בסוף מאי האחרון הוציא השר לביטחון פנים גלעד ארדן הנחיה גורפת לשירות בתי הסוהר לאסור על אסירי חמאס הכלואים בישראל לצפות במשחקי המונדיאל עד אשר יוחזרו הישראלים השבויים בעזה, אברה מנגיסטו והיסאם א-סייד, וגופות החיילים הדר גולדין ואורון שאול. "אין לי שום כוונה לאפשר למחבלי חמאס לצפות במונדיאל בשעה שגופותיהם של חיילנו מוחזקות בעזה ביחד עם אזרחינו החטופים", הצהיר ארדן. "מי שהוציא את עצמו ממשפחת העמים ודבק בתרבות של רצח וטרור, לא אמור ליהנות מתחרות ספורט בינלאומית שמחברת עמים שונים ברחבי העולם".

על פניו, שירות בתי הסוהר אוכף את הנחיית השר, ובטלוויזיות הנמצאות בתאים לא משודרים משחקי המונדיאל. אולם מתברר שלפחות חלק מהאסירים צופים במשחקים באין מפריע בתאיהם – באמצעות סמארטפונים מוברחים.

"כמעט בכל כלא ביטחוני יש  אסירי חמאס שברשותם סמארטפונים שבהם הם צופים בשידורי המונדיאל", מספר ב', אסיר ביטחוני לשעבר שריצה 22 שנות מאסר בכלא הישראלי. "בדרך כלל בכל טלפון סלולרי צופים כמה עשרות אסירים יחד. אני יודע בוודאות שהם צופים במשחקים בטלפונים שהבריחו להם". ב' מספר שהאסירים אף משתמשים בכספי הקצבה שהם מקבלים מהרשות הפלסטינית כדי לערוך ביניהם הימורים על תוצאות המשחקים.

מנהלי הכלא, מאמין ב', יודעים על התופעה אך מעדיפים להעלים עין. הצפייה במשחקים, לדבריו, נותנת להם שקט תעשייתי בתקופת הרמדאן המתוחה. "אם הם לא היו צופים במשחקים היו מהומות בבתי הכלא והיה בלגן אחד גדול", הוא מסביר. "שידורי הכדורגל זה חמצן של האסירים הביטחוניים".

ב' מספר כי בין האסירים הביטחוניים יש אהדה רבה לנבחרת איראן – בדיוק כמו בעזה ("כולם פה אוהבים את איראן, אלפים היו סביב הטלוויזיה והסמארטפונים כשהם שיחקו. אם הם היו עולים לשמינית הגמר – אתה לא מבין איזה חגיגה הייתה בעזה"). נבחרות אהודות אחרות הן מצרים וטוניס – שגם הן כבר הודחו מהטורניר. האסירים מתעבים את ערב הסעודית ואת מרוקו ואף מחרימים את הצפייה במשחקיהן. בין השחקנים, אגב, מסי גובר על רונאלדו בנוקאאוט.

הנחיית השר ארדן, אגב, נוגעת רק לאסירי חמאס. אסירים ביטחוניים אחרים – כמו אלו המזוהים עם הג'יהאד האיסלאמי (המעורב בימים אלה בירי רקטות ובשילוח עפיפוני התבערה בעזה), הפת"ח והחזית העממית – צופים במשחקים באופן חופשי.

לאחרונה הגיש אסיר מכלא שקמה עתירה לבית המשפט המחוזי בבאר שבע נגד מנהל כלא אשר מונע מהאסירים לצפות במשחקי המונדיאל. האסיר טען כי הוא מופלה לרעה לעומת אסירים ביטחוניים בבתי כלא אחרים בישראל. למנהלי הכלא ישנה הסמכות לשנות את חבילת הערוצים בה זכאים האסירים לצפות, וכך החליט לעשות מנהל הכלא. עוד בטרם נידונה העתירה הוחלט בשירות בתי הסוהר לאפשר לאסירי כלא שקמה לצפות במשחקים. "בשב"ס התקפלו והבינו שזו החלטה לא מידתית", אמר עו"ד רועי אטיאס אשר ייצג את האסיר.

מדוברות השב"ס נמסר: "ההחלטה נוגעת לאסירי חמאס ומבוצעת. אסירי חמאס לא צופים בערוץ ובוודאי שהנהלת הכלא אינה מעלימה עין אלא להיפך. לאסירים אסור להחזיק סמארטפונים או טלפונים מכל סוג. אנחנו מונעים זאת ובמקרה של הברחה מטפלים בחומרה".