ואן פרסי עם ואן דר וארט. לוהטים (רויטרס) (צילום: מערכת ONE)
ואן פרסי עם ואן דר וארט. לוהטים (רויטרס)|צילום: מערכת ONE

אמנם לא שמתם לב מרוב אושר והנאה, אבל חלק הארי של מונדיאל 2010 כבר מאחורינו. אחרי שבועיים וחצי בהם שיחקו הנבחרות הטובות בעולם נון-סטופ, בדיוק כמו שאנחנו אוהבים, בפעם הראשונה אין כדורגל בגביע העולמי בדרום אפריקה.

יחד עם תחושה ראשונה של ריקנות שמלווה אותנו ביום בו כבר אין לנו למה לצפות, ניתן לנצל את ההפסקה במשחקים כדי לעצור לרגע ולחשוב. הרי מעבר לכל, משחקי המונדיאל אמורים להיות הסממן הטוב ביותר למגמות בעולם הכדורגל. בשנים עברו, משם הגיעה החדשנות, הדוגמא שאחריה כולם היו הולכים ומנסים לחקות.

בשנים האחרונות כדורגל הנבחרות נדחק לפינה. אחת הסיבות היא שברמת הקבוצות למאמנים יש שליטה גדולה יותר על אופי הסגל וזמן להטמיע בשחקנים שלהם את סגנון המשחק שהם רוצים.

כך קרה בברצלונה של גווארדיולה שרואה את עצמה כשגרירה של הכדורגל היפה והנעת הכדור, בעוד מוריניו השתלט על אירופה בעונה האחרונה עם הכדורגל הטקטי שגרם לסמואל אטו, אחד השחקנים הכי כישרוניים בעולם, לחזור בצורה מושלמת לעמדה שלו בהגנה.

למרות זאת, רגע לפני ששמונה האחרונות יוצאות למלחמה האחרונה בדרך לגמר בסוקר סיטי ביוהנסבורג, אספנו עבורכם כמה מהמסקנות הכי בולטות מהמשחקים עד כה, כדי שנוכל להבין יותר טוב מה התרומה של המונדיאל בדרום אפריקה לכדורגל העולמי של השנים הבאות.

אבי לוזון, לידיעתך
אחרי הכישלון הגדול של דרור קשטן, התעקש יו"ר ההתאחדות אבי לוזון שמאמן זר יצליח לעשות את הצעד הנוסף עם הנבחרת ולהוביל אותה ליורו 2012. על פי הנבחרות שהגיעו לרבע גמר המונדיאל, החזון של לוזון לא צפוי לעשות חסד עם נבחרת ישראל.

מראדונה. לא רוצה שיגעו לו בצוות (רויטרס) (צילום: מערכת ONE)
מראדונה (רויטרס)|צילום: מערכת ONE

שישה מתוך שמונת המאמנים שהגיעו לרבע הגמר הם מקומיים. ויסנטה דל בוסקה, ברט ואן מארוויק, דונגה, דייגו ארמנדו מראדונה, יואכים לאב ואוסקר וושינגטון טבארס מחוייבים לנבחרות אותן הן מאמנים בדיוק כמו השחקנים שלהם.

שני המאמנים הזרים היחידים הם חרארדו מרטינו הארגנטיני שמאמן את פראגוואי, ומילובאן ראייבץ' הסרבי, שעומד על הקווים אצל גאנה. הראשון הגיע לנבחרת לאחר שאימן במשך שלוש שנים שתי קבוצות שונות (ליברטאד וסרו פורטניו) בפראגוואי ואילו השני מאמן נבחרת שהכדורגל בארצה עדיין מתפתח והליגה לא מספיק חזקה כדי לייצר מתוכה מאמן מספיק טוב.

קאפלו. מזלזל בקטאלונים? (רויטרס) (צילום: מערכת ONE)
קאפלו (רויטרס)|צילום: מערכת ONE

כל זה עומד מול הכישלון של פאביו קאפלו בנבחרת אנגליה, פחות מבחינת התוצאות ויותר מבחינת ההתנהלות. האיטלקי הוותיק עדיין אוחז בקרנות המזבח וחושב שהוא צריך להמשיך בנבחרת. לפחות את פרננדז החתימו רק לשנה וחצי.

הקרב בין היבשות עדיין לא הוכרע
בעקבות עלייתן של חמש הנבחרות מדרום אמריקה לשלב שמינית הגמר, מיהרו הפרשנים להכריז כי מדובר בניצחון ברור של היבשת על אירופה, שראתה את איטליה, צרפת ואנגליה מתרסקות בדרך החוצה ולא מצליחות לשחזר את ההצלחות ממונדיאלים קודמים.

סוארס חוגג (רויטרס) (צילום: מערכת ONE)
סוארס חוגג (רויטרס)|צילום: מערכת ONE

אבל במבט מפוכח יותר ניתן לראות כי רק אחרי רבע הגמר, אולי, אפשר יהיה לקבוע אם המאבק הביניבשתי הזה יוכרע. נכון, לדרום אמריקה יש נציגה אחת יותר בשלב הזה, אבל שתי היבשות יתמודדו אחת מול השניה בשלושה מפגשים שונים, מהם ככל הנראה תצא המנצחת האמיתית של הגביע העולמי.

אם גרמניה תגבור על ארגנטינה, הולנד תנצח את ברזיל וספרד תעבור את פראגוואי, אפשרות סבירה, הפרשנים שנתנו את הבכורה ליבשת האסאדו והסמבה ייאלצו לאכול את הכובע ולראות, ככל הנראה, גמר נוסף, 15 ברציפות ו-17 מתוך 19, בו תשתתף נבחרת אירופית.

ובכל זאת, באירופה צריכים לעשות חשבון נפש
ההצלחה של נבחרות הביניים מדרום אמריקה רק מדגישה את העובדה כי שלב המוקדמות שם הביא למונדיאל את הנבחרות הטובות ביותר מהיבשת. לעומת זאת, ייתכן כי נבחרות כמו בוסניה או קרואטיה היו עושות עבודה טובה יותר מדנמרק או יוון, שעלו משלב המוקדמות באירופה.

נבחרת יוון (GettyImages) (צילום: מערכת ONE)
נבחרת יוון (GettyImages)|צילום: מערכת ONE

בעוד פראגוואי וצ'ילה היו צריכות לשחק פעמיים בשיטת ליגה מול נבחרות חזקות כמו אקוואדור, בוליביה וקולומביה, יוון התמודדה מול נמושות כמו לוקסמבורג ומולדובה וקרואטיה הודחה לאחר הפסד של אנגליה לאוקראינה במשחק שלא קבע כלום לנבחרת של פאביו קאפלו.

יעשו נכון באופ"א אם ישנו את שיטת המוקדמות, כך שנבחרות שהעפילו למונדיאל יעלו אוטומטית לליגה שתחולק לשניים כדי שיהיה בה מספר נבחרות סביר ואלה שלא עלו, ייאלצו לעבור סיבובי מוקדמות כדי להעפיל לשלב האחרון, כך שנבחרות כמו אנדורה ואיי פארו יפלו בדרך. כך יוכלו להבטיח כי הנבחרות הטובות ביותר יעפילו למונדיאל ואירופה תזכה לייצוג הטוב ביותר.

אנגליה? ספרד!
במהלך העונה ניטש קרב גדול בין אוהדי הכדורגל – איזו ליגה טובה יותר, האנגלית או הספרדית? חובבי הפיש אנד צ'יפס טענו כי העומק של הליגה שלהם מקנה להם את הבכורה, בעוד בארץ הפאייה אמרו בצדק כי הקבוצה הטובה באירופה נמצאת אצלם וגם שני השחקנים הכי טובים בתבל, ליונל מסי וכריסטיאנו רונאלדו.

באפריקה הטיעון של הספרדים רק התחזק. מעבר לכך שהנבחרת שלהם עלתה לרבע הגמר בעוד אנגליה התרסקה בשמינית נגד גרמניה, השחקנים הבולטים בגביע העולמי עד כה מגיעים מה"לה ליגה".

שני מלכי השערים של הטורניר עד כה, דויד וייה וגונסאלו היגוואין, משחקים בברצלונה ובריאל מדריד ולואיס פביאנו ודייגו פורלאן מוסיפים ייצוג לסביליה ולאתלטיקו מדריד עם שלושה שערים כל אחד.

בצד המאכזב נמצאים וויין רוני, שהיה אחד האחראים העיקריים לכישלון של נבחרת אנגליה, יחד עם סטיבן ג'רארד. רובין ואן פרסי מארסנל מתקשה לכבוש בהתקפה ההולנדית וססק פברגאס אפילו לא בהרכב של נבחרתו. גם הנציג ה"אנגלי" בהרכב הספרדי, פרננדו טורס, לא מתעלה לרמה של חבריו לקבוצה ואינו מזכיר את השחקן שהוביל את נבחרתו לזכיה ביורו 2008.

ברונו אלבש ופרננדו טורס. ספרד ופורטוגל יהיו מארחות? (GettyImages) (צילום: מערכת ONE)
ברונו אלבש ופרננדו טורס (GettyImages)|צילום: מערכת ONE

אולי מדובר בעומס המשחקים הרב שמהווה נטל על השחקנים שמגיעים מאנגליה, אולי בגלל העובדה שהם משחקים בליגה הקשוחה בעולם, אבל הנציגים של הפרמייר-ליג פשוט לא הגיעו לאפריקה.

ועוד לקח קטן שנוגע לנו
קשה היה שלא להתרגש מהמחווה של עשרות אלפי אוהדי נבחרת אורוגוואי במשחק האחרון בסנטנאריו לפני היציאה למונדיאל, כאשר הסלסטה מחזירים באותו מטבע עם ניצחון 1:4 מול הנבחרת האבודה של לואיס פרננדז.

תמיכה ועידוד של תקשורת מקומית מבלי לשים לחץ מיותר על השחקנים היא אולי סוד ההצלחה של אורוגוואי במונדיאל הזה ואולי גם מה שהפיל נבחרות כמו צרפת, אנגליה ואיטליה.

ההקבלות של ה"סאן" לנאומיו של צ'רצ'יל ולמלחמות שהתרחשו לפני עשרות שנים גרמו לקיפאון אצל שחקני שלושת האריות ולא הועילו לסף הלחץ שעלה במחנה האנגלי.

שונה מהם היא הנבחרת הגרמנית, שזוכה לתמיכה פטריוטית של העיתונות, שמטאטאת מתחת לשטיח את המתחים במחנה האימונים, לא מעלה את סף הציפיות גבוה מדי ולפעמים אף עושה יותר מזה.

זכורה במיוחד הידיעה ב"בילד" ב-1974, שתיארה איך בילו שחקני נבחרת הולנד עם בחורות לפני הגמר מול מערב גרמניה, בחורות אשר נשכרו על ידי העיתון והגיעו אחרי שהשחקנים הלכו. בהולנד טוענים עד היום כי הסיפור הזה לקח מהם גביע עולמי. לכן, אל תתפלאו אם יצוצו פתאום שמועות על מתחים במחנה האימון של ארגנטינה לפני המשחק מול ה"מאנשפט".

גמר 1974 (GettyImages) (צילום: מערכת ONE)
גמר 1974 (GettyImages)|צילום: מערכת ONE

בפן הזה, התקשורת שנוטה להפריז בחשיבות כל משחק וממהרת להרים ולהפיל את הנבחרת והאוהדים הכחולים-לבנים שיכולים לשרוק בוז לשחקנים שלהם אחרי 10 דקות של משחק, דומים מאוד להתנהגות באנגליה. הם לא ראו גביע עולם 44 שנים, אנחנו לא הגענו למונדיאל יותר מ-40 שנים, אולי הגיע הזמן להשתנות.

ולסיום, כמה דברים שיעוררו את תיאבונכם לקראת רבע הגמר
1. אם יבקיע מירוסלב קלוזה שער אחד בכל משחק עד הגמר, הוא ישתווה לרונאלדו בראש טבלת מלכי השערים בכל הזמנים בגביע העולמי. כרגע יש לו 12 כיבושים, בדיוק כמו לפלה.

מירוסלב קלוזה חוגג על האנגלים. יעשה זאת גם מול הספרדים? (רויטרס) (צילום: מערכת ONE)
קלוזה חוגג (רויטרס)|צילום: מערכת ONE

2. ניצחון של נבחרת ספרד על פראגוואי, אפשרות סבירה ביותר, יעלה אותה לחצי גמר המונדיאל בפעם הראשונה בתולדותיה (היא אמנם סיימה במקום הרביעי ב-1950, אבל אז נערך בית גמר ולא היה שלב נוק-אאוט). פראגוואי עצמה עשתה היסטוריה כאשר עלתה בפעם הראשונה לרבע הגמר.

3. גאנה תוכל להיות האפריקנית הראשונה שמעפילה לחצי הגמר אם תנצח את אורוגוואי. יש לציין כי עד כה ברזיל היא הנבחרת היחידה שזכתה במונדיאל שלא נערך ביבשת שלה. האם הכוכבים השחורים מתכננים לנו הפתעה ענקית?

שחקני נבחרת גאנה חוגגים (GettyImages) (צילום: מערכת ONE)
שחקני נבחרת גאנה חוגגים (GettyImages)|צילום: מערכת ONE