אם היה מי שאמר לכם לפני שבועיים וחצי, שבחצי גמר המונדיאל לא נראה לא את ברזיל של קאקה ודונגה ולא את ארגנטינה של מראדונה ומסי, סביר להניח שהייתם מאשימים אותו בחוסר הבנה גמור בכדורגל, מטיחים בו שהוא בושה וחרפה, עלבון לאינטליגנציה, וכו'.

אבל כל זה כבר לא רלוונטי. רגע אחרי הדחתה המוקדמת של נבחרת הסלסה אפשר להשאיר את העבר מאחור, שניה לאחר הפרידה מארגנטינה הבוכייה, מוטב להביט קדימה לקראת משחקי חצי הגמר ולשאול את השאלות המתבקשות כמו, האם נבחרת האורנג' האפרפרה פלוס סניידר ורובן תעפיל לגמר, או שמא תהיה זו אורוגוואי שתציל את הכבוד הדרום אמריקני האבוד?

ביקשנו משלושה פרשנים להסתכן בהימור (מלומד כמובן) והדעות היו חלוקות. כך, בעוד שזאביק זלצר וניר לוין הביעו ביטחון שסניידר ורובן יחגגו כל הדרך לגמר, סבור אלון חזן שפורלאן וחבריו ימשיכו את המסע הקסום לשחזור ההישגים של גביעי העולם 30' ו-50' שבהם זכו.

הולנד – על שום מה?
לא מעט נבחרות גדולות היו להולנד לאורך השנים, לא מעט שמות גדולים, אבל גביע עולמי עדיין אין לה. מה נשתנה, אפוא, בין הנבחרת הנוכחית לאלו של קרויף וניסקנס או ואן באסטן, חוליט ורייקארד, שכשלו במשימה? מה מייחד את סניידר, רובן, ואן פרסי וחבריהם?

"מה שמייחד את נבחרת הולנד", אומר זאב זלצר "היא היכולת של הקישור ושל ההתקפה להעביר את כובד המשחק מצד אחד לצד שני, לייצר מצבי הבקעה ולנצל אותם".

פורלאן מול רובן. מי יחגוג בסיום? (רויטרס) (צילום: מערכת ONE)
פורלאן מול רובן. מי יחגוג בסיום? (רויטרס)|צילום: מערכת ONE

אלון חזן: "השנה, בשונה מפעמים קודמות, יש להולנד נבחרת לא מבריקה אלא נבחרת אפורה עם שני שחקנים מבריקים, רובן וסניידר. כל פעולה אישית טובה שלהם מציתה את הנבחרת. גם בניצחון על ברזיל לא ראינו משהו בלתי נשכח מההולנדים, הניצחון על ברזיל היה יותר הפסד של ברזיל מאשר ניצחון של הולנד".

רובן, סניידר וקויט חוגגים מקום ראשון (GettyImages) (צילום: מערכת ONE)
הולנד חוגגת (GettyImages)|צילום: מערכת ONE

ניר לוין מסכים: "מה שמייחד את הולנד זה קודם כל סניידר ורובן, שאחראים על משחק ההתקפה. הקישור האחורי שלהם חזק מאוד עם ואן-בומל ודה-יונג, שלא הרשימו במיוחד, אבל הכושר של סניידר ורובן הצליח להביא אותם לחצי הגמר".

שחקני המפתח הכתומים: סניידר ורובן, רובן וסניידר
שאלת קיטבג, ובכל זאת, אפשר מעט לפרט ולהאריך את הרשימה. "ווסלי סניידר ורובן הם כמובן שחקני המפתח של הולנד", אומר זלצר, "סניידר עשה עונה גדולה באינטר עם שלושה תארים ורובן, עם התואר הכפול בגרמניה, מגיע גם אחרי עונה מעולה. גם השוער סטקלנבורג מציג יכולת טובה בטורניר הזה וכבר הציל אותם ממספר מצבים מביכים. ה-איש במרכז השדה הוא כמובן ואן-בומל, שמעבר לתואר הכפול שלו בבאיירן הוא המנהיג על הדשא".

הולנד (רויטרס) (צילום: מערכת ONE)
הולנד (רויטרס)|צילום: מערכת ONE

"כולם יגידו רובן וסניידר", אומר חזן, "ואני חושב שאפשר להוסיף את הפועל האפור דירק קויט לרשימה הזו. שחקן מפתח נוסף הוא אלג'רו אליה, חלוץ המבורג. אורוגוואי קשוחה והם ישימו דגש על רובן וסניידר ומי שיצטרכו לנצל את זה הם קויט ואליה".

ניר לוין מסכים: "רובן וסניידר הם שחקני המפתח. רובן בעונת שיא שלו, אחרי שסחב את באיירן עד לגמר ליגת האלופות, היה פצוע וחזר בדיוק בזמן לניצחון על סלובקיה במונדיאל והעלה את הולנד לרבע הגמר. ברבע הגמר היה זה סניידר שהפגין יכולת מצויינת בדיוק כשרובן היה פחות טוב. הם משלימים אחד את השני".

נקודות האור? "רחוקים שני משחקים מלהירשם בדפי ההיסטוריה"
כן, כן, שוב רובן וסניידר, סניידר ורובן. מה עוד? האם בכלל יש עוד? אולי. חזן, למשל, מדגיש אפקט פסיכו-היסטורי שאמור לפעול על השחקנים: "יש להולנד דור שחקנים שיודע שהכדורגל שלהם משופע באכזבות והם רחוקים רק שני משחקים מלהירשם בדפי ההיסטוריה. שחקן כמו סניידר בעונה כזו עם שלושה תארים, זה נותן את התחושה שהוא יכול להוביל גם את הנבחרת שלו לתואר".

יוהאן קרויף (GettyImages) (צילום: מערכת ONE)
יוהאן קרויף (GettyImages)|צילום: מערכת ONE

נקודות החושך? "הגנה, הגנה הגנה"
כל מי שעיניו בראשו ראה שההולנדים אינם נבחרת גדולה. למעשה, הם מוגבלים למדי והשאלה היא כיצד, היכן ובאיזה אופן?

"בהגנה, בראש ובראשונה", לפי זלצר, "היא לא מאורגנת, היכולת של השחקנים לא מספיק טובה והם יחסרו את המגן הצעיר הימני ואן דר-ויל ואת הקשר האחורי דה-יונג שהיו מהבולטים בהגנה".

הייטינחה מול פביאנו (GettyImages) (צילום: מערכת ONE)
הייטינחה מול פביאנו (GettyImages)|צילום: מערכת ONE

בעניין זה ישנה תמימות דעים בקרב המומחים שלנו. את מרכז ההגנה הרופף של ההולנדים "יכולנו", לדעתו של חזן, "לראות בשער שנבחרת ברזיל הבקיע. הם כבדים ומסורבלים ושחקנים כמו פורלאן וקאבאני יכולים להביך את ההגנה ההולנדית". לוין מפרט: "הבלם הייטינחה בינוני, הגול של ברזיל ברבע היה מחור שהוא עשה והפציעה של מאתייסן גורמת לחוסר שקט במרכז ההגנה".

טקטיקה מומלצת: "מילת המפתח היא סבלנות"
לפי לוין, "פורלאן וקאבאני צריכים להיות המטרה בשמירה. למזלה של הולנד, האיש הכי חם באורוגוואי, לואיס סוארס, לא ישחק בגלל האדום וזה יקל במעט על ההגנה ההולנדית".

חזן טוען שהם חייבים להתמקד ב"כדורגל של התקפות מתפרצות" משום ש"הגנת אורוגוואי יודעת להתמודד כשהיא קרובה לרחבה שלה וקצת יותר קשה לה להתמודד עם תנועה של שחקנים שבאים מעבר לשער שלה. עם המהירות של סניידר, רובן ואליה עם המהירות שלהם הם יוכלו לבטל את ההגנה הארגרסיבית של אורוגוואי".

רובן ואן מארוויק (רויטרס) (צילום: מערכת ONE)
רובן ואן מארוויק (רויטרס)|צילום: מערכת ONE

ואילו זלצר סבור ש"מילת המפתח היא סבלנות, אם להולנד תהיה סבלנות אז היא תכריע את המשחק".

אורוגוואי – על שום מה?
מה שמייחד את הנבחרת האורגוואית, בעיני זלצר, היא  "גאוות היחידה, הגאווה הלאומית". "השחקנים", לטעמו, "משחקים בהתרגשות". חוץ מזה "מדובר בנבחרת ממושמעת מאוד ומסודרת שמשחקת עבור השחקנים הטובים שלה, פורלאן וסוארס. הדוגמא של סוארס היא הדוגמא הטובה ביותר להקרבה, הוא הקריב את עצמו למען הנבחרת".

סוארס עוצר עם היד (רויטרס) (צילום: מערכת ONE)
סוארס עוצר עם היד (רויטרס)|צילום: מערכת ONE

גם לוין חושב שאורוגוואי "משחקת משחק לחימה ומשחק מאורגן. יש להם צמד קטלני בדמותם של סוארס ופורלאן, שכבשו 90 אחוז מהשערים של הנבחרת". חזן לא רחוק בהשקפתו כשהוא אומר כי "הקבוצתיות היא שמייחדת אותם, הם יודעים שיש להם את פורלאן ואת סוארס ולמרות שסוארס לא יהיה בחצי הגמר, יש להם מי שיחפה עליו".

שחקני המפתח האורוגוואים: פורלאן וקאבאני
גם כאן, כמו אצל הולנד, התשובה היא אחת, ומחולקת לשניים: פורלאן וקאבאני, שלדעתו של לוין "יצטרכו לעשות את העבודה בהיעדרו של סוארס", אך לוין מוסיף גם את "דייגו פרס, הקשר האחורי שיצטרך לתת מענה לסניידר", ואילו זלצר מצרף את  "השוער מוסלרה, שמשרה ביטחון על השחקנים האחרים במגרש".

פארק ג´י סונג מול אדיסון קבאני (GettyImages) (צילום: מערכת ONE)
פארק ג´י סונג מול אדיסון קבאני (GettyImages)|צילום: מערכת ONE

נקודות האור? "הם באים נקי, בלי לחץ, אין להם מה להפסיד"
בנקודה זו מדגיש כל פרשן תחום אחר. זלצר חושב שהיתרון הגדול ביותר של אורוגוואי הוא "המשמעת הקבוצתית והעצמית של השחקנים והעובדה שהם לא נשברים מנטלית". לוין, לעומתו, מוצא זאת ביכולת האישית: "היכולת המצויינת של דייגו פורלאן, הניידות של קאבאני, וגם הלב של הקבוצה חזק מאוד עם פרס כמחלץ כדורים ובונה משחק".

דייגו פורלאן חוגג את השוויון האדיר (רויטרס) (צילום: מערכת ONE)
דייגו פורלאן חוגג את השוויון האדיר (רויטרס)|צילום: מערכת ONE

אלון חזן, לעומת, רואה פעם נוספת את ההיסטוריה והפסיכולוגיה לנגד עיניו: "הם באים נקי, בלי לחץ, אין להם מה להפסיד. הם עלו רק דרך המבחנים, בשלב הראשון הם הצליחו לעלות, ואז עברו את השמינית וברבע הגמר זה כבר ממש טירוף. עכשיו אין עליהם לחץ, הם יכולים לחרוט את שמם בדפי ההיסטוריה והם אמורים לבוא משוחררים וזה יתרון".

אורוגוואי חוגגת את השער הראשון (רויטרס) (צילום: מערכת ONE)
אורוגוואי חוגגת את השער הראשון (רויטרס)|צילום: מערכת ONE

נקודות החושך? "מושכים את המשחק כדי להגיע לפנדלים"
גם כאן חלוקים פרשנינו. לפי זלצר, נקודת התורפה של ההולנדים היא "המגינים שמבצעים הרבה עבירות" ו-"אבראו, שאולי טוב לפרקי זמן קצרים אבל לא למשחק שלם".

לדעתו של חזן, "ברגעים מסויימים נראה שהם משחקים על תוצאה ומושכים את המשחק כדי לגנוב שער ולהגיע לפנדלים. אם אורוגוואי יתנו להולנד לעשות כך הם ישלמו מחיר, מה שלא קרה נגד גאנה". ואילו לוין רואה ב"היעדרות של סוארס והקושי במציאת מחליף ראוי לו" את הבעיה המרכזית של המאמן טבארס.

אבראו חוגג לאחר הפנדל שהבקיע (רויטרס) (צילום: מערכת ONE)
אבראו חוגג לאחר הפנדל שהבקיע (רויטרס)|צילום: מערכת ONE

טקטיקה מומלצת: "לסגור את רובן וסניידר"
לפי לוין הדבר הכי חשוב יהיה "לסגור את רובן וסניידר בעזרת המגנים ולתמוך עם הקישור האחורי. לשמור על קויט ו-ואן פרסי ולשלוט במרכז המגרש". זלצר ממליץ "להשתדל להחזיק את הכדור, כדי שההולנדים לא ייצאו להתקפות מתפרצות, לדחוף את ההולנדים מהשער, לא לתת להם להתקרב לשער ע"י לחץ על ואן-בומל ועל סניידר".

ואילו חזן סבור כי מדובר בעניין של גישה, ושהאורוגוואים צריכים "להגיע כדי לנצח במשחק ולא לחשוב איך מתמודדים עם הולנד. הם צריכים להתרכז בעצמם ואז הם יכולים לצאת המנצחים הגדולים".

אורוגוואי (רויטרס) (צילום: מערכת ONE)
אורוגוואי (רויטרס)|צילום: מערכת ONE

ראש בראש על הקווים: ברט ואן מארוויק - אוסקר טבארס
תמימות דעים ניתן למצוא בין פרשנינו בסוגיית המאמנים. השלושה מסכימים כי מדובר בשני מאמנים שונים לגמרי.

לפי זלצר, "ל-ואן מארוויק יש המון סבלנות, הוא נותן לשחקנים שלו לבוא לידי ביטוי, לא ממהר להחליף שחקנים, ואילו אוסקר טבארס אימפולסיבי יותר, מנסה להיות במשחק מהקווים. למאמן ההולנדי יש יתרון גדול כי יש לו מאמן על המגרש, ואן-בומל. יש נקודת דמיון ביניהם: שניהם מאמינים בשיטה ובסדר במשחק שלהם והם מצליחים ליישם את זה ומצליחים לשלוט בשחקנים שלהם בשליטה אבסולוטית".

מאמן הולנד (רויטרס) (צילום: מערכת ONE)
מאמן הולנד (רויטרס)|צילום: מערכת ONE

חזן אומר ש"לטבארס יש נבחרת שהגיעה לחצי הגמר הרבה בזכות היכולת שלו להוביל אותם אחריו, והוא הכוכב של הנבחרת כולה. בהולנד המאמן הוא אפור וכשדברים לא כ"כ הולכים אז סניידר, רובן ו-ואן פרסי הולכים בדרכם. השחקנים מרגישים שהם יותר גדולים מהמאמן והם גם דואגים להעביר לו את זה".

לוין מסכים: "טבארס, שועל ותיק ומנוסה, ניהל את המשחקים עד עכשיו בצורה טובה, מוטיבטור. המבחן שלו זה איך הוא ימצא תחליף לסוארס ואם התחליף הזה באמת יצליח ולא יפרק לו את הנבחרת".

טבארס (רויטרס) (צילום: מערכת ONE)
טבארס (רויטרס)|צילום: מערכת ONE

"ואן מארוויק ההולנדי סולידי מאוד, אין לו רקורד משובח אבל הוא עושה עבודה טובה. הוא ידע להרים אותם מפיגור מול ברזיל וראינו במחצית השניה שינוי גדול אצלם. הייתה בעיית התנהגות של ואן פרסי ומעט מתיחות בינו לבין סניידר והוא ידע לטפל בזה בצורה טובה וגם הדרך בה הוא החזיר את רובן לעניינים חשובה".

שלב ההימורים
זלצר: "אני עם הולנד כי אני חושב שהם נבחרת טובה יותר והחיסרון של סוארס באורוגוואי הוא משמעותי מאוד. פורלאן יסיים עם המחמאות אבל לא עם התואר של הגביע העולמי, יש לו גביע אירופי עם אתלטיקו מדריד, נראה לי שזה יישאר התואר היחיד שלו העונה...".

הולנדים. רוצים להעביר איתכם את המונדיאל (שי לוי) (צילום: מערכת ONE)
אוהדי הולנד (שי לוי)|צילום: מערכת ONE

חזן: "שום דבר לא יפתיע אותי, אין לחץ על נבחרת אורוגוואי, יש להם כדורגל אטרקטיבי, לא אתפלא אם דווקא אורוגוואי תדיח את הולנד, זו שהדיחה את ברזיל. יהיה צמוד".

לוין: "אני מאמין שהולנד תעלה, במשחק צמוד".

שחקני אורוגוואי חוגגים עם הקהל (רויטרס) (צילום: מערכת ONE)
שחקני אורוגוואי חוגגים עם הקהל (רויטרס)|צילום: מערכת ONE