sportFive1220815 (צילום: ספורט 5)
צילום: ספורט 5
מחר: טקס הזיכרון לי
מחר: טקס הזיכרון לי"א הספורטאים במינכן|צילום: ספורט 5

50 שנים אחרי טבח י"א הספורטאים באולימפיאדת מינכן 1972, יצעדו מחר (שני) בטקס הזיכרון הממלכתי על אדמת גרמניה בכירי המדינה והוועד האולימפי. לצידם יהיו נציגי המשפחות השכולות שעבורם מדובר בצדק היסטורי. צפו בשליח ערוץ הספורט לגרמניה, מוטי פשכצקי, בדיווח מרגש ממינכן בנגן הווידאו למעלה.

בתמונה למעלה: תמונה היסטורית של משפחות הספורטאים בקבלת הפנים במוזיאון היהודי במינכן במשלחת הועד האולימפי לציון 50 שנים לרצח

רק כעת, 50 שנים אחרי הטבח הנורא ב-5.9.1972, גרמניה מודה באשמה. באנדרטה במינכן יתקיים מחר הטקס בנוכחות שר התרבות והספורט חילי טרופר, אלמנות הנרצחים וגם הניצולים ומשפחותיהם. כולם יתייחדו וירצו לסגור מעגל שעדיין לא נסגר ברגע דרמטי ומרגש למדינת ישראל.

"רואה בזה ניצחון אדיר". אילנה רומנו|צילום: ספורט 5

"להגיע לפה זה קשה", אמרה אילנה רומנו, אלמנתו של יוסף רומנו ז"ל. "אני רואה בזה ניצחון אדיר. אחרי 50 שנות מאבק, אני חושבת שאני יכולה ללכת לנוח". אילנה הייתה בן 26, אמא לשלושה ילדים, כשהתאלמנה מבעלה, מרים המשקולות יוסף רומנו ז"ל שהיה אחד מי"א חללי מינכן שנרצח על ידי מחבלים בכפר האולימפי במינכן.

כבר 50 שנים שאילנה וחברתה אנקי שפיצר, אלמנתו של מאמן הסייף אנדריי שפיצר ז"ל, מנהלות ביחד מלחמה לצדק משפחות החללים. "עליתי לקומה השנייה, ושם באמצע החדר מכוסה בסדין ובשלולית דם שכב יוסי רומנו כולו לבן כמו סיד", סיפר זליג שטרוך, מניצולי הטבח המזעזע במינכן. "כולם נהרגו, אני פשוט לא הפסקתי לבכות".

על פי מידע שהגיע למשפחות משירותי המודיעין, גרמניה שיתפה אז פעולה עם ארגון טרור וקנתה שקט בתמורה לשחרור בלתי נתפס של שלושת המחבלים שנותרו בחיים. רק בשנים האחרונות מאבק המשפחות והוועד האולימפי, שם לא שוכחים לדקה את מה שקרה במינכן, נושא פירות רבים. האנדרטה שנחנכה הייתה ההישג הראשון, אחריו הגיע האזכור ל-11 הנרצחים במינכן בטקס הפתיחה של המשחקים האולימפיים בטוקיו בשנה שעברה.

"צדק מאוחר, אבל הפצע הפתוח אולי יתחיל לקבל טיפול". שר התרבות והספורט חילי טרופר|צילום: ספורט 5
מחר יגיע רגע השיא, טקס שיהווה סגירת מעגל בכפר האולימפי בנוכחות נשיא המדינה יצחק הרצוג, נשיא גרמניה ושר התרבות והספורט חילי טרופר. הגרמנים נענו לכל הדרישות: התנצלות פומבית, פתיחה מוחלטת של הארכיונים, ועדת חקירה בראשות היסטוריונים ופיצוי כספי של 28 מיליון יורו - פי שמונה ממה שהוצע תחילה למשפחות הקורבנות".

"אחרי 50 שנה, הצדק נעשה", אמר שר התרבות והספורט ח"כ חילי טרופר. "צדק מאוחר, אבל הפצע הפתוח הזה אולי טיפה יתחיל לקבל טיפול סוף סוף". יעל ארד, יו”ר הוועד האולימפי הישראלי, אמרה: ״התמונה של בני משפחותיהם ועשרות הצאצאים של הספורטאים הישראלים וחברי המשלחת היא עדות למורשת שרק נמשכת ומתעצמת - אהבת הספורט והמדינה, המוטיבציה וההשראה להצלחה. זכרם  ממשיך להיות מדובר ומסופר בעולם ובישראל בקול גדול. אנחנו מתחייבים מכאן שנמשיך ונפעל ביתר שאת שגם דורות הספורטאים הבאים של ישראל יזכרו ויזכירו, ילמדו ויפעלו לאורם״.

קבלת הפנים של משפחות יא' חללי מינכן נערכה הערב (ראשון) במוזיאון היהודי במינכן לציון 50 שנים לרצח. בקבלת הפנים במוזיאון היהודי משתתפים משפחות ספורטאי הנרצחים, הניצולים, שר הספורט חילי טרופר ומנכ״ל משרד הספורט רז פרוייליך, ראשי הוועד האולימפי הישראלי יעל ארד וגילי לוסטיג, יורם ארנשטיין, משה גולדשטיין, עופר בוסתן ראש מנהל הספורט, ספורטאים, ספורטאים אולימפיים, שופטים ומאמנים בעבר ובהווה.