שינוי מהותי בספורט. לובצקי ולבנת (צילום: משרד הספורט) (צילום: ספורט 5)
שינוי מהותי בספורט. לובצקי ולבנת (צילום: משרד הספורט)|צילום: ספורט 5

לפני כשנה החליטו במשרד הספורט להקים ועדה חדשה שתמליץ על חלוקת המשאבים הקיימים, זאת כדי לעדכן ולשנות את המלצות ועדת בורוביץ'. היום (שני) התקיים תדרוך ראשוני על ידי שרת התרבות והספורט, לימור לבנת ועל ידי ראש הוועדה, כדורסלן העבר צבי לובצקי.

הוועדה המליצה על חלוקה שונה משהייתה עד לאחרונה, זאת כדי להימנע ממצב שבו ענפים, שמסוגלים להגיע להישגים בינלאומיים, קורסים רק משום שהדור הנוכחי שלהם אינו מתעלה לרמה גבוהה. הוועדה תעביר את המלצותיה לאיגודי הספורט השונים, שיתנו את הערותיהם, אשר יילקחו בחשבון כאשר ינוסח הדו"ח הסופי.

"אמות המידה החדשות יביאו לשיפור מקצועי בענפי הספורט ויצרו מסורת של הישגיות", טענה בנחישות השרה לימור לבנת. "אנחנו רוצים שאמות המידה החדשות ייכנסו ב-2014, ואולי אף קודם לכן. יש כאן חשיבה שהיא מחוץ לקופסה, אשר לדעתי תיתן מענה נכון שלא היה כמוהו. טוב יעשה שר הספורט הבא, יהיה אשר יהיה, אם ימשיך את הקו הזה של ועדת לובצקי ויממש את אמות המידה שיתגבשו לאחר קבלת ההערות והטענות של האיגודים".

"חשוב לציין שמדובר כעת בדו"ח ביניים", הדגיש צבי לובצקי במסיבת העיתונאים, "אלה הקווים הכלליים של המדיניות שבאים להציג את מטרת הוועדה. אנחנו צריכים להשתמש בכספים כמכשיר למדיניות ספורט. לא רק איך לעשות שיוויון וסדר, אלא איך לשרת את המטרות של הספורט ההישגי".

"הוועדה שלנו קמה אחרי המשחקים בלונדון ואז היה קל יותר לרדת מהעץ של מדליות זהב", הוסיף לובצקי. "אם יבנו כאן מערכת ספורט מסודרת, אולי לא יהיו מדליות בשנתיים הבאות, אז רק זה יביא מדליות באולימפיאדה הבאה ובזו שאחריה. התשתית האנושית כאן היא בעייתית. אנחנו עוסקים בספורט תחרותי ויש לנו רק 75,000 ספורטאים רשומים, בעוד שבמדינות כמו שווייץ ודנמרק יש פי 11 ו-12 ספורטאים. אין ספק שמספר ספורטאים הוא פרמטר מרכזי בחלוקת המשאבים".

לפי לובצקי, אחת המטרות המרכזיות של הוועדה היא להגדיל דרסטית את כמות הספורטאים ולשנות את הנושא המקצועי. "כולם יודעים שמאמני הספורט נמצאים בתחתית המדרגה וגם שמנהלי האיגודים הם לא תמיד האנשים המתאימים", הדגיש יו"ר הוועדה, שגם הציג את הענפים שיקבלו העדפה מסוימת. "מלבד העדפה מתקנת לנשים, אנחנו נכלול בתיעדוף של ההקצבה את ענפי היסוד שהם אתלטיקה, שחייה והתעמלות וכן עשרה ענפים נוספים שייקבעו בהמשך. חשוב להדגיש שהכדורגל והכדורסל הם לא במערכת הזו, הם ענפים גדולים ועשירים ויש להם מקורות אחרים ובעיות אחרות".

הענפים הנוספים שיזכו לתמיכה מועדפת יבחרו בהתאם לאמות מידה שיקבעו ויבחנו: הצלחה והישגים ברמה הבינלאומית, המסורת, תשתית מתקנים, ורמת מאמנים. בנוסף יוצב תנאי סף לכל ענף, שייושם החל מ-2014, לפיו כל ענף יצטרך לכלול לפחות 120 ספורטאים. המספר הזה גם יעלה בהדרגה במשך השנים. 50 אחוזים מכספי התמיכה ייקבעו ביחס למספר הספורטאים הפעילים בכל איגוד, זאת במטרה להביא לחלוקה צודקת ויעילה יותר של המשאבים.