אנחנו כבר לא יכולים לחכות. מסי, ניימאר, קסיאס והיפנים (gettyimages (צילום: ספורט 5)
אנחנו כבר לא יכולים לחכות. מסי, ניימאר, קסיאס והיפנים (gettyimages)|צילום: ספורט 5

בעוד שנה אחת בדיוק זה יקרה. האירוע לו כולנו מחכים במשך 4 שנים, האירוע שבו למשך חודש שלם כולנו מתנתקים מהמציאות ומתמכרים לנבחרות השונות, לשמות הגדולים, לסנסציות, לשידורים ב-HD, לבירות, לפיצוחים, לצבע ואפילו לסטיגמות הגבריות הנדושות. כי זה מונדיאל, מה שבמידה מסוימת מעצב חלק מהחיים שלנו. תשאלו את עצמכם איפה הייתם כשרונאלדו התמוטט בחדר ההלבשה בגמר 1998, מה צעקתם כשזינדין זידאן שיגר ראסייה לבית החזה של מרקו מאטרצי בגמר 2006 או כשרוברטו באג'יו הטיס את הפנדל המכריע מעל השער של קלאודיו טאפארל באיצטדיון הרוז-בול בגמר ב-1994? (רמז: "החוצה!") וכמובן שיש גם את דייגו מראדונה עם היד והסלאלום, אנדרס אינייסטה ודני חארקה, פלה ו-3 הזכיות, גארינצ'ה והרגליים העקומות, ג'ף הרסט ובובי מור, אוליבר קאן והטרגדיה והרשימה עוד ארוכה ומלאת מיתוסים.

בעוד שנה אחת זה יקרה. 32 נבחרות יתרכזו לחודש שכולו קסם ברחבי ברזיל כולה. החל מפורטו אלגרה וקוריצ'יבה שבדרום ועד מאנאוס שנמצאת בצפון מערב ברזיל, אי שם בג'ונגל. מקום שעד לא מזמן הגיעו אליו רק באוניות.

בעוד שנה אחת זה יקרה. שריקת הפתיחה למונדיאל 2014 וזה הזמן לתמונת מצב. מי כבר העפילו, מי בדרך ומה עוד נשאר עד שנדע בדיוק אילו נבחרות ייקחו חלק בטקס הפתיחה ב-12 ביוני באיצטדיון בסאו פאולו ועוד קודם לכן בהגרלת שלב הבתים ב-6 בדצמבר, 2013.
 
בינתיים שתי נבחרות הבטיחו את העפלתן. מדובר כמובן במארחת, ברזיל, ששובצה לבית א' ותשחק במשחק הפתיחה. ב-20 באוגוסט תחל מכירת הכרטיסים הראשונה של פיפ"א לאירוע היוקרתי וכנראה שהכרטיסים למשחקיה של המארחת ייחטפו על המקום. בכל מקרה, אל תדאגו כי פיפ"א מוציאה את הכרטיסים למכירה בסדרות שונות, כך שגם אם תמתינו להגרלת הבתים בדצמבר, יהיה לכם מקום. הבעיה תהיה כמובן - המחיר. יפן הייתה הראשונה להעפיל מהמוקדמות, כאשר עברה בקלות רבה את יריבותיה באסיה.
 
אז איך מתחלקים 32 הכרטיסים למונדיאל? ובכן, 13 נבחרות יגיעו דרך המוקדמות מאירופה. 4 יגיעו מאסיה, 5 מדרום אמריקה (כולל ברזיל), 3 מצפון ומרכז אמריקה ו-5 מאפריקה. נציגה אחת תגיע ממשחק הפלייאוף בין נציגת אוקיאניה (ניו זילנד) לבין זו שתסיים במקום הרביעי בבית הגמר הצפון אמריקאי. נציגה נוספת תגיע ממשחק הפלייאוף בין הנבחרת החמישית בבית הדרום אמריקאי לבין נציגה חמישית מאסיה.

אירופה (13 כרטיסים)

9 הנבחרות שיסיימו בראש הבית שלהן יעלו אוטומטית. הסגנית הגרועה ביותר מבחינת המאזן תישאר מחוץ לפלייאוף, בעוד 8 הסגניות ייאבקו ביניהן על 4 כרטיסים בפלייאוף. באירופה נותרו עוד 4 מחזורי מוקדמות, כך שהכל עדיין פתוח ואין אפילו נבחרת אחת ששריינה מקום בטיסה הטרנס-אטלנטית לברזיל. הקרובה ביותר לכך היא הולנד, שתוכל להבטיח כבר ב-6 בספטמבר את עלייתה אם תנצח את אסטוניה, במקביל לתיקו בין הונגריה לרומניה. גם לאיטליה, גרמניה ושווייץ יש יתרון משמעותי בראש בית ב', ג' וה'.
 
בבית א', בלגיה וקרואטיה ייאבקו על הכרטיס למונדיאל, כאשר בינתיים לבלגים יתרון מבטיח של 3 נקודות לאחר המעידה האחרונה של שחקני המשבצות לסקוטלנד. המפגש הישיר בין הנבחרות יהיה ב-11 באוקטובר בקרואטיה. בבית ו', הבית הישראלי, באמת שהכל עוד פתוח כשמבחינה תיאורטית לפורטוגל, רוסיה ואפילו לאלי גוטמן ושחקניו (תירגעו, אנחנו לא מאמינים לרגע) יש סיכוי לתפוס את המקום הראשון או השני.

בבית ז', המאבק הוא בין בוסניה ליוון, כשלאדין דז'קו וחבריו יש יתרון 3 נקודות בפסגה. הקרב בבית ח' הוא מטורף, כאשר מונטנגרו, אנגליה, אוקראינה וגם פולין נאבקות על הכרטיס הנחשק. בבית ט', ספרד מקדימה בנקודה את צרפת, אך היא אמורה לנצח בקלות את המשחקים שנותרו לה מול פינלנד, בלארוס וגיאורגיה ולעלות למונדיאל. בינתיים, נראה שנבחרת הטריקולור תצטרך לעבוד קשה בפלייאוף.

אסיה (4 כרטיסים + מקום בפלייאוף מול נציגה מדרום אמריקה)

ביום שלישי (18.6) שלב המוקדמות האחרון ביבשת הגדולה בעולם יגיע לסיומו. בבית א', שלוש הראשונות כבר נקבעו - דרום קוריאה, איראן ואוזבקיסטן ונותר רק לראות מי השתיים שייקחו את הכרטיסים לברזיל ומי תלך לפלייאוף. קוריאה תארח את איראן במחזור הסיום ואילו אוזבקיסטן תארח את קטאר בטשקנט. אם שתי המארחות ינצחו, אז האוזבקים יהפכו לסינדרלה הגדולה וירשמו הופעה היסטורית בגביע העולמי, במקרה כזה, איראן תהיה בפלייאוף.
 
יפן של אלברטו זאקרוני כבר העפילה מבית ב', כשאוסטרליה קרובה מאוד לקחת את הכרטיס השני. האוזיס יארחו את עיראק בידיעה שניצחון יבטיח להם את המקום השני. עומאן וירדן יתמודדו ראש בראש על המקום השלישי, שמוביל לפלייאוף. כן, גם הירדנים עוד בתמונת המונדיאל, תאמינו. אם עומאן תנצח ובמקביל, אוסטרליה תמעד באופן סנסציוני מול עיראק, אז הסוקרוז ימצאו את עצמם במצב בעייתי - בפלייאוף שכולל מאבק מול השלישית בבית א' ובהמשך מול החמישית בבית הדרום אמריקאי.

דרום אמריקה (ברזיל + 4 כרטיסים + מקום בפלייאוף מול נציגה מאסיה)

ככל הנראה לא פחות מ-6 נציגות דרום אמריקאיות ייקחו חלק במונדיאל הראשון ביבשת הדרומית מאז שארגנטינה אירחה ב-1978. מלבד ברזיל המארחת, ארגנטינה וליאו מסי כבר עם רגל וחצי בגביע העולם, כשגם קולומביה של רדאמל פלקאו וחוסה פקרמן כנראה יהיו שם. אקוואדור וצ'ילה קרובות גם הן למונדיאל. השתיים מאכלסות את מקומות 3 ו-4 עם 21 נקודות כ"א, כשנותרו 3 משחקים בלבד. אורוגוואי, אלופת דרום אמריקה, רק חמישית עם 16 נק' ומשחק חסר, אך ה-0:1 שלשום על ונצואלה (אדינסון קבאני) נתן לאוסקר טבארס הרבה אוויר לנשימה ופגע קשות בסיכוייה של ונצואלה לרשום את הופעת הבכורה בטורניר הגדול. כפי שכבר טענו, קשה לדמיין מצב שבו הנציגה החמישית בדרום אמריקה תפסיד בפלייאוף לנציגת אסיה, אלא אם כן זו תהיה אוסטרליה.

אוקיאניה (מקום בפלייאוף מול נציגה מצפון ומרכז אמריקה)

כבר בחודש מארס הכל נסגר ביבשת הזו, כאשר ניו זילנד דרסה את בית הגמר, שכלל מעצמות כגון ניו קלדוניה, איי שלמה וטאהיטי (ממנה נוכל להתרשם בגביע הקונפדרציות הקרוב). ניו זילנד של ריקי הרברט, שסיימה בתיקו את כל משחקיה במונדיאל בדרום אפריקה, תפגוש בפלייאוף ההעפלה למונדיאל את הנבחרת שתסיים במקום הרביעי בבית הצפון-מרכז אמריקאי.

צפון ומרכז אמריקה (3 כרטיסים + מקום בפלייאוף מול ניו זילנד)

ארצות הברית ויורגן קלינסמן, שפתחו את הקמפיין בצורה מגומגמת למדי עם הפסד להונדורס, ניצחו בשלושה מארבעת המשחקים האחרונים ותפסו את המקום הראשון בבית. בינתיים קלינסמן בדרך להופעה שניה בקריירה בגביע העולם, אחרי שנעצר ב-2006 עם גרמניה רק אצל פאביו גרוסו ואלסנדרו דל פיירו בחצי הגמר. מקסיקו, שסיימה בתיקו ב-5 מתוך 6 משחקיה בבית הגמר, נראית רע מאוד אבל תהיו בטוחים שאחרי גביע הקונפדרציות השחקנים של דה לה טורה יתפסו פיקוד ויחזרו לנצח.

ג'מייקה האחרונה נראית מחוץ לעניינים, אך מלבד ארה"ב ומקסיקו, גם קוסטה ריקה, הונדורס ואפילו פנמה נמצאות בתמונת המונדיאל. קשה להאמין שארה"ב ומקסיקו לא יעשו בקיץ הבא את הדרך לברזיל, השאלה היא רק מי תצטרף אליהן. כרגע נראה שזו קוסטה ריקה, שההופעה האחרונה שלה במונדיאל הייתה ב-2006. והפעם, בלי פאולו ואנצ'ופה.

אפריקה (5 כרטיסים)

בקמפיין הנוכחי, השיטה באפריקה שונתה והיא מותחת מתמיד. לא פחות מ-40 נבחרות מתמודדות ב-10 בתים על 10 כרטיסים לשלב הפלייאוף, שכולל חמישה מפגשים (בשיטת בית וחוץ), שמהם יעפילו חמש הנבחרות לברזיל 2014. ארבעה מחזורים מתוך השישה כבר הסתיימו בשלב הבתים כשעדיין אף נבחרת לא הבטיחה את מקומה בשלב הפלייאוף.
 
מצרים (בית ז'), קונגו (בית ה'), חוף השנהב (ג') וטוניסיה (ב') כבר עם רגל וחצי בשלב הבא והם יסגרו את זה במחזור החמישי של המשחקים שיחל היום ויסתיים בשבת (המחזור האחרון - ב-6 ביוני). בבית א', אתיופיה המפתיעה תארח את דרום אפריקה, בידיעה שניצחון ביתי על מארחת המונדיאל הקודם יבטיח לה כרטיס לפלייאוף בדרך להופעה היסטורית וישלח את ה"בפאנה-בפאנה" לארבע שנות סטנד-ביי. בבית ד' הקרב הוא בין גאנה לזמביה, אלופת אפריקה ב-2012. שתיהן ייפגשו לראש בראש בגאנה ב-6.9.
 
בבית ו', ניגריה קרובה גם היא להופעה נוספת במונדיאל, כאשר היא מקדימה את מלאווי ב-2 נקודות למרות ה-1:1 אמש מול נמיביה. בבית ח', המאבק הוא בין אלג'יריה ומאלי והן תיפגשנה במחזור הסיום, למרות שאיבוד נקודות של מאלי במחזור הקרוב יהפוך את הקרב ללא רלוונטי, שכן כעת האלג'יראים מובילים את הבית עם 9 נקודות לעומת 7 של סיידו קייטה וחבריו.
 
בבתים ט' ו-י', הכל באמת פתוח כאשר לכל הנבחרות יש סיכוי להעפיל לפלייאוף. לוב וקמרון מובילות את בית ט' עם 6 נקודות כל אחת, אך גם טוגו וקונגו עדיין בתמונה והמחזור הקרוב יבהיר שם את המצב, כמו גם בבית השני, שאותו מובילה סנגל, אשר לה יתרון נקודה על פני אוגנדה ו-2 נקודות לפני אנגולה וליבריה.