מדינת ישראל חוגגת 61 שנות עצמאות בתוכם בלטו לא מעט רגעי גאווה בספורט – חלקם הלא מבוטל הגיעו מכיוון ענף הטניס. לכבוד יום ההולדת, הנה עשרת הרגעים הגדולים באמת בספורט הלבן – בתקווה שכן ירבו!
זה הדירוג שלנו. מה שלכם?
10 . הקמת מרכז הטניס הראשון בשנת 1977 ברמת השרון
אולי בחירה מוזרה בעיניכם, אבל כדי להביא הישגים צריך קודם כל מתקנים ותנאי אימון ואין ספק שהסנונית הראשונה מתוך 14 מרכזי טניס שהוקמו במדינת ישראל לאורכה ולרוחבה, היו הקרקע הפורייה לצמיחתם של רוב, אם לא כל, שחקני הטניס המצטיינים של ישראל לדורותיהם.
9. עמוס מנסדורף ברבע גמר גראנד סלאם
הישג השיא של עמוס מנסדורף בטורנירי גראנד סלאם, הגיע באליפות אוסטרליה הפתוחה ב-1992. ברבע הגמר נעצר מנסדורף רק על ידי הטניסאי שדורג אז ראשון בעולם, האמריקני ג'ים קורייר . לפני כן הפתיע בסיבוב הרביעי מנסדורף את הטניסאי היהודי – אמריקני אהרון קריקסטיין.
8. ישראל מנצחת את שבדיה במאלמו ללא קהל ונשארת בבית העליון
הניצחון הישראלי על שבדיה בגביע דייויס במאלמו רק לפני כחודשיים, העניק לנבחרת הטניס הישראלית הישג שרבים חשבו שלא יחזור מהר כל כך למחוזותינו - העפלה שנייה לרבע גמר הבית העליון. דודי סלע, הראל לוי, אמיר חדד ואנדי רם, זכו במפגש הקשה וללא קהל בשבדיה ליותר מניצחון ספורטיבי – לניצחון של הספורט על הפוליטיקה.
7. אנה סמאשנובה זוכה ברולאן גארוס לנוער
הישגים בתחרויות הנוער החשובות בדקך כלל הם סימון טוב לבאות. וכך קרה לאנה סמאשנובה בת ה- 15 , כעולה חדשה, כשזכתה בשנת 2000 בתואר היוקרתי לנוער בטורניר הרולאן גרוס.
עוד לפני עלייתה של סמאשנובה לארץ עם הוריה ואחיה, ידע פרדי קרבין ז"ל, שסייע לסמאשנובה ומשפחתה לעשות עליה לארץ הקודש, שנפל לידיהם כישרון יוצא דופן. והשאר, כפי שנהוג לומר – היסטוריה..
6. גליקשטיין גובר על לנדל, וגם עולה לגמר הזוגות ברולאן גרוס
בניצחון הבודד הטוב ביותר שלו בקריירה, גבר שלמה גליקשטיין על המדורג ראשון בעולם לפני כ- 26 שנים, הצ'כי איוון לנדל במהלך טורניר מונטה קרלו על החמר. הוא זכה להישג נפלא נוסף כאשר העפיל לגמר הרולאן גארוס בזוגות יחד עם השבדי האנס סימונסון . השניים הדהימו בחצי הגמר את סטפן אדברג ואנדרס יאריד, לפני שנכנעו בגמר למארק אנדרסון וקים וורוויק.
5. שחר פאר הופכת לאחת הטניסאיות הטובות בעולם
בינואר 2007 ובסערה, כבשה שחר פאר את המקום ה- 15 בדירוג העולמי, והשוותה את שיאה של קודמתה הישראלית אנה סמאשנובה. אמנם הישגה של אנה הגיע ראשון כרונולוגית, אבל זו הפעם הראשונה שטניסאית ישראלית "צברית" מעפילה לדירוג המכובד הזה – ואם ביום העצמאות אנחנו – אדרבא!
באותה שנה מצוינת העפילה פאר פעמיים לרבע גמר טורנירי גראנד סלאם, ההישג הטוב ביותר של ישראלית עד כה בטורנירי גראנד סלאם. בזוגות, יחד עם בת זוגה ויקטוריה אזרנקה העפילה פאר לגמר אליפות אוסטרליה הפתוחה ושוב קבעה את הישג השיא לטניסאית ישראלית בטורנירי גראנד סלאם זוגות.
4. מנסדורף זוכה בטורניר ברסי
הישג גדול נוסף היתה הזכייה של עמוס בטורניר ברסי, אחד הטורנירים היוקרתיים בסבב. בסיבוב הראשון הוגרל מנסדורף לשחק מול הטניסאי מאטס וילאנדר – אז ראשון בעולם. השבדי פרש מהטורניר ברגע האחרון ועמוס עלה לסיבוב הבא ללא משחק אך משם והילך בתצוגת טניס מצויינת לאורך שבוע שלם, גבר בזה אחר זה על אהרון קריקסטיין, יעקב לאסק משוויץ ובגמר על בראד גילברט. מנסדורף חזר הביתה עם תואר יוקרתי וגם צ'ק נחמד של 262 אלף דולר.
3. נבחרת הדייויס מנצחת את שוייץ בבית וצ'כוסלובקיה בחוץ בבית העליון
בין 1987 ל-1994 נבחרת ישראל שיחקה בצמרת העולמית של גביע דייויס עם נבחרת שאופייני ברוח קרב ומשחק הקרבה עבור הדגל. הטניסאים שלמה גליקשטיין, עמוס מנסדורף וגלעד בלום, העניקו לטניס הישראלי הישגי נבחרת מעולים, שהביאו אותם עד לרבע הגמר של הבית העליון.
במרץ 1987 התמודדה ישראל בחוץ נגד צ'כוסלובקיה עם הטניסאי המצוין מילוסלב מצ'יר. מנסדורף הפתיע אז במשחק הראשון את מצ'יר וגליקשטיין גבר על מילאן שרייבר במשחק שנפסק באמצע המערכה החמישית כשהצ'כוסלובקי פרש פצוע. הצ'כוסלובקים ניצחו את משחק הזוגות ובמשחק הרביעי מצ'יר הביס את גליקשטיין כדי להשוות את ההתמודדות ל-2:2.
מנסדורף, במשחק הרואי, ניצח את קארל נובאצ'ק והעלה את ישראל לרבע הגמר של הבית העליון.
שש שנים מאוחר יותר , ישראל ניצחה בבית ברמת השרון את נבחרתה של שוויץ (יעקב לאסק ומרק רוסה).
הפעם גיבור הניצחון במשחק המכריע כשהתוצאה הייתה 2-2 היה גלעד בלום, שערב יום הכיפורים, ממש עם רדת החשכה, סיים משחק מצוין בו גבר על לאסק בחמש מערכות.
2. נבחרת הפדרציה מעפילה לשמונה הגדולות
אז אמנם לפני כשבוע נשרה הנבחרת שלנו שוב לבית האזורי, אבל זה לא מבטל כהוא זה את ההישג האדיר של העפלה לבית העליון ובו 8 הנבחרות הטובות בעולם של האירוע הקבוצתי החשוב מכולם בטניס העולמי – "גביע הפדרציה" , בו נוטלות חלק כ- 80 נבחרות. במהלך 2008 הפסידה הנבחרת לנבחרות עדיפות כמו רוסיה, צ'כיה, אוקראינה ואסטוניה, ובסופו של דבר סיימה את דרכה בבית העליון אחרי תקופה של כשלוש שנים, אך זהו הישג ראשון וחשוב מאד בכל מה שקשור להיסטוריה של הטניס הנשי בארץ.
1. "אנדיוני" זוכים בגראנד סלאם
אמנם יש הרואים בזוגות קטגוריה פחותה בחשיבותה, אבל "גראנד סלאם, הוא גראנד סלאם הוא גראנד סלאם" ולכן אנדיוני זוכים במקום הראשון.
אנדי רם ויוני ארליך ניצחו בגמר אליפות אוסטרליה הפתוחה בשנת 2008 ובקלות די מדהימה את הצמד הצרפתי: מיכאל לודרה וארנו קלמונט, לעיני הצופים ברוד לייבר ארנה במלבורן ועוד מאות אלפים מעל אקרני הטלוויזיה בשעות הבוקר המאד מוקדמות של יום שבת בארץ. עם הניצחון, רשם הצמד את הישג השיא בקריירה שלהם וגם את הצ'ק הבודד השמן ביותר בהיסטוריה של הטניס הישראלי – 446 אלף דולר אוסטרלי.