סגולות המרפא של צמח הקנאביס ידועות עוד משחר ההיסטוריה, אך ההכרה הלגאלית בשימוש בו לצרכים רפואיים בעשור האחרון הביאה לקפיצה משמעותית במחקר ובשימוש ופיתוח הצמח לצורכי ריפוי בריאותי פיזי ונפשי. מבחינה זו, ישראל דווקא נחשבת לאחת החלוצות בתחום, עם שורה של מגדלים ויצרנים מקומיים שנחשבים למובילים במחקר, בידע, בניסיון ופעילות אל מול עשרות אלפי מטופלים.
יחד עם זאת, הקנאביס איננו תרופה אלא סם הנמצא תחת פקודת הסמים המסוכנים והדרך לשימוש חוקי בו רצופה בירוקרטיה ואישורים. עוד רחוק היום בו נלך לרופא המשפחה בכדי לקבל מרשם וכיום עוד נדרשות מצד המטופלים אי אלו פעולות בכדי לקבל את האישור המיוחל. אך ורק רופא מומחה, המורשה להענקת רישיון שימוש בקנאביס רפואי ע"י משרד הבריאות, יכול לספק אישור כזה וזאת רק כאשר נמצא כי צרכיו הבריאותיים של המטופל מוכרים ע"י המדינה לקבלת הזכאות לרכישתו. נעשה סדר:
מי זכאי לקבל רישיון לצריכת קנאביס רפואי?
חשוב לדעת שלא כל מחלה, בעיה רפואית או כאב כרוני יזכו את המטופל באישור שימוש. יותר מזה, גם מטופל שסובל מבעיות רפואיות המוכרות ככאלו שמעניקות זכאות לשימוש, לא יקבל אותו באופן אוטומטי.
גישת הבסיס של היחידה לקנאביס רפואי במשרד הבריאות (יק"ר) היא שאישור לשימוש ניתן במקרים בהם הטיפול התרופתי הקונבנציונלי אינו אפקטיבי מספיק ואינו מציג תוצאות. ההמלצה שלנו היא לערוך באופן עצמאי בדיקה של דרישות משרד הבריאות לגבי בעיות רפואיות שונות.
מחלות המזכות בקבלת אישור לקנאביס רפואי
אלה המחלות המוכרות ע"י יק"ר כמטופלות ע"י קנאביס רפואי: סרטן, קרוהן, קוליטיס, כאב כרוני, איידס (HIV), טרשת נפוצה, פרקינסון, תסמונת טורט, אפילפסיה, חולים סופניים, פוסט טראומה (PTSD).
אם הנכם סובלים מאחת המחלות או הבעיות הרפואיות הללו ועונים על רשימת התנאים, כפי שניתן למצוא באתר משרד הבריאות, עליכם לאתר ולמצוא את הרופא המתאים להתחלת תהליך קבלת אישור השימוש והרכישה של קנאביס רפואי.
איך מוצאים את הרופא המתאים לקבלת האישור?
כאמור, לא כל רופא הינו מורשה להנפקת רישיונות לשימוש בקנאביס רפואי, אבל לאחרונה שופרו התהליכים ונרשמה הקלה משמעותית במציאת רופא מורשה. חשוב לדעת כי חלק מן הרופאים מקבלים במסגרת הרפואה הציבורית במחיר מפוקח וחלקם במסגרת פרטית. לא תמיד נדרשת פגישה אישית וניתן לפנות באמצעות טופס מקוון ליחידה לקנאביס רפואי (יק"ר) במשרד הבריאות והיא תבצע בדיקת זכאות לקנאביס רפואי ותבחן האם המטופל עומד בתנאי הרישיון או לא.
כמה עולה ביקור אצל רופא מורשה להגשת בקשה לאישור קנאביס רפואי?
התעריף שקבעה הכנסת לביקור רופא בשירות הציבורי לקבלת רישיון שימוש עומד על 278 שקלים וביקור אצל רופא פרטי אינו במחיר מפוקח ועלול להגיע למאות שקלים לביקור. מטופלים אונקולוגיים זכאים לפנות למחלקות האונקולוגיות בבתי החולים לצורך הסדרת רישיון.
מיד לאחר שנקבע לכם תור עליכם לוודא כי נמצא ברשותכם התיק הרפואי המפרט את הבעיות הבריאותיות מהן אתם סובלים, היסטוריית הטיפולים שלכם והסיבה בגינה בחרתם להוציא רישיון שימוש בקנאביס רפואי.
עזרה בקבלת רישיון לקנאביס רפואי
מה קורה אם הרופא מחליט שאינכם זכאים לרישיון? ניתן לקבוע תור נוסף לחוות דעת שנייה ולקוות לשינוי בהחלטה. בנוסף, ניתן להיעזר בגופים ובעמותות המסייעות בקבלת אישור לקנאביס.
כאן תוכלו למצוא את רשימת הרופאים המוסמכים להנפקת רישיון למטופלים לרכישת קנאביס רפואי.
איך בוחרים את רישיון הזכאות המתאים לכם?
לאחר שקיבלתם אישור עקרוני לשימוש בקנאביס, דעו שלסוג הרישיון יש היבט משמעותי גם כן. עד לא מזמן נהוג היה להעניק רישיון זכאות לפי היקפי הצריכה (בחודש) ובמונחים של תפרחות (20-60 גרם בחודש) או שימוש בשמן קנאביס. היום קיימת קטגוריה נוספת ברישיון שמתייחסת לאחוז החומרים הפעילים בצמח – THC ו-CBD. הראשון מצויין באות T והאחרון באות C ולצידם תמיד מצוינים האחוזים הפעילים שלהם בזן הספציפי. ברוב הפעמים יבחרו הרופאים בתהליך הדרגתי והתחלה במינון נמוך. לאורך הדרך ניתן להחליף זנים, לשנות מינונים או תרכובות בהתאם להשפעת הטיפול. הכל כמובן בפיקוח הרופא האחראי.
היכן מוצאים בתי מרקחת לרכישת קנאביס רפואי?
לאחר שקיבלתם אישור ואת סוג הקנאביס המתאים לכם, כל שעליכם לעשות הוא למצוא את בית המרחקת שמחזיק במוצר או בזן הספציפי אליו קיבלתם רישיון. קיימים היום עשרות בתי מרחקת מורשים למכירת קנאביס רפואי ובפריסה ארצית, אך לא כולם מחזיקים בכל מגוון המוצרים והזנים ולכן כדאי לבדוק זאת מראש ולפני שמגיעים ממש לפתחו של הרוקח.
כאן מוצאים את רשימת בתי המרקחת המורשים למכור קנאביס רפואי.