחליף המלא" שמציע הפיטו-קנבינואיד THC מביא לכך שהמערכת האנדוקנבינואידית אינה זקוקה לעבוד כמעט באופן עצמאי, מה שיגרום לירידה משמעותית בתפקודה והפסקת תהליכי הלמידה הטבעית שלה להתמודדות במצבים.
למשל במצב רעב, הקנאביס ידמה מצב של שובע שאינו אמיתי לאורך זמן עד לכדי כך שהגוף חסר כל אנרגיה באופן מוקצן. מצב שכזה יביא למצב של אותות המשדרים כי צריך לאכול עכשיו והרבה, בולמוס המוכר כ'מנצ'יז'.
בנוסף, שימוש מוגבר ב- THC לאורך זמן עלול לגרום לתלות. מטופל שמעוניין להפסיק את הטיפול לאחר מספר שנים שהשתמש במינון גבוה, עלול למצוא עצמו מתקשה להתמודד ולתפקד במצבים מסוימים ועשוי להגיב באופן מוקצן של כעס ועלבון. במקרים של כאב או תופעות אחרות שבעבר הקנאביס טיפל בהן, הן עלולות להקצין, מכיוון שהמערכת האנדוקנבנואידית תתקשה לספק מענה כבעבר. עם הפסקת השימוש בקנאביס, שיפורים שהושגו לאורך שנים עשויים להסתיים ברגרסיה.
איך תסייעו לעבודת הקנאביס?
לסובלים ממצב רפואי כרוני, קנאביס כקו מוצא אחרון עשוי לשפר את המצב פלאים לאורך זמן, אך לא לתקנו. לכן עליכם לצרוך אותו באופן קבוע ובמקביל לבצע תחזוקה "ידנית" מלאה של ויסות המנגנון האנדוקנבינואידי.
כלומר, לא להמתין לרעב, אלא להסדיר ארוחות לאורך היום שיאפשרו למנגנונים הפיזיים שלנו לעבוד טוב יותר. למתמודדים עם פוסט טראומה, אל תמתינו עד שתתפוצצו מכעס לשווא, או חלילה תסבלו מחרדה, צרכו את המנה במועד. סובלים מכאב כרוני? החלו את הצריכה כבר בבוקר והקפידו על תחזוקת הטיפול לאורך כל היום – אל תבנו על המערכת האנדוקנבינואידית שתעשה זאת בשבילכם באותו האפקט שהקנאביס יכול.
השתדלו לחלק את הצריכה בהתאם להשפעת החומר על הגוף לאורך היום, נהלו טבלת צריכה מסודרת לפי שעות ובהתייחסות לפעילות היומיומית שלכם. הקפידו ליטול את המנה בזמן אחרת תמצאו עצמכם במצבים לא נעימים של חוסר סבלנות, רעב וכדומה.
ניתן לצרוך פיטו קנבנואידים גם ממקורות טבע צמחיים אחרים, אך הם אינם משפיעים באותה רמה ולכן את אלו אציע כתוסף ולא כתחליף: קקאו, רוזמרין ופלפל שחור. הקפידו על אכילת מזונות עם שומנים ופחמימות, נשנוש חטיפים בריאים כגון: אגוזים ותמרים לאורך היום ימנע תחושות רעב וזלילות מיותרות. שייקים טבעיים יעשו גם עבודה מצוינת.
אם קיבלתם THC במינון גבוה צרכו לצידו CBD. תוספת של CBD לטיפול תביא לתמיכה מוגברת בתהליכים רפואיים שמקלים על המערכת העצבית. בין אם מדובר בבעיות דלקתיות בגוף , דלקות כרוניות בדרכי נשימה עקב צריכה בעישון או אידוי, או כאבים ממקור נוירולוגי ומניעת מצבים כגון חרדה וקשיי ריכוז.
** אלי לוי הוא מדריך ומנהל מוסמך בעמותת מעלה - מרכז עוז להחלמה ושיקום