א': איטליה

הנבחרת המעוטרת ביותר שלא נזכה לראות ברוסיה, אחרי שכשלה במשחקי ההעפלה מול שבדיה העקשנית. עוד יחסרו ברוסיה: הולנד, חביבת הקהל הישראלי; צ'ילה, שבזבזה את תור הזהב שלה; ארה"ב המאכזבת; וקמרון, הנבחרת האפריקאית שהעפילה הכי הרבה פעמים למונדיאל – אבל לא הפעם.

ב': ביטחון

אם מדינות כמו ברזיל ודרום אפריקה הצליחו להבטיח גביע עולמי ללא פיגועים, אפשר לצפות שגם רוסיה תעשה את זה. אחראי האבטחה מטעם פיפ"א כבר הבטיח מונדיאל שקט, תחת איומי טרור "פחות משמעותיים מאשר באנגליה או צרפת". על רקע איומים מפורשים של דאע"ש ישמרו על האוהדים ב-11 הערים המארחות יותר מ-100 אלף אנשי אבטחה, כשהטנקים והמשחתות נמצאים בכוננות בנמל קלינינגרד. אתם יודעים, שיהיה.

ג': גביע העולם

זה גביע העולם, לא מונדיאל. כמעט רק בישראל קוראים לזה מונדיאל. משמעות המילה mundial היא פשוט "עולמי" בספרדית. הטורניר שיוצא לדרך נקרא גביע העולם בכדורגל (FIFA World Cup בשמו הרשמי). אבל למה להסתבך ולטרוח עם שמות רשמיים כשהחלופה הלטינית נשמעת כל כך יותר טוב?

ד': דולר, שמונה מיליון

זה הסכום שכל אחת מ-32 הנבחרות המשתתפות הבטיחה לעצמה, גם אם תודח אחרי שלב הבתים. הנבחרות האפריקאיות, שהתקשו בהכנות לטורניר, קיבלו שני מיליון כמקדמה. סך הפרסים של פיפ"א מגיע ל-400 מיליון דולר, כשהזוכה תעשיר את קופת ההתאחדות שלה ב-38 מיליון, וסגניתה ב-28 מיליון – עלייה של שלושה מיליון דולר בסך הכל מהמונדיאל הקודם.

ה': הימורים

מווגאס ועד תל אביב – המהמרים כבר בטירוף. הפייבוריטית המוסכמת היא ברזיל עם יחס מחמיא של 1/4 בחלק מהסוכנויות, כשמיד אחריה גרמניה עם 2/9. ספרד, צרפת וארגנטינה סוגרות את החמישייה המובילה, ורוסיה המארחת החלשה מקבלת 1/50 אופטימי. לנועזים שיהמרו על פנמה או סעודיה מחכים רווחים ביחס של אחד לאלף. הטוטו מצפה לכ-100 אלף מהמרים בישראל - ואלה רק החוקיים.

ו': וידאו, שיפוט

המסכים עולים לדשא ברוסיה, מהפכת השיפוט יוצאת לדרך. בכל משחק ילוו צוותי השופטים בעוזרים (ועוזרים של עוזרים) עם גישה להילוכים חוזרים ואוזנייה לתקשורת עם השופט הראשי. נקודות המחלוקת שבהן מותר לעסוק הוגבלו לשערים, כרטיסים אדומים, פנדלים וטעויות בזיהוי שחקנים (כמו כרטיס צהוב לשחקן הלא נכון). ראיתם את השופט מסמן בידיו צורה של מרובע? הוא הולך למסך, ואתם - לשירותים.

ז': זלאטן איברהימוביץ'

"מונדיאל בלעדיי הוא לא מונדיאל", ירה מכונת הציטוטים – אבל הנבחרת השוודית נשארת נאמנה לסגל שהביא אותה לרוסיה ותנסה להסתדר בלעדיו. עוד פרצופים מוכרים שיראו את הטורניר מהבית: מריו גצה, שכבש את שער הניצחון של גרמניה בגמר המונדיאל האחרון; לירוי סאנה, הכדורגלן הצעיר של השנה בפרמייר ליג האנגלית, שנופה מנבחרת גרמניה; קארים בנזמה, שהושעה מנבחרת צרפת בעקבות פרשיית הסחיטה של מתייה ולבואנה; ושלל כוכבים שנבחרותיהם לא העפילו לטורניר, בהם ארתורו וידאל (צ'ילה), אריאן רובן (הולנד), גארת' בייל (וולש), ומעל הכל – אלוף העולם האיטלקי ג'אנלואיג'י בופון.

ח': חוליגנים

פולנים, גרמנים, סרבים, קרואטים, אוסטרים, וכמובן – בריטים ורוסים. ביורו האחרון ראינו מספר שיא של מהומות אלימות בין בריונים אירופאים עם שלל תקריות ומעצרים ברחבי צרפת. החוליגנים הרוסים מבטיחים מפגן כוח במונדיאל הקרוב ואף מזהירים אוהדים להט"בים מלהתקרב לאצטדיונים, אך השלטונות טוענים שאין מה לדאוג: מנהיגי ארגונים ייעצרו מראש, "תעודת אוהד" תוצמד לכל כרטיס לצרכי בקרה, והמשטרה המקומית מבטיחה לנקוט יד קשה נגד מפרי סדר. בינתיים איומים לקראת "פסטיבל של אלימות"  ו"מלחמת עולם שלישית" ממשיכים להיזרק לאוויר.

אוהדים חוליגנים - סיפורי היום (צילום: shutterstock | MediaPictures.pl)
פסטיבל של אלימות|צילום: shutterstock | MediaPictures.pl

ט': טלסטאר 18

אחרי הבראזוקה הצבעוני של 2014, הכדור שיתגלגל ברוסיה הוא מחווה לטלסטאר (Telstar) המקורי – הכדור של מקסיקו 70, שהיה הראשון שעוצב עבור המצלמות (ומכאן שמו, צירוף של Television ו-star). בתקופה הטרום-צבע ההיא חששו אנשי הטלוויזיה שכדור בצבע אחיד ייעלם במסך ויצרו כדור מטלאים בשחור ולבן. לפעמים לפני מונדיאל נשמעות ביקורות מצד שחקנים על כך שהכדור מתנהג מוזר, אבל השנה נראה שעומד לפנינו כדור סולידי ואחראי.

י': ישראל

נכון שאין לנו ממש נבחרת, אבל לא ניתן לזה לקלקל לנו את המונדיאל. ישראל צפויה להיות אחת הנציגות הדומיננטיות ברוסיה מבין המדינות שכלל לא משתתפות בטורניר, כש-20 אלף אוהדים יגדשו את הרחובות. על הדשא נזכה לייצוג צנוע עם ג'ון אוגו מהפועל ב"ש, שצפוי לפתוח בהרכב הניגרי; ועם פרדראג ראיקוביץ', השוער הראשון של מכבי ת"א והשלישי של נבחרת סרביה (בשערה עומד שוער מכבי חיפה לשעבר ולדימיר סטויקוביץ'). נשארו בחוץ: ניקיטה רוקאביצה (מכבי חיפה ואוסטרליה), וידאר קיארטנסון (מכבי ת"א ואיסלנד) וטוני וואקמה (הפועל ב"ש וניגריה).

כ': כסף

קשה לקבל מספרים מדויקים על הוצאות ממדינה שלא נותנת מספרים מדויקים על מספרי הרוגים בתאונות בנייה. תוסיפו לזה ארגון מושחת כפיפ"א, שספרי ניהול החשבונות שלו גובלים במדע בדיוני - וקחו הכל בערבון מוגבל. ההערכות מדברות על השקעה של 12-15 מיליארד דולר, כשמעל 60% מגיעים מהקופה הרוסית. במונדיאל בברזיל הושקע סכום דומה שהכניס לפיפ"א כ-4.5 מיליארד דולר – חצי מהם מזכויות שידור והיתר מחסויות ומכירת כרטיסים. הברזילאים קיבלו מפיפ"א גם "מענק מורשת" של 100 מיליון דולר, אבל נותרו עם אצטדיוני ענק נטושים. לרוסים - שבנו רק אצטדיון חדש אחד ועושים שימוש קבוע באצטדיונים האחרים - זה לא צפוי לקרות.

ל': לוז'ניקי

האצטדיון שכמעט הפך את אברם גרנט לאלוף אירופה ב-2008 יארח את משחק הפתיחה ביום חמישי, וחודש מאוחר יותר - את הגמר. אחרי השיפוץ האחרון מכיל האצטדיון 80,000 מקומות – הגדול בין 12 האצטדיונים המארחים ואחד משניים הנמצאים בבירה מוסקבה. 10 ערים נוספות יארחו את המשחקים בחודש הקרוב: קלינינגרד, סנט פטרסבורג, ניז'ני נובוגרוד, קזאן, וולגוגרד, סוצ'י, סמארה, רוסטוב, סראנסק ויקטרינבורג.

מ': מסי נגד רונאלדו

עוד פרק במלחמה על דעת הקהל, המורשת והמקום בהיסטוריה של שני השחקנים הגדולים של הדור. רונאלדו רוכב על גל הזכייה הפורטוגלית ביורו האחרון, מסי חותר נגד שלושה גמרים שהסתיימו בהפסד (מונדיאל ופעמיים קופה אמריקה). ברמת המועדונים, רונאלדו מגיע עם שלושה גביעי ליגת אלופות רצופים ומסי עם אליפות ספרד משכנעת. מי שילך רחוק יותר עשוי להבטיח כדור זהב שישי בקריירה. עם נבחרות חלשות ובתים חזקים, הזרקור על השניים בוהק וחם מתמיד.

מסי ועוד עשרה (GETTY) (צילום: ספורט 5)
הכל עליו. מסי|צילום: ספורט 5

נ': ניימאר

השחקן היקר בעולם והמנהיג הצעיר של ברזיל הפייבוריטית. לפני ארבע שנים אירח את המונדיאל כשמשקל העולם כולו על כתפיו, נפצע ברבע הגמר וחזה מהצד בסוף הטראגי של הסלסאו. ניימאר, שעבר פציעה קשה בפברואר, חזר רק בתחילת החודש למגרשים אבל כבר נראה בכושר מצוין – עד כדי כך שסוכנויות ההימורים מציבות אותו כמועמד מוביל לפרס נעל הזהב (מלך השערים) – שני רק למסי. אחריהם ברשימה: אנטואן גריזמן, כריסטיאנו רונאלדו, הארי קיין וחברו של ניימאר לנבחרת גבריאל ז'סוס.

ס': סלאח, מוחמד

כוכב נבחרת מצרים והכדורגלן הכי מדובר השנה בעולם. רק בן 26 וכבר גיבור בארצו, כמעט משיח. צפוי להחמיץ את המשחק הראשון מול אורוגוואי עקב פציעת הכתף הדרמטית בגמר ליגת האלופות, אך במצרים מקווים שיכפר על כך בשני המשחקים הנוספים של הנבחרת. לפני חמש שנים סירב ללחוץ את ידי שחקני מכבי תל אביב כשלבש את מדי באזל השוויצרית, ולאחרונה נראה מתרועע עם הרודן הצ'צ'ני רמזן קרידוב כשזה ביקר במתחם האימונים המצרי.

ע': ערביות, נבחרות 

הנציגות הערבית תרשום שיא של כל הזמנים עם מצרים, מרוקו ותוניסיה שהעפילו מבתי המוקדמות באפריקה וערב הסעודית שהעפילה מאסיה, כשלצידן גם איראן המוסלמית. ארבע מתוכן ייפגשו לקרבות מזרח-תיכוניים כבר בשלב הבתים (מצרים מול ערב הסעודית ומרוקו מול איראן). לא רק על הדשא המזרח התיכון מתחדש - לראשונה בישראל יועברו שידורי המונדיאל (בתאגיד "כאן") גם בשפה הערבית.

פ': פנמה

הנבחרת הכי צנועה ואולי הכי חלשה במונדיאל מרגשת מדינה שלמה לקראת ההופעה הראשונה בתולדותיה. המרכז-אמריקאים הוגרלו בבית קשה במיוחד עם אנגליה, בלגיה ותוניסיה, וצפויים לחזור הביתה מוקדם, אך יתנחמו בהופעה היסטורית (שהושגה על חשבון ארה"ב). גם איסלנד תערוך הופעת בכורה על הבמה הגדולה ביותר, ואחרי היורו האחרון (בו נעצרה רק ברבע הגמר) מוטל עליה גם עול הציפיות. עם פחות מ-350,000 תושבים, איסלנד היא המדינה עם האוכלוסייה הקטנה ביותר אי פעם להופיע בגביע העולם.

צ': צופים

כ-2.5 מיליון כרטיסים צפים להם בין הקופות, נקודות החלוקה והספסרים ברחבי רוסיה. מתוכם הוצעו לקהל הרחב  כ-1.7 מיליון כרטיסים במחיר ממוצע - בין 90 דולר לכרטיס בקטגוריה 3 (הנמוכה ביותר) למשחק בשלב הבתים ועד 990 לקט' 1 בגמר. עם זאת, מעטים זכו בהגרלות הכרטיסים (או שיש להם קרוב משפחה בכיר בקוקה קולה), מה שמשאיר שוק שחור שנע בין מחירי רצפה למשחקים פחות זוהרים ועד ל-500% ויותר מהערך הנקוב עבור משחקים טובים בערים המרכזיות.

ק': קטאר

המארחת של המונדיאל הבא – לפחות עד להודעה חדשה. הפרות של זכויות אדם ושל תנאי עובדים, החום הבלתי נסבל שיעביר את הטורניר לחורף (נובמבר-דצמבר), החשדות לשחיתות בתהליך הבחירה וההאשמות על תמיכה בטרור לא הופכות את האמירות הערבית ליעד מועדף לחגיגת ספורט עולמית. בישראל יש הטוענים שקטאר היא גם זו שעמדה מאחורי ביטול משחק הידידות מול ארגנטינה. לקטאר יש את אחת הנבחרות החלשות בעולם, אבל היא הולכת ומבססת את השפעתה בעולם הכדורגל.

ר': רוסיה 

ארבע שנים אחרי שאירחה את אולימפיאדת החורף בסוצ'י, המארחת סוגרת את סיבוב היח"צ שלה בעולם הספורט עם מונדיאל ראשון על אדמתה בתקופה הכי רגישה מאז המלחמה הקרה. חתן השמחה, ולדימיר פוטין, ידאג להופיע על המסך בכל הזדמנות, ואם אפשר שהגביע המוזהב יהיה בפריים – מה טוב. אם החודש הקרוב יסיח את דעתו מיחס אלים כלפי הקהילה הלהט"ב, שיתופי פעולה עם רודנים רצחניים ואיום על שכנותיו, עוד לא ידוע. מה שבטוח, הוא יסיח את דעתנו.

פוטין (צילום: GettyImages-WPA Pool)
כוכב היציעים. פוטין|צילום: GettyImages-WPA Pool

ש': שלוש נקודה שתיים מיליארד

מספר האנשים שצפו במונדיאל בברזיל, וששברו לא מעט שיאי צפייה בשווקי הטלוויזיה בעולם (בין השאר בארה"ב ובגרמניה). בגמר עצמו צפו כמיליארד בני אדם. עם המעבר לשעון משחקים אירופי מקווים בפיפ"א לשמור על המספרים הגבוהים. בישראל ישודרו רוב המשחקים על ידי "כאן", והם יהיו זמינים גם באתר התאגיד ובאפליקציה - שם תוכלו לבחור בין 16 זוויות צילום ו"לביים" את השידור בזמן אמת.

ת': תלבושות

מדי הנבחרות הם תמיד מוקד לעניין, אבל טירוף כמו זה שמתחולל סביב אלה של ניגריה לא זוכרים גם ותיקי האספנים. נייקי התאוששו יפה מהיעדרותן של ארה"ב והולנד והצליחו להפוך את התלבושת של הנשרים לקלאסיקה מיידית שמכרה שלושה מיליון פרטים בתוך דקות. אדידס, מצידה, צופה שנת שיא במכירה של תלבושות רשמיות ונשענת על שתי הפיינליסטיות של 2014, ברזיל וגרמניה. המטרה: שמונה מיליון חולצות.