(GETTY) (צילום: ספורט 5)
(GETTY)|צילום: ספורט 5
המקרה יעורר תקדים? (GETTY) (צילום: ספורט 5)
המקרה יעורר תקדים? (GETTY)|צילום: ספורט 5

אנואר אל גאזי סיפק תמיכה חד משמעית למעשי חמאס ברשתות החברתיות לפני כחודש, מה שגרם למיינץ לשחרר אותו על רקע המלחמה בין ישראל לארגון הטרור המתועב.

לתביעה של מיינץ צפויות להיות השלכות מרחיקות לכת על התוקף עצמו, אבל אולי גם על שאר עולם הכדורגל. קודם כל, ההשלכות על אל גאזי עצמו. לתביעה ישנה חשיבות רבה לעונת הכדורגל שלו. הכללים של פיפ"א קובעים ששחקני כדורגל רשאים לשחק עבור שני מועדונים לכל היותר בעונה אחת. אל גאזי שיחק שני משחקים רשמיים בפ.ס.וו בתחילת העונה הזו ושיחק שלוש פעמים נוספות במיינץ.

כולן היו הופעות קצרות, אבל נראה שהעונה שלו כבר הסתיימה. "איסור עבודה כזה למעשה לא הגיוני", אומר יבגני לבצ'נקו, יו"ר VVCS, איגוד שחקנים. ה-VVCS לא ינקוט בפעולה בשם אל-גאזי, מכיוון שהתוקף אינו מזוהה עם ההתאחדות.

יחזור לשחק העונה? (GETTY) (צילום: ספורט 5)
יחזור לשחק העונה? (GETTY)|צילום: ספורט 5

מציאת חריגים לכלל של מקסימום שני מועדונים בעונה הם נדירים. אפשר לשחק כדורגל בליגה שמתחילה באביב, כמו הנורווגית או השוודית. או למשל, אולי המקרה של אל-גאזי, אם שחקן הודח על ידי מועדון מסיבות לא נכונות. אם כי אפשרות זו תלויה בחלקה בהתאחדויות הכדורגל.

"שופט אזרחי לא ייקח בחשבון בניתוח המשפטי שלו את העובדה שהוא כבר לא יכול לשחק כדורגל העונה", מגיב עורך הדין הספורט פרנס דה וגר. לטענת עורך הדין, השופטת תנקוט עמדה ברורה עד כמה חל כאן חופש הביטוי.

אל גאזי הושעה באמצע אוקטובר בשל כתיבת המשפט השנוי במחלוקת "מהנהר לים, פלסטין תהיה חופשית" ברשתות החברתיות. בגרמניה, משרד הפנים רואה במשפט הזה סימן היכר של חמאס. הסיסמה משמשת, בין היתר, את ארגון הטרור הפלסטיני. חמאס נחוש להשמדת מדינת ישראל.

שירות התביעה הציבורית הגרמני הודיע ​​לפני חודש כי הוא יחקור את השחקן בגלל "חשד חמור להפרת הסדר הציבורי על ידי אישור פשעים בשילוב עם הסתה לשנאה והפצתה".

כתיבת הסיסמה הפכה את הצהרת התמיכה של אל-גאזי לשנויה במחלוקת בגרמניה. "ייתכן שיש רגשות לאומיים אחרים וההקשר של הצהרה כזו שוקל כבדות", אומר דה וגר.

לא ישלם על תמיכתו בחמאס? (GETTY) (צילום: ספורט 5)
לא ישלם על תמיכתו בחמאס? (GETTY)|צילום: ספורט 5

לטענת עורך הדין, מועדון לא יכול פשוט להעניש שחקנים ישירות בפיטורים על הצהרות רגישות מבחינה פוליטית, "אלא אם, למשל, הוא קרא במפורש לתמוך בחמאס. עונשים פחות חמורים, כמו קנס או אזהרה, היו יכולים להיות גם נשקלים."

השאלה היא האם הצהרותיו של אל גאזי היו כה מפורשות. דה וגר מסביר עד כמה הנושא הזה קשה ועדין מבחינה משפטית, שכן אין תיעוד של מה שחקן יכול להגיד או לא.

גם בגרמניה, שבה מערכת המשפט דומה לזו של הולנד: "כאן, בכל מקרה, זו לא תהיה סיבה לפיטורים בקלות. לפעמים משחקים גם נושאים אחרים, למשל האם יש סכסוך עבודה בבסיסו."

לדברי מיינץ, השחקן הפגין חרטה בשיחות שונות עם ההנהלה והתרחק באופן נחרץ מטרור. הבינלאומי ההולנדי לשעבר טען מאוחר יותר כי ההצהרה נמסרה ללא ידיעתו. אל גאזי מסר בתגובה בין היתר: "האהדה שלי טמונה בקורבנות התמימים של הסכסוך הזה, ללא קשר ללאום שלהם". סתירת הצהרת המועדון אולי הייתה הקש האחרון עבור מיינץ ולפי דה וגר, מיינץ יכולה להשתמש בה כעילת הדחייה בתביעה.

ובכל זאת, דה וגר חושב שאל-גאזי יכול לערער בהצלחה על ההדחה. "עם חופש הביטוי, אבל פסיקה תהיה תלויה מאוד בהשקפת השופט", הוא אומר. דולף סגר, גם הוא עורך דין ספורט, מסכים. "אין תשובה ברורה, כי התבטאות אינה עבירה ברורה, כמו למשל שיתוף סוד מסחרי".

המקרה של אל-גאזי היה אולי נושא קשה עבור מעסיקו לשעבר, בין היתר בגלל ערכי המועדון האלה. אחד ממייסדי מיינץ היה יוגן סלומון היהודי, שתפקידי המועדון שלו נלקחו על ידי הנאצים ב-1933. סלומון מת במחנה ריכוז ב-1942.