sportFive1114244 (צילום: ספורט 5)
צילום: ספורט 5

אחרי 49 שנים ארוכות וקשות, הגיע היום (שישי) רגע היסטורי במהלך טקס הפתיחה של המשחקים האולימפיים בטוקיו, עם האזכור הראשון אי פעם לזכר י"א חללי מינכן. במשך כל השנים האלה, האלמנות אילנה רומנו ואנקי שפיצר, היו בראש המאבק של משפחות הקורבנות על מנת שהדבר יתרחש למען הנרצחים.

רק במהלך הימים האחרונים, רומנו ושפיצר קיבלו הזמנה להגיע לטקס הפתיחה, הן לא ידעו שיהיה אזכור שכזה ודקת דומיה. היחיד שהיה בסוד העניינים היה אלכס גלעדי, חבר הנהלת הוועד האולימפי הבינלאומי, סגן יו"ר ועדת התיאום של טוקיו. גם גלעדי בעצמו, במשך כל השנים הללו מאחורי הקלעים עבד ופעל למען העניין. גלעדי היה גם זה שחזר לארץ עם גופות 11 הנרצחים ממינכן (כאיש תקשורת), לכן גם בשבילו העניין הזה היה חשוב באופן אישי.

גלעדי סיפר: "תומאס באך. הוא הגה, הוא החליט והוא אישר את הנוסח. זה נשלח אליי רק כדי לבדוק שזה בסדר. חויבתי לשתוק, ואכן- שתקתי. אמרתי לאילנה ואנקי לא לוותר ולהגיע לטוקיו, אבל אפילו הערב, באצטדיון, לא סיפרתי להן".

רומנו ושפיצר שנכחו בטקס היו המומות, הן כאמור לא ידעו ועוצמת ההפתעה עבור שתיהן הייתה אדירה. גם הוועד ישראלי לא ידע על האזכור וכולם מאוד התרגשו.

"אין לי מילים אפילו לתאר איך אני מרגישה. אני עדיין בשוק שזה באמת קרה. אם אתה הולך במשך 49 שנה ומנסה להגיע למשהו, לאיזו תוצאה וסוף סוף זה פה", אמרה אנקי שפיצר. "לא ידענו שהוא הולך לעשות את זה. היינו בכל האולימפיאדות, דפקנו על כל הדלתות, נכנסו, כתבנו, עשינו ותמיד קיבלנו 'לא' ולא הבנו, אמרתי שהם חלק מהמשפחה האולימפית. זה לא משנה שהם היו ישראלים או יהודים, הם חלק מהמשפחה ותכבדו אותם. וזה לא קרה".

"תמיד אמרו לנו שאנחנו רוצים להכניס פוליטיקה לספורט, באתם מוקדם מדי. אנחנו לא יכולים, תמיד קיבלנו המון לא ולא הבנו. אמרנו להם שנבוא עד שיעשו את הדבר הנכון, אנחנו לא נוותר ואפילו אנחנו כבר זקנות. התחלנו בגיל 27, עכשיו אנחנו בנות 75. אמרנו תעשה כבר, אם לא תעשה נבוא גם בצרפת ב-2024, נופיע עוד פעם", הוסיפה שפיצר.

רומנו: "זה היה שיא השיאים, התרגשות, בכי. אנשים לא הבינו. זה רגע מכונן, 12 אולימפיאדות עמדנו מול הוועד האולימפי, לא היה פשוט. הוועד האולימפי הנוכחי התמודד עם המצב ועמד כבטון מוצק. בלונדון הפכנו להם את העולם, אמרנו שככה אנחנו חושבים ואנחנו ממשיכים עד הרגע. זה בא בבום אדיר. קדושתם היא פה, איזכורם הוא פה".

"היום צעדה המשלחת הפלסטינאים. אני רואה בהם ספורטאים, אשכרה ספורטאים. אני רוצה שהעולם יידע שלטרור אין מקום, לא בספורט, לא במגרש האולימפי ולא באף מקום בעולם", חתמה רומנו.

כידוע, הוועד הישראלי חרט על דגלו להמשיך את מורשת הי"א. בכל שנה הוא עורך את טקס האזכרה השנתי. לפני יציאה למשחקים אולימפיים מגיעה המשלחת הישראלית לאנדרטת י"א חללי מינכן בתל אביב לטקס התייחדות קצר והנחת זר. גם במשחקים עצמם תמיד מקיימת משלחת ישראל טקס זיכרון לי"א הקורבנות.