באחת מהנקודות המרכזיות והחשובות של הטניס הישראלי, תתייצב היום ב-13:00נבחרת הדייויס של ישראל למאבק הישרדות מול אוסטריה, על הישארות בבית העליון של גביע דייויס, בין 16 הנבחרות הטובות בעולם.

נבחרת ישראל עלתה לבית העליון בפעם השניה בתולדות הטניס הישראלי, כשדודי סלע השיג נצחון הרואי על פרננדו גונזלס ברמת השרון, בדיוק לפני שלוש שנים. מאז הספיקה הנבחרת להפסיד לשבדיה ולנצח במאבק הישרדות את פרו ב-2008, כפרומו ל-2009 המדהימה בה גברו סלע, לוי, אנדי, יוני ונועם אוקון על שבדיה בחוץ, רוסיה בבית, ונעצרו רק מול ספרד על החימר בחוץ בחצי הגמר.

הגרלה קשה בפתיחת 2010, שלחה את הישראלים לצ'ילה, שם נקם גונזלס על החימר בישראל על ההדחה ב-2007 ושלח אותה שוב למאבק הישרדות.

העובדה שחוץ מדודי סלע, כל שחקני הנבחרת כבר חצו את רף גיל ה-30, הופכת את ישראל לאחת הנבחרות המבוגרות בסבב, אך מצד שני, אחת מהנבחרות היותר מנוסות והיותר מגובשות בעולם.

ארליך (משמאל) ליד מלצר. יריבים וחברים (דרור עינב) (צילום: מערכת ONE)
רם, סלע וארליך עם יורגן מלצר (דרור עינב)|צילום: מערכת ONE

ואכן, הנסיון לצד יתרון הביתיות ב"נוקיה", מעניק לישראלים יתרון במאבק המאוד שקול מול האוסטרים, שמגיעים מצד אחד, עם אחד השחקנים המצליחים בסבב בעת האחרונה, המדורג 13 בעולם, יורגן מלצר לצד שני שחקנים צעירים, מרטין פישר ו-אנדראס היידר מאורר שזוהי להם הופעה ראשונה במפעל. מצד אחד זה מעורר מוטיבציה ומצד שני, גם מאוד מלחיץ ומרגש.

המפגש הזה מהווה צומת מרכזי, מפני שהסיבה שהראל לוי ונועם אוקון ממשיכים להתרוצץ בסבב העולמי,  למרות שדי ברור שאת שיאם כבר עברו מזמן, היא הנבחרת שמהווה עבור השניים משענת מנטלית וכלכלית. ירידה לבתים האיזוריים, למרות שגם שם משחקות נבחרות כבריטניה ואוקראינה, תפגע במעמד היוקרתי של הנבחרת, ואולי תגרום בסופו של דבר לפרישתם.

כל שנה בה בה לוי, אוקון ובני דורם אנדי-יוני (למרות שבזוגות נהוג לשחק לפחות עד גיל 35) ממשיכים, נותנת עוד זמן, למאמני הטניס בארץ, להכשיר את הדור הבא למרות שפרט לאמיר ויינטרוב, שמדורג כ-350 בעולם, אין כרגע יורשים פוטנציאלים לשחקנים הוותיקים.

נבחרת הדייויס. יש על מי לסמוך (דרור עינב) (צילום: מערכת ONE)
נבחרת הדייויס. יש על מי לסמוך (דרור עינב)|צילום: מערכת ONE

משחק מספר 1: דודי סלע - אנדראס הידר מאורר
דודי סלע, בן 25, 85 בעולם, דרוג שיא: 29 (2009)
מאזן דייויס:12 נצחונות - 9 הפסדים

אנדראס הידר מאורר, בן 23, 180 בעולם, דרוג שיא: 164 (2009)
טרם שיחק בגביע דייויס.

משחק הפתיחה בעימות הישראלי - אוסטרי, אמור על הנייר להיות הנקודה הכי בטוחה של ישראל. סלע, שתמיד מתעלה בדיוויס, מגיע עם מומנטום יחסית טוב, אחרי זכיה בוונקובר וסיבוב שני ב-US OPEN.

 סלע אוהב לשחק בארץ, אוהב את הקהל מאחוריו, ואת חבריו השחקנים על הספסל. הישראלי הבכיר, יודע שהפסד במשחק הפתיחה מול המחבט האוסטרי החלש יותר, הוא מתכון כמעט בטוח להפסד במפגש.

הענין הוא, שאנדראס הידר מאורר, למרות שהקפטן הישראלי צפה בו בניו-יורק, הוא בעצם, הסוס השחור של המפגש הזה. בעוד ממלצר מצפים האוסטרים להביא שתי נקודות, הרי האוסטרי הצעיר מקבל הזדמנות ראשונה, שבאה בעיקר אחרי הופעה מצוינת שלו בניו יורק, שם עלה מן המוקדמות ומשך בסיבוב הראשון את המדורג 5 בעולם, רובין סודרלינג השבדי למרתון בן 5 מערכות, ונכנע לו רק בסיום צמוד.

סלע ומאורר (דרור עינב) (צילום: מערכת ONE)
סלע ומאורר (דרור עינב)|צילום: מערכת ONE

השבוע הזה העניק ל-מאורר בטחון, ואם תוסיפו לזה, משחק הגשה מצוין שכולל אייסים רבים, ועליה למגרש ב"נוקיה" בגישת אין לי מה להפסי, אני ה"אנדרדוג", הרי ה"טיול" שצפינו לסלע, כבר נראה יותר מאיים.

התחזית: בכל מקרה, אין מצב לדעתי, שסלע מפסיד את המשחק הפותח של המפגש. קשה להאמין שבמשחק על הטוב מ-5 מערכות יצליח האוסטרי להפגין יציבות ויכולת גבוהה לאורך משחק שלם, ועם הקהל הישראלי מאחוריו, סלע יצליח, אולי לא בקלות, להעלות את ישראל ל-0:1.

משחק מספר 2: הראל לוי- יורגן מלצר
הראל לוי, בן 32, 223 בעולם, דירוג שיא: 30 (2001)
מאזן דייויס : 20 נצחונות, 14 הפסדים.

יורגן מלצר, בן 29, 13 בעולם, נמצא כרגע בדירוג השיא בקריירה
מאזן דייויס: 12 נצחונות – 19 הפסדים

סלע ולוי. מקווים ליצור יתרון מבטיח על האוסטרים (דרור עינב) (צילום: מערכת ONE)
סלע ולוי. מקווים ליצור יתרון מבטיח על האוסטרים (דרור עינב)|צילום: מערכת ONE

אם המפגש הראשון מהווה נקודה בטוחה לישראל, הרי הנקודה בטוחה של אוסטריה אמורה להגיע מהמשחק בין המדורג 13 בעולם, יורגן מלצר שנמצא בפסגת הקריירה שלו, כשמאחוריו העונה הופעת חצי גמר ברולאן גארוס ביחידים וזכיה בווימבלדון בזוגות, לבין לוי הוותיק ששיאו הרחק מאחוריו.

אז נכון שהדירוג של לוי, 223 , נכון להיום אינו משקף נאמנה את יכולתו האמיתית ונובע בעיקר מהפיכתו לאב טרי, ומסדר עדיפויות שונה בחיים ברגע, ונכון גם שמלצר, לא שווה באמת מקום 13 בעולם, אפשר בקלות למצוא 25 שחקנים טובים ממנו בסבב, אבל עדיין קיים פער גדול בין השניים, ולו רק בגלל שמלצר הפסיד לרוג'ר פדרר בשמינית הגמר ב-US OPEN ו-לוי נוצח בסיבוב המוקדמות השני.

אבל, ויש אבל, הראל לוי, הפך בשנתיים האחרונות ב"דייויס" לווינר, שהביא נקודה חמישית מכרעת בשיא הלחץ, מול שבדי, ולווינר שניצח את איגור אנדרייב, מהצמרת העולמית ב"נוקיה" לפני יותר משנה, וסחף את הנבחרת כולה להישג היסטורי.

אז ההיסטוריה נותנת תקווה מסוימת בדו קרב הזה, אבל אם נהיה ריאלים, נסתפק בכך שלוי יתן הופעה צמודה, שתערער את הבטחון והיהירות המסוימת איתה הגיעה מלצר למפגש, וגם אולי יצליח לעייף אותו, לקראת משחק הזוגות למחרת.

תחזית: לוי יגנוב מערכה , אך יפסיד לאוסטרי שישווה את המפגש ל-1:1.

הראל לוי בטירוף (אמיר לוי) (צילום: מערכת ONE)
הראל לוי בטירוף (אמיר לוי)|צילום: מערכת ONE

ומה היה במפגשי העבר?
ישראל ואוסטריה נפגשו חמש פעמים בעבר.  ב-1963 בוינה, ישראל עם דוידמן ודוביצקי הובסה 5:0 במסגרת הבית המוקדם האירופי. ב-1978, ישראל עם גליקשטין הצעיר וסטיב קרלוביץ, עולה חדש, הפסידה ברמת השרון 3:2 בסיבוב השני בבית המוקדם האירופי.

ב-1985 ישראל ניצחה בחוץ 2:3, בכיכובם של מנסדורף וגליקשטין, כשבאוסטריה משחק תומס מוסטר, לימים אלוף הרולאן גארוס.  ב-1998, ישראל ניצחה את אוסטריה 1:4 ברמת השרון, כשאחארים על הניצחון אייל ארליך, אמיר חדד ונועם בר.

גליקשטיין (ONE) (צילום: מערכת ONE)
גליקשטיין (ONE)|צילום: מערכת ONE

ב-2002, האוסטרים ניצחו 2:3 את ישראל בסנט אנטיין, כשאנדי-יוני משיגים לראשונה נקודת זוגות עבור הנבחרת.

בסה"כ אוסטריה מוליכה על ישראל 2:3. הגיע הזמן להשוות!