ניו זילנד חוגגת ובחריין שוב נשארת בבית (רויטרס) (צילום: מערכת ONE)
ניו זילנד חוגגת ובחריין שוב נשארת בבית (רויטרס)|צילום: מערכת ONE

מוקדמות מונדיאל 2010 בדרום אפריקה הסתיימו אחרי המון מתח במשחקי ההצלבה, ונקבעה רשימת 32 הנבחרות שעלו למונדיאל.

הרבה נבחרות חזקות ומוכרות העפילו לטורניר, אבל דווקא למונדיאל הזה יהיה טעם אחר. מכל הנבחרות הערביות והמוסלמיות יש רק נציגה אחת, אלג'יריה, שהולכת ליצג 1.4 מיליארד מוסלמים בעולם.

נבחרות כמו תוניס, איראן, טורקיה וסעודיה, שבדרך כלל נכחו במונדיאלים קודמים, לא יהיו הפעם. למה העולם הערבי והמוסלמי שלח רק נציגה אחת? מהי הסיבה שהנבחרות נחלשו?

ישנן הרבה סיבות. אחת העיקריות שבהן מגיעה מיבשת אסיה, אליה נכנסה נבחרת אוסטרליה החזקה. עד הקמפיין האחרון, היא עוד שיחקה במוקדמות אוקיאניה, ואז עולה לפליאוף ישיר על הכרטיס למונדיאל.

ב-2006 זו היתה אורוגוואי, שסיימה במקום החמישי בדרום אמריקה והפסידה לאוסטרלים.

הנבחרת האוסטרלית חזקה, עם שחקנים טובים שמשחקים באירופה. מאז שה"אוזיס" הצטרפו למוקדמות אסיה, היה ידוע  שהם כנראה הולכים לתפוס מקום של נבחרת ערבית במונדיאל. ההבדל בין רמת הנבחרת האוסטרלית לנבחרות הערביות ברור לגמרי.

סעודיה צפון קוריאה (רויטרס) (צילום: מערכת ONE)
סעודיה צפון קוריאה (רויטרס)|צילום: מערכת ONE

ארבע נבחרות עלו לאליפות העולם מאסיה, והן יפן, דרום וצפון קוריאה ואוסטרליה, אף נבחרת ערבית לא עלתה. שתי נבחרות ערביות אמנם עלו לשלב הפלייאוף, סעודיה ובחריין, אך לבסוף הנבחרת הבחריינית הודחה מול ניו זילנד בפלייאוף.

צריך להזכיר שנבחרת סעודיה היתה שותפה כמעט לכל מונדיאל ב-20 שנים האחרונות וזו פעם ראשונה שאף נבחרת ערבית לא עולה ממוקדמות אסיה למונדיאל, דבר שלא קרה כבר 27 שנים.

בהלול: "הכדורגל במדינות ערב התפתח, מוזר שאין 3-4 נציגות"
פרשן הספורט, זוהיר בהלול, הסביר את דעתו על הכדורגל במדינות ערב: "בעיקרון אמור היה העולם המוסלמי לשלוח נציגות מכובדת למונדיאל 2010, שיתקיים בדרום אפריקה. הרי שהכדורגל בעולם המוסלמי תופס מקום של כבוד ונהנה ממעמד מיוחד, כיאה לעולם שהמשטרים בו הם לרוב טוטאליטריים, וכן יש לזכור שמדובר במדינות של העולם השלישי, שבו הכדורגל בשל העוני והאבטלה והבערות מהווה שעשעוע להמונים".

אל-איטיהאד (רויטרס) (צילום: מערכת ONE)
אל-איטיהאד (רויטרס)|צילום: מערכת ONE

"יש להדגיש, שהכדורגל במדינות אלה התפתח לאחרונה בצורה ניכרת, וכאן האבסורד. למרות העוני, השייחים והראיסים, שמשקיעים הון עתק כדי להשכיח מההמונים את תלאותיהם. מוזר שהעולם הזה לא שיגר שלוש או ארבע נבחרות למונדיאל, וזהו כישלון קולוסאלי", קבע בהלול בהחלטיות.

זוהיר הסביר את מצב הנבחרות הערביות ועל הכישלונות שלהן להעפיל למונדיאל. על הנציגה היחידה, אלג'יריה, אמר: "אלג'יריה היא נבחרת אליטיסטית, משום שרוב שחקניה מככבים במועדונים מוערכים באירופה. באלג'יריה יתמקדו כל העיינים של העולם הערבי והמוסלמי, בשל היותה הנציגה היחידה במונדיאל".

דבר דומה קורה ביבשת אפריקה. נבחרות כמו ניגריה, קמרון, גאנה וחוף השנהב הן נבחרות חזקות, שרוב שחקנים מכבים בקבוצות גדולות באירופה, לעומת הנבחרות הערביות שאין להן הרבה שחקנים שמשחקים באירופה.

אלג´יריה חוגגת את היתרון בסודן (רויטרס) (צילום: מערכת ONE)
אלג´יריה חוגגת את היתרון בסודן (רויטרס)|צילום: מערכת ONE

ניקח את מצרים, שהגיעה למשחק מכריע מול אחותה אלג'יריה. .במצרים יש רק שלושה שחקנים שמשחקים באירופה. לעומתה של הנבחרת האלג'יראית, שיש לה המון נציגים בליגות האירופיות באירופה (15 בסגל האחרון).

אזברגה: "הבעיה העיקרית היא שאין שחקנים מנוסים מאירופה"
אפשר להבין את הסיבה, שרמת הנבחרות הערביות באפריקה ירודות מהנבחרות האחרות. מאמן קבוצת בני לוד, סולימאן אזברגה, מסביר את דעתו על כך: "אני מאמין שהסיבה העיקרית לכישלון של הנבחרות הערביות בהעפלה למונדיאל היא שאין להן הרבה שחקנים מנוסים מקבוצות גדולות באירופה. זה אחד הדברים שפוגעים בנבחרות הערביות, בהבדל מנבחרות אחרות, כמו קמרון וגאנה, שיש להן שחקנים בקבוצות מובילות באירופה".

ההכנות של הנבחרות הערביות גם לא ממש טובות, מכיוון שאין מספיק השקעה בנוער ובהתפתחות שחקנים צעירים. הרבה אוהדים סעודים מחו נגד ההתאחדות אחרי ההפסד המכריע לבחריין. הטענה של האוהדים היתה ברורה, הם משקיעים את הונם בקבוצות כמו מנצ'סטר סיטי ופורטסמות, ולא משקיעים בקבוצות המקומיות או בהתפתחות השחקנים המקומיים.

הטורקים חוגגים שיוויון (תומר גבאי) (צילום: מערכת ONE)
הטורקים חוגגים שיוויון (תומר גבאי)|צילום: מערכת ONE


הרמה בליגה הסעודית היא בירידה ולא כמו שהיתה פעם. הדבר שהכי מאפיין את הנבחרות הערביות, זה שהן מחליפות מאמני נבחרת כמו גרביים, דבר שפוגע בהכנות של הקבוצה. הנבחרות הולכות על כוכבים ותיקים, בלי להזרים דם חדש וצעיר לנבחרת, וגם כושלות בארגון מחנות אימונים אפקטיביים.

ארמלי: "אצל העניות אין מקצוענות, לעשירות יש בעיה מנטלית"
כוכב מכבי חיפה לשעבר, זאהי ארמלי, סיפר מה דעתו על המצב: ”יש המון נבחרות במדינות ערב שהן עניות ואין מקצוענות בניהול הנבחרות. אז בגלל שהליגה חובבנית, אין הישגים מרשימים של נבחרות אלה. אם נדבר על נבחרות עשירות, אז יש בעיה מנטלית".

למרות העובדה שבמונדיאל הקרוב בדרא"פ נראה רק נציגה אחת מהעולם המוסלמי, אין ספק שהולך להיות מונדיאל חם מאוד. מעניין יהיה לראות כמה רחוק יוכלו האלג'ירים להגיע במונדיאל. מה שבטוח - הנבחרת הזאת הולכת לקבל תמיכה אדירה מהעולם הערבי והמוסלמי במשחקי גביע העולם. נו טוב, אולי חוץ ממצרים...